1. Novosti iz Zaklade
  2. Poziv osnovnim školama s područja Puljštine na sudjelovanje u “Lovu na filantropsko blago Pule” 2022.

Poziv osnovnim školama s područja Puljštine na sudjelovanje u “Lovu na filantropsko blago Pule” 2022.

Poziv osnovnim školama s područja Puljštine na sudjelovanje u “Lovu na filantropsko blago Pule” 2022.

S ciljem daljnjeg poticanja i osvještavanja djece o filantropiji, Zaklada Istra – Fondazione Istria će i ove godine krajem rujna organizirati "Lov na filantropsko blago Pule" povodom Dana filantropije. Kao i prethodnih godina, u „Lov na filantropsko blago Pule“ planira se uključiti učenike i učenice osnovnih škola kako bi se upravo djecu, koja su budućnost naše lokalne zajednice i društva općenito, potaknula na razmišljanje o dobročinstvu i filantropiji te u konačnici i na filantropsko djelovanje. 

S tim u vezi, pozivamo osnovne škole s područja Puljštine da se priključe ovom vrlo vrijednom i inovativnom projektu te da zajedno s nama potiču razvoj filantropije kod djece.

Za sudjelovanje u „Lovu na filantropsko blago“ svaka škola treba odabrati četvero učenika/ca koji će kao ekipa predstavljati svoju školu. Ekipe čine predstavnici 5.-8. razreda pojedine škole, koji će uz pratnju jednog nastavnika/ce, zajedno pronalaziti rješenja i rješavati zadatke. „Lov na filantropsko blago Pule“ temelji se na filantropskoj mapi Grada Pule – Turističkom itinereru pulskih filantropa koji je Zaklada izradila u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Pule. Za obilazak rute, uz kraća zadržavanja, potrebno je otprilike sat do dva sata vremena. Lov na filantropsko blago koncipiran je na način da djeca, podijeljena u ekipe, prate točke filantropske mape. Na tim točkama djecu dočekuju poznati pulski filantropi/glumici koji ih svojim zagonetkama potiču na promišljanje o filantropima i njihovim djelima iz prošlosti. Nakon što djeca točno odgovore na postavljeno pitanje svaka ekipa dobiva slagalicu i novčić. Po obilasku svih filantropskih točaka ekipe će sakupiti dovoljan broj slagalica da na cilju sastave jednu smislenu riječ. U konačnici, sve ekipe zajedno, od svih sastavljenih riječi moraju zajedno sastaviti filantropsku rečenicu. Osim toga, s ciljem poticanja djece na pomaganje u svojoj zajednici, prikupljene novčiće ekipe doniraju jednoj od udruga koje će djeci predstaviti svoj rad.

Važno je istaknuti kako kroz ovu aktivnost djeca dobivaju (sa)znanja o kulturno-povijesnoj baštini i povijesti filantropije, ali isto tako uče o važnosti dobročinstva, doniranja, pomaganja, uključivosti, različitosti, društvenoj odgovornosti, zajedništvu i timskom radu.

Molimo zainteresirane škole da povratnu informaciju o uključenju škole u „Lov na filantropsko blago Pule“ 2022. jave što je ranije moguće, a najkasnije do 20.08.2022. godine.

Više informacija u Pozivu na iskaz interesa koji se nalazi u u prilogu.

Povratak na prethodnu stranicu