1. Novosti iz udruga
  2. Obnovljen tradicijski suhozid u Vinkuranu

Obnovljen tradicijski suhozid u Vinkuranu

U nedjelju, 24. listopada 2021. u sklopu projekta „Obnova tradicijskog suhozida na blatu u Vinkuranskoj vali (uvali Soline)“ završena je obnova stoljetnog suhozida u Vinkuranskoj vali.

Obnova se odvijala tijekom četiri dana, od četvrtka do nedjelje, te je čak 150 volontera marljivo radilo na obnovi stoljetnog suhozida pod vodstvom majstora suhozidne gradnje iz udruge 4 Grada Dragodid. Roditeljima, mještanima i volonterima objašnjene su najčešće pogreške u gradnji suhozida te su prezentirana temeljna pravila i tehnike suhozidne gradnje na konkretnom primjeru obnovljenog suhozida.

Na šetnici iznad obnovljenog suhozida izloženi su dječji kreativni radovi vrtićke skupine Ježići iz DV Medulin (PO Vinkuran), koji  su nastali tijekom projekta: šareni crteži suhozida i krajobraza akvarelom i pastelama te minijature suhozida od škriljavca i gline.

Vinkuranski suhozid na ljekovitom blatu postao je atraktivni pejzažni element za šetače te je priča o umijeću suhozidne gradnje i o tome kako je i kada obnovljen ispričana na četiri jezika, na tabli postavljenoj uz zid. Također, u obliku foto zahvalnica izložen je i dio fotografija nastalih tijekom četiri dana rada i druženja na suhozidu.

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva ponosna je što je mogla podržati ovaj uspješan mali projekt prijavljen na natječaj "Mali projekti za bolje sutra" financiran iz Fonda gradova i općina.