1. Aktivni u zajednici
  2. Aktivni u zajednici 2023.

Aktivni u zajednici 2023.

U okviru programske suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva - Fondazione per la promozione del partenariato e dello sviluppo della società civile već petu godinu zaredom provodi program "Aktivni u zajednici". Najveća vrijednost ovog programa jest njegova usmjerenost na razvoj lokalnih zajednica, odnosno na umrežavanje i motiviranje sudionika na konkretno djelovanje u zajednici. Naime, sudionici će kroz program osmisliti i provesti različite društvene sadržaje i društvene programe kojima će nastojati doprinijeti boljem životu u njihovoj lokalnoj zajednici. U kontekstu razvoja lokalnih zajednica u ovom programu misli se na uključivanje i umrežavanje različitih dionika, predstavnika formalnih i neformalnih grupa građana, udruga, institucija, ustanova, jedinica lokalne i regionalne samouprave kroz kreiranje i provedbu društvenog programa.

Na mrežnim stranicama Zaklade Istra - Fondazione Istria bit će objavljen javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje na Akademiji Aktivni(h) u zajednici iz 5 županija u kojima Zaklada Istra - Fondazione Istria djeluje na provedbi programa “Aktivni u zajednici” (Istarska, Primorsko-goranska, Krapinsko-zagorska, Karlovačka, Sisačko-moslavačka). Zaklada Istra - Fondazione Istria će sa svim odabranim sudionicima Akademije održati uvodne online sastanke. Sudionici će tijekom Akademije steći potrebna znanja o razvoju zajednice, društvenom kapitalu, provedbi aktivnosti, motiviranju dionika, prikupljanju sredstava i druga znanja važna za provedbu društvenih programa te će po završetku dobiti potvrdu o pohađanju Akademije Aktivni(h) u zajednici.

Nakon završene Akademije, zadatak polaznika bit će pomoću stečenih znanja i vještina, a uz mentoriranje i podršku Zaklada Istra-Fondazione Istria, provesti jedan društveni program u svojoj zajednici na način da uključe širu zajednicu. Osvještavanje lokalne zajednice o važnosti razvoja kulture davanja Zaklada će u suradnji s polaznicima Akademije provoditi tijekom provedbe samih društvenih programa, bilo kroz prezentacije, razgovore, sastanke ili predavanja o društvenom kapitalu, filantropiji, volontiranju, aktivnom građanstvu i slično. Modalitet i teme definirat će se za svaku zajednicu pojedinačno, ovisno o odabranom društvenom programu u suradnji s polaznicima Akademije aktivni(h) u zajednici provodit će se programi u pojedinim lokalnim zajednicama, po unaprijed dogovornim procedurama ovisno o pojedinom programu i izrađenom planu svakog polaznika. Zaklada će mentorirati provedbu programa te savjetima i pomoći na terenu, biti podrška svakom polazniku Akademije.

S ciljem poticanja na filantropsko djelovanje sudionike Akademije aktivni(h) u zajednici upoznat će se sa filantropskim mjestima Grada Pule koja obilježavaju dobra djela, odnosno mjesta na kojima je neki filantrop u povijesti napravio dobro djelo, pomogao, donirao, skupljao donacije itd. Kroz navedenu aktivnost, sudionici Akademije steći će dodatna znanja o filantropiji i dobročinstvu, načinu uključivanja u razvoj zajednice. Navedena stečena znanja sudionicima će koristiti u daljnjoj provedbi i održivosti vlastitih društvenih programa. 

Održat će se završni događaj na kojem će sudionici Akademije predstaviti rezultate društvenih programa, razgovarati o poteškoćama s kojima su se susretali kroz provedbu, te koji su im daljnji planovi nakon završetka Programa.

Nadalje, Zaklada će nastaviti razvoj društvenog kapitala u nekim od zajednica u kojima se provodio program „Aktivni u zajednici“ u 2022. godini. Važno je nastaviti rad u zajednicama s ljudima koji imaju volju i želju nešto učiniti.

Povratak na prethodnu stranicu