1. Novosti iz udruga
  2. Projekt „Mladi uče (kroz) Zajednicu“- dvodnevni trening za mlade u organizaciji Volonterskog centra Istra

Projekt „Mladi uče (kroz) Zajednicu“- dvodnevni trening za mlade u organizaciji Volonterskog centra Istra

Projekt „Mladi uče (kroz) Zajednicu“- dvodnevni trening za mlade u organizaciji Volonterskog centra Istra

U Pazinu se 22. i 23. Siječnja 2024. godine, održao dvodnevni trening za mlade u sklopu projekta „Mladi uče (kroz) zajednicu“ kojeg provodi Volonterski centar Istra u partnerstvu s udrugom ZUM iz Pule i Centrom za građanske inicijative Poreč. Na treningu je sudjelovalo 24 učenika/ca i stručne suradnice iz 4 srednje škole iz Pule i Poreča (Gimnazija i Ekonomska škola iz Pule, srednja škola Mate Balota i turističko ugostiteljska škola Anton Štifanić iz Poreča).

Kada govorimo o participativnom pristupu u planiranju volonterskih akcija i/ili drugih inicijativa u zajednici, govorimo o tome da su mladi aktivno uključeni u čitav proces planiranja jedne volonterske akcije ili neke druge građanske inicijative u zajednici – od analize potreba u zajednici, do osmišljavanja ideje i definiranja organizacijskih koraka koje je potrebno odraditi kako bi se početna ideja mogla uistinu i provesti u zajednici. Mladi dakle, uz podršku svojih mentora, analiziraju potrebe u zajednici, osmišljavaju aktivnosti kojima bi detektirane potrebe u zajednici mogle biti zadovoljene, stupaju u kontakt s organizatorima volontiranja ili drugim dionicima s kojima će ostvariti suradnju s ciljem uspješne provedbe zamišljene aktivnosti, izrađuju operativni plan/hodogram akcije i, naposlijetku provode ono što su početno i zamislili. Upravo su to radili mladi tijekom svojeg dvodnevnog boravka u Pazinu – učili su na kreativan način kako od ideje doći do njezine realizacije, prisjetili su se što to znači aktivno sudjelovati u zajednici, na koje se sve načine može sudjelovati u zajednici i na koji način i zašto to doprinosi razvoju lokalnih zajednica i društva u cjelini. Važno napomenuti kako će mladi svoja nova znanja, vještine i sposobnosti koje su stekli tijekom ovog treninga moći primijeniti u praksi, budući da će u travnju 2024. godine, u svojim lokalnim zajednicama provesti volonterske akcije/inicijative koje su sami osmislili i organizirali uz podršku svojih mentora i u suradnji s lokalnim organizatorima volontiranja. Mladi su na treningu pokazali veliku želju za sudjelovanjem u aktivnostima ovog projekta te su nas zaintrigirali svojim idejama i kreativnošću, stoga s nestrpljenjem iščekujemo da otkrijemo što će nam pripremiti i koje će inicijative provesti u svojim lokalnim zajednicama tijekom mjeseca travnja.

Za dodatne informacije o provedbi aktivnosti projekta „Mladi uče (kroz) zajednicu“ i ostalih aktivnosti koje provodi Volonterski centar Istra, možete se obratiti Maji Erak, putem telefona na 097 671 3214 ili putem maila na vci@vci.hr.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske Unije (Program Erasmus+, Agencija za mobilnost i programe EU), a usmjeren je stvaranju održivog modela suradnje mladih, organizatora volontiranja i jedinica lokalne samouprave koji se temelji na participativnom pristupu u osmišljavanju i provedbi volonterskih akcija i/ili ostalih oblika sudjelovanja mladih u demokratskom životu zajednice.

Povratak na prethodnu stranicu