1. Novosti iz Zaklade
  2. U Znanstvenom vrtu u Puli održan okrugli stol “Filantropija: mladi i STEM”

U Znanstvenom vrtu u Puli održan okrugli stol “Filantropija: mladi i STEM”

U Znanstvenom vrtu u Puli održan okrugli stol “Filantropija: mladi i STEM”

S ciljem poticanja filantropskog djelovanja i osvještavanja o važnosti filantropije, Zaklada Istra-Fondazione Istria i ove godine obilježava Tjedan filantropije. Prva aktivnost zbila se u četvrtak, 22. rujna 2022. godine u Znanstvenom vrtu Zajednice tehničke kulture Pula, održavanjem okruglog stola na temu: „Filantropija: mladi i STEM“.

Više od 30 sudionika okupilo se na ovom važnom događaju, od predstavnika poslovnog sektora kojima su znanja i vještine iz STEM područja važna kod potencijalnih budućih zaposlenika, predstavnika organizacija civilnog društva iz STEM područja koji provode brojne aktivnosti za djecu i mlade, do predstavnika obrazovnog sektora iz STEM područja koji rade sa studentima. Sudionici okruglog stola iznosili su svoja iskustva i konstruktivna mišljenja vezana uz važnost financiranja aktivnosti u području STEMa posebice kroz filantropiju.

Okrugli stol je moderirala upraviteljica Zaklade Istra–Fondazione Istria, Helga Možé, a moglo se čuti razmišljanja i iskustva uvaženih gostiju: Cvjetana Plavša-Matić upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, Jasna Jaklin Majetić predsjednica HGK Županijske komore Pula, Sven Maričić znanstvenik iz Rijeke, sveučilišni profesor na Sveučilištu u Puli i Rijeci, Dean Verbanac poduzetnik i predsjednik Udruženja ICT Istra - udruge stručnjaka i tvrtki u području IT-ja i razvoja softvera, Dragan Pantić profesor i predsjednik Društva za robotiku Istra te Anton Pletikos tajnik Zajednice tehničke kulture Pula koji je bio i domaćin ovog događaja. 

U okviru okruglog stola zaključeno je kako je ključno poticati djecu i mlade na veće zanimanje za STEM područje kako bi stekli vještine potrebne za rješavanje izazova budućnosti te kako bi bili konkurentni na tržištu rada. Postojeći mehanizmi financiranja nisu dostatni za uspostavu stabilnog financiranja STEM aktivnosti koje provode civilni i obrazovni sektor te je vrijeme za pronalaženje drugih modela financiranja - podršku poslovnog sektora. Dakle, nužno je uspostaviti međusektorsku suradnju te izgraditi odnos povjerenja. Poslovni sektor voljan je doprinijeti razvoju društva koji neminovno uključuje STEM područje i zanimanja budućnosti, ali civilni i obrazovni sektor zauzvrat moraju moći dokazati kvalitetu i vjerodostojnost svojeg rada. Posljedično, potrebno je u medijski diskurz uvesti više primjera dobre prakse te povećati vidljivost djelatnosti i uspjeha civilnog i obrazovnog sektora u STEM području kako bi se kod poduzetnika pobudio interes za uspostavu korporativne, odnosno poduzetničke filantropije.

U Republici Hrvatskoj se svake godine obilježavanje Europski dan filantropije i zakladništva koji se u cijeloj Europi obilježava 1. listopada, stoga se zadnji tjedan u rujnu u Republici Hrvatskoj održava Tjedan filantropije, a cijeli program objedinjuje Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Cilj obilježavanja Tjedna filantropije je podizanje svijesti svih građana o filantropiji i dobročinstvu općenito, osvještavanje ljudi o tome koliko je dobročinstvo važno te ih potaknuti da pomažu u svojoj zajednici.

Povratak na prethodnu stranicu