1. Novosti iz udruga
  2. Prijavi problem u svom gradu: Popravi.to

Prijavi problem u svom gradu: Popravi.to

Code for Croatia i Gong su zajedničkom suradnjom i 10-mjesečnim volonterskim radom kreirali besplatan alat Popravi.to koji je zapravo servisni portal za prijavu komunalnih problema nadležnim službama, čiji je zadatak da ih otklone i riješe.

Portal je nastao kako bi se građanima/kama olakšalo postupak prijave problema i štete na javnim površinama i infrastrukturi u svakom kvartu, gradu ili bilo gdje na području Hrvatske. Dakle, više nije potrebno istraživati kome uputiti prijavu, već je potrebno samo označiti lokaciju na karti, kratko opisati i fotografirati problem te označiti kategoriju, a Popravi.to na temelju tih podataka prijavu šalje na pravu adresu. Svaka prijava objavljena na portalu bit će vidljiva svima, ali ne i prijavitelj/ica, ako to on ili ona ne žele.

S obzirom na to da su sve prijave javne omogućuje se nadgledanje lokalnih vlasti i praćenje učinkovitosti rada lokalnih komunalnih poduzeća, kao i usporedba s drugim gradovima i mjestima. Istovremeno, rasterećuje se lokalnu samoupravu jer nadležna tijela prestaju primati višekratne prijave istog problema. Na portalu će biti vidljivo kako i kada je problem ranije prijavljen te u kojoj je fazi rješavanja. Dale, cilj je olakšati komunikaciju građana/ki s nadležnim tijelima javne vlasti i otvoriti prostor za suradnju u rješavanju problema zajednice.

• Popravi.to je dostupan na webu od 2. studenog 2021. i pokriva područje cijele Hrvatske.

Za dodatne informacije o ovom projektu pogledati ovdje.