1. Novosti iz udruga
  2. Udruga “Kreativna akademija Labin” otvorenjem izložbe murala privodi kraju mali projekt “Prozori labinskih legendi”

Udruga “Kreativna akademija Labin” otvorenjem izložbe murala privodi kraju mali projekt “Prozori labinskih legendi”

Udruga “Kreativna akademija Labin” otvorenjem izložbe murala privodi kraju mali projekt “Prozori labinskih legendi”

Labinska udruga likovnih umjetnika-amatera "Kreativna akademija Labin" postavljanjem i otvorenjem izložbe murala na "slijepe" prozore javnih zgrada u labinskoj starogradskoj jezgri završava projekt "Prozori labinskih legendi". Projekt je nastao s ciljem aktivnog uključivanja građana u aktivnosti očuvanja, valorizacije i promocije identiteta, tradicije, kulture i običaja Labinštine kroz provedbu okruglih stolova i umjetničke aktivnosti oslikavanja murala u starogradskoj jezgri Labina prikazom osoba i ličnosti koje su ostavile snažan trag na području Labinštine.

Labinske legende odabrali su građani i stručno povjerenstvo, a zajedničko je mišljenje kako Labin i njegovu prošlost, kroz sva razdoblja, najbolje prezentira ovih šest povijesnih ličnosti:

  1.  Giuseppina Martinuzzi, učiteljica, spisateljica i revolucionarka

  2. Josip Belušić, izumitelj električnog brzinomjera

  3. Mate Čvrljak, akademski kipar i slikar

  4. Antun Bičić, raški rudarski udarnik

  5. Matija Vlačić Ilirik, protestantski teolog, povijesničar i filozof

  6. Klaudio Brezac Mikot, rukometaš i sportski trener

  • Otvorenje izložbe  "Prozori labinskih legendi" održat će se u srijedu, 29.12.2021. godine u 16:00h na platou ispred Narodnog muzeja Labin.

Javnosti će biti predstavljeni radovi umjetnika amatera, prilikom čega će biti otkrivena i mapa s lokacijama murala postavljenih u "slijepim" otvorima nekadašnjih prozora labinskih povijesnih palača i javnih zgrada te će se održati i kratki obilazak svih postavljenih murala. Dodatno, nakon otvorenja izložbe, u 16:30h na istom mjestu održat će se i otvorena tribina na kojoj će sudionici u projektu i građani raspravljati na temu „Modeli uključivanja građana u očuvanje, valorizaciju i promociju istarskog identiteta, tradicije, kulture i običaja“.

Partneri u ovom projektu su Grad Labin i TZ Grada Labina, a mali projekt "Prozori labinskih legendi" ostvario je financijsku podršku Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva na ovogodišnjem natječaju "Mali projekti za bolje sutra" financiran iz Fonda gradova i općina.

Povratak na prethodnu stranicu