1. Novosti iz udruga
  2. Udruga “Kreativna akademija Labin” otvorenjem izložbe murala privodi kraju mali projekt “Prozori labinskih legendi”

Labinska udruga likovnih umjetnika-amatera "Kreativna akademija Labin" postavljanjem i otvorenjem izložbe murala na "slijepe" prozore javnih zgrada u labinskoj starogradskoj jezgri završava projekt "Prozori labinskih legendi". Projekt je nastao s ciljem aktivnog uključivanja građana u aktivnosti očuvanja, valorizacije i promocije identiteta, tradicije, kulture i običaja Labinštine kroz provedbu okruglih stolova i umjetničke aktivnosti oslikavanja murala u starogradskoj jezgri Labina prikazom osoba i ličnosti koje su ostavile snažan trag na području Labinštine.

Labinske legende odabrali su građani i stručno povjerenstvo, a zajedničko je mišljenje kako Labin i njegovu prošlost, kroz sva razdoblja, najbolje prezentira ovih šest povijesnih ličnosti:

1.  Giuseppina Martinuzzi, učiteljica, spisateljica i revolucionarka

2. Josip Belušić, izumitelj električnog brzinomjera

3. Mate Čvrljak, akademski kipar i slikar

4. Antun Bičić, raški rudarski udarnik

5. Matija Vlačić Ilirik, protestantski teolog, povijesničar i filozof

6. Klaudio Brezac Mikot, rukometaš i sportski trener

• Otvorenje izložbe  "Prozori labinskih legendi" održat će se u srijedu, 29.12.2021. godine u 16:00h na platou ispred Narodnog muzeja Labin.

Javnosti će biti predstavljeni radovi umjetnika amatera, prilikom čega će biti otkrivena i mapa s lokacijama murala postavljenih u "slijepim" otvorima nekadašnjih prozora labinskih povijesnih palača i javnih zgrada te će se održati i kratki obilazak svih postavljenih murala. Dodatno, nakon otvorenja izložbe, u 16:30h na istom mjestu održat će se i otvorena tribina na kojoj će sudionici u projektu i građani raspravljati na temu „Modeli uključivanja građana u očuvanje, valorizaciju i promociju istarskog identiteta, tradicije, kulture i običaja“.

Partneri u ovom projektu su Grad Labin i TZ Grada Labina, a mali projekt "Prozori labinskih legendi" ostvario je financijsku podršku Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva na ovogodišnjem natječaju "Mali projekti za bolje sutra" financiran iz Fonda gradova i općina.