2. Dan mladih Istarske županije okupio predstavnike mladih iz cijele Istre

Dan mladih Istarske županije okupio predstavnike mladih iz cijele Istre

Upravni odjel za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Istarske županije je u petak, 7. listopada okupio predstavnike mladih iz cijele županije, donosioce odluka, predstavnike udruga koje se bave mladima i predstavnike savjeta mladih na vrlo zanimljivom Danu mladih istarske županije. Naime, bila je to odlična prilika za dijalog i razmjenu mišljenja te za saznati nove informacije koje su važne za daljnji razvoj rada sa mladima i poticanja mladih na proaktivnost.

Predstavnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade ukratko je informirala sve prisutne o njihovom radu i daljnjim planovima te vrlo zanimljivoj web stranici www.mladi.hr na kojoj se može pronaći puno relevantnih informacija. Predstavnik radne skupine za mlade Hrvatske zajednice županija iz Koordinacije županijskih Savjeta mladih upoznao je sve prisutne s Izmjenama i dopunama novog Zakona o Savjetima mladih te o suradnji između savjeta mladih i javnih tijela, kao i o povezanosti između Savjeta mladih u Hrvatskoj. Skup je bio prilika da se predstave uspješne istarske udruge za mlade: Info-centar za mlade ZUM, Udruga za mlade Alfa Albona i Centar za mlade Alarm Pazin. Od njih se moglo čuti što sve rade, što sve imaju u planu raditi, ali i s kojim problematikama se susreću kroz svoj rad s mladima i njihovim uključivanjem. Potom su svoj rad i izazove predstavili Klubovi studenata Istre – Rijeka i Zagreb. Živa rasprava i razgovor nakon prezentacija dokaz su kako je ovakve susrete i okupljanja nužno i potrebno organizirati kako bi se poticao dijalog između svih aktera koji su važni za mlade.

Nakon prezentacija razgovor je nastavljen na temu „Centri za mlade: sjedište neformalnog obrazovanja vs sjedište druženja mladih“ te donošenje osnovnih zaključaka koji će služiti za daljnji rad na poticanju i uključivanju mladih u društveni život lokalnih zajednica i u kreiranje programa i projekata za mlade.

Druženje je nastavljeno u neformalnom zabavnom tonu uz Gustafe na novigradskom trgu.