2. Na natječaj “Mali projekti za bolje sutra” pristiglo 28 prijava ukupne vrijednosti preko 620.000,00 kn

Završene su prijave projekata na natječaj "mali projekti za bolje sutra" koji je bio otvoren do 26. svibnja ove godine. Od 28 pristiglih prijava u ukupnom iznosu preko 620.000,00 kn njih 9 nije prošlo administrativnu provjeru, što znači da te prijave nisu bile u skladu sa uvjetima natječaja. Prijave su stigle iz općina i gradova koji su članovi našeg Fonda gradova i općina: 2 iz Buja-Buie, 4 iz Labina, 1 iz Lanišća, 2 iz Medulina, 4 iz Pazina, 6 iz Poreča-Parenzo, 2 iz Rovinja-Rovigno, 1 iz Svetvinčenta, 1 iz Tar-Vabrige - Torre-Abrega, 1 iz Vižinade - Visinada, 1 iz Vrsara – Orsera i 2 iz Vodnjana-Dignano te je jedna prijava pristigla iz grada koji ove godine nije član Fonda gradova i općina.
Od toga je na prvo prioritetno područje "Razvoj loklane zajednice" stigla 21 prijava, a na drugo "Očuvanje, valorizacija i promocija istarskog identiteta, tradicije, kulture i običaja" 6 prijava, u jednoj prijavi nije bilo navedeno prioritetno područje. Zanimljivo je da niti jedne prijave nije bilo od strane mjesnog odbora, čak 21 prijava je od strane udruga, 1 pučkog otvoreno učilišta, 3 od strane gradskih knjižnica te 3 od strane osnovnih škola. Među udrugama prijaviteljima jesu i 2 Crvena križa, 2 Društva naša djeca i 3 sportska kluba.

U daljnju evaluaciju ide 19 prijava čija je ukupna vrijednost 450.236,24 kn od toga za prvo prioritetno područje njih 14 u ukupnom iznosu zahtjeva 338.836,24 kn dok za drugo prioritetno područje 5 prijava u ukupnom iznosu od 111.400,00 kn.

Podsjetimo se: Zaklada Istra raspisala je u travnju Natječaj za male projekte u zajednici „Mali projekti za bolje sutra“. Projekte na ovaj natječaj uz udruge su mogli prijaviti i ustanove i mjesni odbori ukoliko imaju udruge kao partnere. Važno je da je sjedište prijavitelja registrirano u gradovima i općinama koji su članovi Fonda gradova i općina: Buje-Buie, Labin, Novigrad-Cittanova, Pazin, Poreč-Parenzo, Rovinj-Rovigno, Vodnjan-Dignano, Funtana - Fontane, Lanišće, Ližnjan-Lisignano, Marčana, Medulin, Svetvinčenat, Tar-Vabriga - Torre-Abrega, Vižinada - Visinada, Vrsar–Orsera.

Mali projekt podrazumijeva skupinu aktivnosti pokrenutu od strane skupine građana u lokalnoj zajednici koji djeluju kroz udruge, ustanove ili mjesne odbore za dobrobit šire lokalne zajednice. projekti su se mogli prijaviti u jednom od dva prioritetna područja: 1. Razvoj lokalne zajednice, 2. Očuvanje, valorizacija i promocija istarskog identiteta, tradicije, kulture i običaja. Ukupan iznos natječaja je 250.000,00 kn.

Slijedi proces ocjenjivanja kvalitete projektnih prijava koje su prošle administrativnu provjeru te se odluka o financiranju očekuje do kraja lipnja.