2. Projektom SOS ojačano 54 članova organizacija civilnog društva koje se bave mladima

Dana 10.09. održana je posljednja u nizu edukacija usmjerena stručnjacima organizacija civilnog društva za mlade i koje se bave mladima, a koje su održane u sklopu Projekta SOS (socijaliziraj - osvijesti - samozaposli). Cilj edukacija bio je ojačati članove organizacija kako bi utjecali na stabilni rast udruge, vidljivost udruge i povlačenju sredstava potrebnih za provedbu aktivnosti udruga - kroz EU fondove, donacijske natječaje te druge načine financiranja.

Tijekom posljednje dvije godine provedbe Projekta SOS, osposobljeno je više od 54 stručnjaka - članova organizacija civilnog društva raznih udruga koje se bave mladima s područja Istarske županije. Isti su sudjelovali u nizu od 16 edukacija različitih tema: općenito o neprofitnim organizacijama, kako od ideje do udruge, financijama i općim poslovima udruga, financiranju rada udruga, mogućnostima financiranja putem EU fondova, kvalitetnom pisanju projekata, inovativnim oblicima financiranja, digitalnom marketingu, brendiranju te medijskoj pismenosti udruga. Edukacije su birane upravo prema potrebama udruga koje su prikupljene radom na terenu. Obuhvatile su cijeli ciklus rada jedne udruge - od početne ideje, osnutka pa do brendiranja.

Osim toga, održan je i trening za trenere legislativnog kazališta tijekom kojeg su sudionici osposobljeni za pripremu predstava legislativnog kazališta,a iz kojih su proizašle 3 javne politike usmjerene mladima. Inputi za izradu istih prikupljeni su upravo prilikom održanih predstava, u koje su direktno bili uključene mlade osobe.

Ukoliko pratite naš Facebook profil, proteklih ste dana mogli sudjelovati u nagradnoj igri koja je također održana u sklopu Projekta SOS, a koja je za cilj imala prikupiti mišljenja o preprekama koje "koče" mlade da postanu ono što žele. Prilikom nagradne igre pristiglo je nekoliko komentara, a od kojih je 38,5% kao glavnu prepreku navelo "strah". Osim straha, kao glavna prepreka prednjačili su politika i društvo.

Projekt SOS (socijaliziraj - osvijesti - samozaposlI) financiran je sredstvima Europske unije iz programa Europski socijalni fond, te ga Zaklada provodi u partnerstvu s Gradom Pula, udrugom Alumni FET Pula te Zakladom Slagalica iz Osijeka. Provedba projekta bliži se kraju te će se u narednom periodu održati završne aktivnosti.