1. Novosti iz udruga
  2. Malim projektom otvoren prvi senzorni park u Bujama

Malim projektom otvoren prvi senzorni park u Bujama

Senzorni park za djecu, u cijelosti uređen recikliranim i prirodnim materijalima, prvi takav u Istri, otvoren je u subotu u Bujama. Projekt je financiran iz Fonda gradova i općina u sklopu natječaja "Mali projekti za bolje sutra", a vlastitim sredstvima pomogli su i mnogi donatori.

Osnovni cilj senzornog parka je pobuđivanje osjetila, poput vida, sluha, njuha i opipa, a sve kroz različite materijale, teksture, boje i mirise. Zamišljen je kao “živi organizam” koji će disati s građanima i njihovim potrebama. Tako će djeca, primjerice, zvučne i svjetlosne efekte otkrivati u igri sa starim, iskorištenim CD-ima koji su oslikani i postavljeni kao mobili, igra svjetlosti. Mirisni kutak, prepun sadnica tipičnih za istarsko podneblje, poput ružmarina, lavande i lovora, pobudit će kod djece, kao što mu i ime govori, osjetila mirisa kojima će prepoznavati prirodu. Kućica, mala kuhinja i stol za šah napravljeni su od starih paleta, kolutovi za struju postali su životinje ljuljalice, veliki krug za provlačenje i igra “Čovječe ne ljuti se”.

Senzorni park je zamišljen kao mjesto gdje će se okupljati i kvalitetno zajednički provoditi vrijeme djeca, mladi i stariji, s obzirom da je pokraj parka boćalište kojeg ponajviše koriste umirovljenici.

Projektu su se pridružili brojni volonteri Udruge Ziid, članovi Udruge umirovljenika Bujštine, Speleološkog društva Buje, Zajednice Talijana Kaštel, NTC-a Sophia centar Buje, OŠ Mate Balota (učenici pod vodstvom profesorice likovne kulture Nataše Bezić), učenici TOŠ Edmondo de Amicis, pod vodstvom prof likovnog Silvie Cindrić (oslikali su kućicu, stolove i klupice i društvenu igru “Čovječe ne ljuti”;), učenici TOŠ Galileo Galilei iz Umaga pod vodstvom prof. Marvi Novak Krenek te mališani bujskih vrtića i korisnici Centra za inkluziju.

Više možete pogledati na FB stranici UdrugaZiid