1. Novosti iz civilnog društva
  2. Na jesen započinje provedba ESF+ Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027.

Na jesen započinje provedba ESF+ Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027.

Na jesen započinje provedba ESF+ Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027.

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike je nakon završnih pregovora s Europskom komisijom 15. srpnja 2022. službeno dostavilo završnu verziju Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027.

Završetak formalnog procesa i službeno usvajanje programa očekuje se na jesen nakon čega slijede prvi ESF+ natječaji.

Program Učinkoviti ljudski potencijali predviđa ulaganja u područjima: zapošljavanja, obrazovanja, socijalnog uključivanja, zdravstvene i dugotrajne skrbi ukupne vrijednosti 2,27 milijardi eura (EU udio 1,93 milijardi eura).

Kao i u prethodnom programskom razdoblju, nastavit će se financirati mjere aktivne politike zapošljavanja, pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama, osobnih asistenata za osobe s invaliditetom, stipendija za studente iz ranjivih skupina, ulaganja u vrtiće, specijalizacija za liječnike i usavršavanja medicinskog osoblja, procesa deinstitucionalizacije i transformacije, osiguranja školske prehrane za ranjivu djecu, te podjele hrane i materijalne pomoći, širenja socijalnih usluga za ranjive skupine uključujući hrvatske branitelje, ulaganja u socijalno uključivanje kroz kulturu, turizam i sport te provedbe flagship programa Zaželi usmjerenog na pomoć i podršku starijim i nemoćnim osobama u svakodnevnom životu.

Od novih ulaganja kroz ESF+ program će se financirati uvođenje financijskih instrumenata za mikro i male poduzetnike te društvena poduzeća, ciljano ulaganje u podršku za uvođenje cjelodnevne škole, besplatnu pomoć u učenju i izvanškolske aktivnosti za djecu u riziku od siromaštva, te ulaganja u dugotrajnu skrb. Posebna pozornost će se posvetiti ulaganju u vještine kroz financiranje mjera obrazovanja za 75 tisuća zaposlenih i nezaposlenih osoba (vaučeri).

Za jačanje ključnih partnera u provedbi ESF+ programa, organizacija civilnoga društva i socijalnih partnera, osigurano je ukupno 64 milijuna eura (54 milijuna eura za jačanje kapaciteta civilnog društva i 10 milijuna eura za jačanje kapaciteta socijalnih partnera).

Više informacija na mrežnoj stranici ESF-a.

Povratak na prethodnu stranicu