1. Novosti iz udruga
  2. Održan dvodnevni susret Jučer - danas - sutra: umjetničko nasljeđe, folklor i živa tradicija

Održan dvodnevni susret Jučer - danas - sutra: umjetničko nasljeđe, folklor i živa tradicija

Održan  dvodnevni susret Jučer - danas - sutra: umjetničko nasljeđe, folklor i živa tradicija

Dvodnevni susret “Jučer - danas - sutra: umjetničko nasljeđe, folklor i živa tradicija”  održan je  4. i. 5. lipnja s početkom u u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc. 

Program je otvorio  izv. prof. dr. sc. Krešimir Krolo, uvodnim predavanjem Kulturna baština i publika u Istri prema podacima iz anketnih istraživanja: trendovi, izazovi i smjernice. Zatim je uslijedilo   izlaganje dr. sc. Noela Šurana o Roverskom novom valu i njegovoj recepciji na istarskom poluotoku, i naposljetku  panel rasprava koju je moderirala Nuša Hauser, viša kustosica dokumentaristica. U raspravi su sudjelovali Zoran Karlić (KUD Ivan Fonović Zlatela), Goran Farkaš (TradInEtno), Katja Pernić (Folklorno društvo Pazin), Robert Krbavac te Jasmin Jelenić
(KUD Savičenta). Teme kojima su sudionici panela posvetiti su: folklor, baština i tradicijska kultura u kontekstu njegovanja nematerijalne kulture, principi njegovanja i/ili zaštite, vrijednosti i važnosti novih međusektorskih komunikacija u postupcima oblikovanja javnog sadržaja, kao i kreativnost u prostoru žive tradicije. Bila je to prilika da se govori i o novim inicijativama, mogućnostima kvalitetnijeg razvoja i financiranja programa usmjerenih ka afirmaciji tradicijskog naslijeđa i folklora, ali i utjecaju vanjskih čimbenika, poput turizma, na oblikovanje sadržaja. Nakon rasprave uslijedila je popratna diskusija s publikom. 
Drugog dana susreta, 5. lipnja  bili su predstavljeni izvori financiranja na lokalnoj, nacionalnoj i EU razini. U ovom završnom segmentu susreta sudjelovali su Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije-Regione Istriana, predstavnica Upravnog odjela za kulturu Grada Pule-Pola, Helga Možé iz Zaklade za razvoj civilnog društva Istarske županije te Mirjana Radulović iz Saveza udruga Rojca. 

Susret su organizirali Savez kulturno-umjetničkih društava grada Pule (SAKUD Pula) i Savez udruga Rojca (SUR), a podršku pružili Centar za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre – Centro per la cultura immateriale dell’Istria del Museo etnografico dell Istria.  

Više informacija pronađite ovdje

Povratak na prethodnu stranicu