1. Novosti iz udruga
  2. Malim projektom predstavljena knjiga “Šetnja novigradskim vinogradima”

Malim projektom predstavljena knjiga “Šetnja novigradskim vinogradima”

Gradska knjižnica Novigrad-Cittanova predstavila je knjigu pod nazivom „Šetnja novigradskim vinogradima i cantinama: sjećanja i svjedočenja“. Knjiga je nastala kao rezultat zavičajnog projekta „Novigradski vinogradi“ koji je za cilj imao očuvanje lokalnih običaja i priča vezanih za obradu vinograda. Projekt je sufinanciran iz Fonda gradova i općina u sklopu natječaja "Mali projekti za bolje sutra".

U knjizi su prikupljena sjećanja nekolicine Novigrađana i Novigrađanki koja se protežu iz razdoblja kada su seljaci bili uglavnom koloni veleposjednika (1930.), preko seljačkih radnih zadruga i općih poljoprivrednih zadruga (1950.), samostalnih poljoprivrednika (1960.), PIK-a Umag (1960.-1980.), pa sve do današnjih dana kada mlađa generacija vinogradara i vinara razvija jednu novu vinsku priču. Iz priča živućih svjedoka vremena saznajemo o važnosti vučne stoke za obradu vinograda te o postepenom uvođenju mehanizacije počevši od kraja pedesetih godina prošlog stoljeća kada se počinju formirati veliki plantažni vinogradi koji će s vremenom okruživati veći dio Novigrada.

Prikupljena sjećanja, fotografije i alati govore o Novigradu koji je nekad bio pretežno poljoprivredno mjesto u kojem je svaka obitelj imala par „fila“ loza za proizvodnju vina u vlastitim kantinama. Viškovi grožđa donosili su se volovima, magarcima i kravama na prodaju u Cantinu sociale na Rivareli, a kasnije i u podrum na Mandraču.

Zainteresirani mogu dobiti besplatni primjerak knjige u Gradskoj knjižnici Novigrad-Cittanova.

Više možete pogledati ovdje.