2. Predstavljene Zakladine aktivnosti na razvoju društvenih inovacija

Predstavljene Zakladine aktivnosti na razvoju društvenih inovacija

Upraviteljica Zaklade Helga Možé, predstavila je prošli tjedan aktualna događanja i aktivnosti koje Zaklada provodi na temu društvenih inovacija pod nazivom: „Uvođenje inovacija – od Desing thinking radionica do Regionalnog centra za društvene inovacije“. Naime, prošli tjedan je održana 27. Motovunska ljetna škola unapređenja zdravlja čija je središnja tema bila cjelovita skrb a bila je organizirana u dva događanja: uvodno radionice "Suradnja lokalne samouprave sa društvenim organizacijama i civilnim društvom" i tematske konferencije "Cjelovita skrb".

Predstavljanje Regionalnog centra za razvoj društvenih inovacija Istre – ReCeD'Istria održano je u sklopu radionice Suradnja lokalne samouprave sa društvenim organizacijama i civilnim društvom, koje je bilo usmjereno na u pojašnjavanje važnosti međusektorske suradnje kao preduvjeta za razvoj i pružanje novih inovativnih usluga građanima. Prikazan je razvoj neformalne i formalne suradnje te umrežavanja donoseći postojeća iskustva gradova Dubrovnika (Miho Katičić), Opatije (Zlata Torbarina), Rijeke (Jadran Mandekić) i Istarske županije (Helga Možé).

Tematska konferencija Cjelovita skrb uključilo je izlaganje koncepta cjelovite skrbi i primjere programa jačanja suradnje unutar i između sektora, kao npr. unutar primarne zdravstvene zaštite, primarne i sekundarne razine zdravstvene zaštite, povezivanja socijalne skrbi i zdravstva, povezivanje s nevladinim i društvenim sektorom i drugo. U prvoj cjelini sudjelovali su sa 15 minutnim prezentacijama predstavnici resornih ministarstava: Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. U drugoj cjelini 15 minutne prezentacije pozvani su održati profesori s Medicinskog i Pravnog fakulteta – studija za socijalni rad. Treću cjelinu čine iskustva članova Mreže: „Projekt CrossCare - razvoj modela integriranog pristupa skrbi za starije osobe u kući“, Mirela Šentija Knežević, Zagreb, „Umrežavanje i aktivna suradnja ključnih čimbenika (patronaža - DZ PGŽ, NZJZPGŽ, DCK PGŽ, CZSS, matice umirovljenika PGŽ) u podizanju kvalitete života i skrbi za starije osobe – da li je izrada protokola put prema napretku?“, Iva Josipović, Primorsko-goranska županija; Suradnja tima za kontrolu bolničkih infekcija OB Pula s pružateljima socijalnih usluga radi prevencije širenja infekcija uzrokovanih rezistentnim bakterijama, Istarska županija, „Prednosti i nedostatci on line komunikacije za očuvanje mentalnog zdravlja“, dr.sc. Ivana Stanić, Osječko-baranjska županija; „Kako Zdravi grad Poreč gradi lokalnu mrežu podrške – prepoznaje potrebe, povezuje sektore i građane“, Nataša Basanić-Čuš, Poreč. Iza prezentacija održana je rasprava.