1. Novosti iz civilnog društva
  2. Poziv za podnošenje prijedloga za program Europske snage solidarnosti za 2022. godinu

Poziv za podnošenje prijedloga za program Europske snage solidarnosti za 2022. godinu

Poziv za podnošenje prijedloga za program Europske snage solidarnosti za 2022. godinu

Na mrežnim stranicama Agencije za mobilnost i programe EU i programa Europske snage solidarnosti dostupne su informacije o objavi Poziva na podnošenje prijedloga za program Europske snage solidarnosti za 2022. godinu koji je raspisala Europska Komisija. Predviđeni proračun na razini Europske unije za aktivnosti solidarnosti za 2022. godinu iznosi gotovo 139 milijuna eura, a Hrvatskoj je na raspolaganju više od 1,4 milijuna eura.

Ovaj Poziv mladima pruža niz mogućnosti za sudjelovanje u inspirativnim i osnažujućim projektima koji promiču solidarnost na terenu te će se tako moći uključiti u akcije solidarnosti u prioritetnim područjima poput borbe protiv klimatskih promjena i zelene tranzicije, digitalne transformacije, društvenog uključivanja, zaštite europske kulturne baštine te promicanja zdravog stila života.

Tijekom 2022. Europske snage solidarnosti snažno će poduprijeti Europsku godinu mladih u čijem će se okviru nastojati postići komplementarnost s drugim programima Unije za mlade u okviru različitih politika (npr. programi ruralnog razvoja namijenjeni mladim poljoprivrednicima, programi za istraživanja i inovacije, mjere kohezijske politike i mjere za borbu protiv klimatskih promjena, programi EU-a međunarodnog utjecaja ili transnacionalnog karaktera).

Novost je ta da po prvi put poziv Europskih snaga solidarnosti 2022. uključuje i Europsko volontersko tijelo za humanitarnu pomoć.

  • Rokovi za pozive su između 23. veljače i 4. listopada 2022. godine, ovisno o vrsti aktivnosti.

Svako javno ili privatno tijelo može podnijeti zahtjev za dodjelu financijskih sredstava uz pomoć nacionalnih agencija Europskih snaga solidarnosti, koje imaju sjedišta u svim državama članicama EU-a i zemljama izvan EU-a koje sudjeluju u programu (Islandu, Lihtenštajnu, Turskoj i Republici Sjevernoj Makedoniji). U Republici Hrvatskoj sjedište se nalazi unutar Agencije za mobilnost i programe Europske unije. Skupine mladih koje su registrirane na portalu Europskih snaga solidarnosti mogu izravno podnositi zahtjeve za dodjelu financijskih sredstava za projekte solidarnosti koje su sami oblikovali i sami ih provode.

Detaljne informacije, raspoloživa dokumentacija i upute za prijavu dostupne su na mrežnoj stranici programa Europske snage solidarnosti.

Povratak na prethodnu stranicu