1. Novosti iz Zaklade
  2. Održan “Zajednički rad na završnom nacrtu teksta Lokalnog programa za mlade” mladih i predstavnika donositelja odluka

Održan “Zajednički rad na završnom nacrtu teksta Lokalnog programa za mlade” mladih i predstavnika donositelja odluka

U petak, 3.11. s početkom u 9 sati je u pulskom COWORKING poduzetničkom centru održan zadnji Dijalog mladih i predstavnika donositelja odluka kroz „Zajednički rad na završnom nacrtu teksta Lokalnog programa za mlade Grada Pule-Pola 2024.-2027.“  50ak sudionika iz različitih pulskih škola, predstavnika javne uprave i raznih institucija i ustanova te udruga, na početku je pozdravila pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport, Ivana Sokolov, koja je istaknula koliko je ovaj dokument važan i potreban i Gradu kako bi svoje djelovanje po pitanju mladih mogao strateški usmjeriti u skladu s potrebama mladih. Nakon uvodnog predstavljanja izrade Lokalnog programa za Mlade Grada Pula-Pola i dosadašnjeg procesa prikupljanja potreba i prijedloga, te nacrta područja tog dokumenta, pristupilo se zajedničkom interaktivnom radu po tematskim područjima.

Bila je to dobra prilika da svi prisutni prođu sve teme, mjere, aktivnosti te daju svoje mišljenje, prijedloge i sugestije za poboljšanja tog, za mlade i sve koji rade sa mladima, važnog dokumenta. Za sada je u nacrtu 8 tematskih područja, 25 ciljeva, 63 mjere i 295 aktivnosti. No, s obzirom na izražene potrebe moguće je da će se tematska područja malo preformulirati, a broj aktivnosti će se zasigurno smanjiti. Jedan od najvećih problema je informiranost mladih te će zasigurno velik dio fokusa biti usmjereno upravo u poboljšanje i kvalitetu komuniciranja sa mladima i prema mladima. Nadalje, prometna povezanost, odnosno urbana mobilnost mladih je također vrlo važna mladima kako bi im sve aktivnosti i sadržaji, od kulturnih do sportskih bili dostupniji. To su sigurno dva pitanja po kojima će Grad Pula-Pola u narednom razdoblju morati djelovati. Uz to, kroz ovaj proces izrade Lokalnog programa za mlade Grada Pula-Pola, vidi se manji angažman mladih od 24 do 30 godina na čemu će se također morati više raditi, stoga je bilo razgovora je li potrebno kao jedno posebno područje staviti „Uključivanje mladih“.

Prijedlog Lokalnog programa za mlade grada Pula-Pola biti će prezentiran na Finalnoj konferenciji projekta, prije nego bude upućen u e-savjetovanje. Projekt “Mladi u (lokalnom) programu Grada Pule-Pola” provodi Grad Pula-Pola, u partnerstvu sa Zakladom za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva, Volonterskim  centrom Istra, Udrugom ZUM i Školom za odgoj i obrazovanje Pula.

Projekt se provodi u razdoblju od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2023., uz financijsku podršku Europske unije, u iznosu od 31.300 EUR. Navedeni projekt provodi se u okviru ključne aktivnosti 154 - Aktivnosti sudjelovanja mladih, u okviru programa Erasmus+.

Povratak na prethodnu stranicu