1. Novosti iz Zaklade
  2. Pročitajte intervju naše upraviteljice za platformu ZaDobro.BIT!

Pročitajte intervju naše upraviteljice za platformu ZaDobro.BIT!

Rad i postignuća Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva predstavila je upraviteljica zaklade Helga Možé za platformu ZaDobro.BIT!

Koliko dugo djelujete, tko je osnivač Zaklade i koja je Vaša osnovna svrha?

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva je neprofitna organizacija osnovana od strane Istarske županije koja od 2006. godine pruža informacijsku, stručnu i financijsku potporu programima koji potiču održivost neprofitnog sektora, međusektorsku suradnju, građanske inicijative, filantropiju, volonterstvo, unapređenje demokratske institucije društva, kao i druge programe kojima se ostvaruje temeljna svrha Zaklade, a to je poticanje partnerstva i razvoj civilnoga društva. Zaklada ima tri temeljne funkcije: a) INFORMATIVNA: pruža aktualne informacije iz civilnog društva putem svojih mrežnih stranica, društvenih mreža (Facebook, Twitter), publikacija, objava u medijima i mjesečnog newsletter-a ‘E-trokut’. Isto tako, za sve upite tim Zaklade stoji na raspolaganju svakim radnim danom. b) EDUKATIVNA: organizira i sudjeluje na radionicama, seminarima, okruglim stolovima i ostalim događanjima na temu civilnog društva u cilju poticanja dijaloga među svim dionicima u zajednici. Zaklada piše i provodi projekte zajedno s inozemnim partnerima čime omogućuje prijenos europskih iskustava i znanja na lokalnu razinu. c) FINANCIJSKA: tijekom cijele godine Zaklada raspisuje natječaje za projekte i građanske inicijative organizacija civilnog društva i tako doprinosi poboljšanju života u lokalnoj zajednici. Prema unaprijed utvrđenim i javnim kriterijima sredstva se dodjeljuju najkvalitetnijim prijavama.

Koji su izvori prihoda Vaše Zaklade? U koje projekte, programe ili programska područja ulažete najviše svojih sredstava? Tko su Vaši korisnici?

Zaklada je tijekom svog poslovanja uspostavila suradnju s raznim dionicima i tako razvila kvalitetne modele financiranja uz proračun Istarske županije, zaklada se većim dijelom financira sredstvima europskih projekata. Zaklada je dugogodišnji suradnik i partner Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnoga društva, te je svojevremeno temeljem Sporazuma o suradnji provodila Prošireni Decentralizirani model financiranja razvoja civilnog društva u sklopu kojeg je osim natječaja za građanske inicijative, preuzela i dio aktivnosti provedbe natječaja tijela državne uprave na području 5 županija: Istarska, Primorsko-goranska, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Krapinsko-zagorska. Danas provodi program „Aktivni u zajednici“.

Koja su do sada najveća postignuća Vaše Zaklade i na što ste najviše ponosni?

Najveće postignuće su aktivnosti oko osvještavanja o važnosti filantropije, razvoj pulske filantropske priče, koja je dobar primjer kako povijest i kulturnu baštinu jednoga grada staviti u funkciju osvještavanja djece i mladih, ali i šire zajednice o važnosti filantropije i dobročinstva. Velika izložba pod nazivom „#filantropija…?“ kao i brojne druge aktivnosti kroz društveno inoviranje koje je Zaklada provodila, postali su dobar temelj za pokretanje „Kuće filantropije“ multimedijalnog centra sa velikom društveno korisnom ulogom, ali i Turistički filantropski itinerer koji je izrađen, „Lov na filantropsko blago“ koji se provodi već nekoliko godina, „Svjetionik u željezu“ kao dobar primjer filantropskog djelovanja kroz povijest… sve su to dijelovi velike istarske filantropske priče koju Zaklada razvija.

Prema Vašem mišljenju, koji su najveći problemi zakladništva u Hrvatskoj?

Nestabilno i neizvjesno financiranje Zaklada i njihova djelovanja. Potreba donatora, posebice velikih korporacija i tvrtki da direktno doniraju kako bi im vidljivost bila veća, što je zapravo upitno o čemu se tu radi, da li o marketingu i promociji ili filantropiji. No, isto tako ne postojanje kulture doniranja, posebice organiziranog doniranja u novcu kroz zaklade, što možda govori koliko je potrebno graditi povjerenje u zajednicama. Sa druge strane, veliki je izazov u našem djelovanju, a u buduće ćemo se time i baviti, dokazati društveni učinak onoga što radimo. Nije sve u brojkama, posebno ne u financijskim brojkama. Pogotovo kad se radi o realnim životima, obiteljima, djeci, mladima, starijim osobama i brojnim ranjivim skupinama koje žive u našim zajednicama. Stvarati lokalne zajednice kako bi život svima bio primjeren i ugodan, a pri tome moći dokazati društveni učinak naših aktivnosti po tom pitanju, to je veliki izazov za nas.

Kako ste prebrodili izazove u 2020. godini: pandemiju COVID-19 i zemljotrese?

Okrenuli smo se online aktivnostima, komunicirali puno društvenim mrežama, koristili digitalne alate za događaje i edukacije, webinare, radili smo neko vrijeme od kuće, u vrijeme velikog lockdowna, što nama i nije stvaralo velike probleme u provedbi i svakodnevnom funkcioniranju. Nažalost, i na nas je utjecala situacija sa pandemijom, smanjena su nam sredstva te smo i plaće neko vrijeme imali manje.

Koji su planovi Vaše Zaklade za iduće razdoblje?

Jako puno raditi na razvoju filantropije, posebno korporativne filantropije, otvoriti Kuću filantropije i razvijati niz aktivnosti i programa u tom kontekstu.

Što Vas osobno najviše motivira? Vaša poruka za čitatelje

Velika motivacija mi je kad znam da nešto što radimo ima smisla. Kad vidim da su ljudi zadovoljni i sretni, kad dobijemo pohvalu od nekog djeteta ili učitelja, ili kad nam neka udruga zahvali na podršci. To je ono što vrijedi, i iako se naši rezultati ne vide odmah, svjesni smo da treba vremena za promjene. No, znamo da idemo u dobrom smjeru. Poruka za sve one koji rade nešto dobro za širu zajednicu, za društvo, za druge … budite strpljivi sa sobom prvenstveno, promjene se ne dešavaju preko noći. Dajte si vremena i budite svjesni da radite nešto što vrijedi raditi i što itekako ima smisla. A vremenu ostavite da procesuira.

 

Intervju ZaDobro.BIT!: https://www.zadobrobit.hr/dobre-vijest/stvarati-lokalne-zajednice-kako-bi-zivot-svima-bio-primjeren-i-ugodan-a-pri-tome-moci-dokazati-drustveni-ucinak-nasih-aktivnosti-po-tom-pitanju-to-je-veliki-izazov-za-nas

Povratak na prethodnu stranicu