1. Novosti iz udruga
  2. Mali projekt udruge Zdravi Novigrad priveden kraju

Mali projekt udruge Zdravi Novigrad priveden kraju

Uoči Međunarodnog dana starijih osoba koji se obilježava 1. listopada, predavanjem i posljednjim javnim nastupom priveden je kraju projekt udruge Zdravi Novigrad „Malo glazbe za bolje raspoloženje – muzikoterapijske aktivnosti za stariju životnu dob“, realiziran u suradnji s Katedrom Čakavskog sabora za glazbu Novigrad i novigradskim Domom za starije osobe kao partnerskom ustanovom.

Projekt je financiran iz Fonda gradova i općina u sklopu 2. natječaja Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Istarske županije „Mali projekti za bolje sutra“, iznosom od 18.828,12 kuna, od čega je gotovo polovica utrošena za nabavu specijaliziranih muzičkih instrumenata. Trajanje projekta planirano je od 1. siječnja do 31. svibnja ove godine, no zbog situacije s COVID-19 epidemijom i zatvaranja ustanova, produženo je do kraja rujna.

U sklopu projekta je održano deset muzikoterapijskih radionica, tri javna nastupa te dva predavanja za stručne suradnike koji rade s osobama starije životne dobi. Voditeljica projekta bila je Dajana Miloš, psihologinja i muzikoterapeutkinja, koja je ujedno i provodila aktivnosti. Velik dio aktivnosti bio je volonterskog karaktera, a u njima su sudjelovali članovi udruge Zdravi Novigrad te župnog zbora sv. Ivana Krstitelja iz Dajle.

Ciljevi projekta bili su kroz aktivno uključivanje korisnika u muzikoterapijske aktivnosti utjecati na njihovo psihičko blagostanje, smanjiti negativne posljedice starenja te osjećaj usamljenosti i izoliranosti, kao i omogućiti korisnicima izražavanje i proradu emocija, doživljavanje ugodnih emocija, socijalizaciju korisnika i poboljšanje njihovih interpersonalnih odnosa, uz stvaranje osjećaja pripadnosti kolektivu.

Kroz predavanja i javne nastupe te objavama u medijima, projektom se također željelo educirati javnost i struku o upotrebi muzikoterapije u radu sa starijima te utjecati na destigmatizaciju starije populacije u društvu. Na samom kraju provedena je evaluacija projekta među korisnicima korištenjem upitnika o zadovoljstvu muzikoterapijskim aktivnostima i njihovoj korisnosti. Korisnici su aktivnosti ocijenili visokim ocjenama te su izrazili želju za nastavkom takvih aktivnosti, a ujedno je i osoblje Doma uvidjelo potrebu i korisnost takvih radionica, pa su svi akteri ovog projekta izrazili nadu u nastavak suradnje kroz slične projekte