Copy
Newsletter "E-trokut" za prosinac 2016.                                                                                Želim se odjaviti
Newsletter "E-trokut" Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva
Share
Forward

Novosti iz civilnog sektora na vašem mailu

"E-trokut" 12/2016

Svaki mjesec objedinjujemo novosti iz civilnog sektora, saznajemo koji su aktualni natječaji, edukacije i događanja te vas obavještavamo o aktivnostima Zaklade. Uživajte u čitanju!

KORISNE INFORMACIJE
Europska komisija je službeno pokrenula program Europskih snaga solidarnosti, u kojima će moći sudjelovati mladi u dobi od 18 do 30 godina u socijalnom projektima kako bi stekli nova znanja i iskustvo. Sudjelovati mogu mladi; studenti, stažisti, zaposleni ili nezaposleni. 

Program je otvoren za državljane 28 zemalja članica, Norveške te Islanda. Kao volonteri moći će sudjelovati i državljani Lihtenštajna, Turske i Makedonije. Snage solidarnosti financirat će se iz postojećih fondova, poput programa Erasmus +, Fonda za azil i migracije ili Fonda za ruralni razvoj. 

Više o programu ovdje.
Europski parlament i Zaklada međunarodne nagrade „Karlo Veliki” iz Aachena svake godine pozivaju mlade osobe iz svih država članica EU-a da prijave projekte koje vode mladi i koji su namijenjeni mladima koji aktivno sudjeluju u razvoju Europe. Otvoren je natječaj i za 2017. godinu. 

Projekti se mogu prijaviti pojedinačno ili, po mogućnosti, u skupini. Njima bi se trebalo promicati razumijevanje na europskoj i međunarodnoj razini, poticati stvaranje zajedničkog osjećaja europskog identiteta i integracije te bi ti projekti trebali služiti kao uzor mladima u Europi i nuditi konkretne primjere suživota Europljana u jednoj zajednici.

Više o prijavama i natječajnom postupku pronađite na stranici nagrade: http://www.charlemagneyouthprize.eu/.
O PROJEKTIMA ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA
Predstavljamo vam projekt „@rtROOM“, Pučko otvoreno učilište Buje

Osnovni cilj projekta bio je u prostoru kinodvorane Pučkog otvorenog učilišta Buje napraviti javni dnevni boravak kontinuirano dostupan za korištenje građanima svih dobnih skupina, čime se poboljšala kvaliteta života građana te provođenja njihovog slobodnog vremena. Projektom se riješio problem nepostojanja zajedničkog prostora za druženje, čitanje, umrežavanje, organizaciju koncerata, izložbi i dr. javnih događanja. Također, potaknulo se i građane na aktivizam i uključivanje u zajednicu te se obogatilo njihove kreativne sposobnosti. Provedene su radionice izrade namještaja od paleta (klupice, stolići, police za knjige), radionice decoupaga starog namještaja te izrade dekorativnih dodataka poput jastuka, vaza za cvijeće, vješalica, posudica za odlaganje bojica i dr. Osim toga, oslikani su i unutarnji zidovi prostorije te nabavljena i montirana vrata po mjeri.

Završno je provedena i anketa među građanima na temu što vole čitati te su prema rezultatima iste naručene knjige, časopisi i društvene igre. Pri samom kraju projekta održano je svečano otvorenje novouređenog prostora čije rezultate možete vidjeti na fotografijama. Projekt je donio korist za 590 izravnih korisnika, te 300 neizravnih.  U  istom je sudjelovalo 60 volontera koji su odradili 372 volonterska sata.
NATJEČAJI
Podsjećamo Vas na trenutno otvorene natječaje i na rokove prijava:
 
 • Erasmus+ U Službenom listu Europske unije objavljen je Poziv na podnošenje prijedloga za 2017. godinu za Program Erasmum+. Više
 • Zaklada Schüler Helfen Leben (SHL) - Poziv za prijavu projektnih prijedloga za 2017. godinu, usmjerenih na područje edukacije, aktivizam mladih, socijalnu uključenost marginaliziranih skupina, kao i na širenje mira te s tim u vezi i rješavanje sukoba. Rok za prijavu je 7. siječnja 2017. godine. Više
 • ESF - objavljen poziv “Umjetnost i kultura za mlade”, usmjeren na prevladavanje ograničenja pristupa mladih osoba kulturnim i umjetničkim sadržajima i aktivnostima (geografska izoliranost, nepovoljne financijske prilike, invaliditet i dr.) te poticanje mladih da aktivno sudjeluju u kulturnom životu zajednice. Natječaj će biti otvoren do 28.02.2017. godine. Više
 • Charlemagne Youth Prize - Poziv za mlade osobe iz svih država članica EU-a da prijave projekte koje vode mladi i koji su namijenjeni mladima koji aktivno sudjeluju u razvoju Europe. Njima bi se trebalo promicati razumijevanje na europskoj i međunarodnoj razini, poticati stvaranje zajedničkog osjećaja europskog identiteta i integracije te bi ti projekti trebali služiti kao uzor mladima u Europi i nuditi konkretne primjere suživota Europljana u jednoj zajednici. Više.
 • Javni natječaj za financiranje projekata na području zdravstva i socijalne skrbi Istarske županije - Istarska županija,  Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb, poziva udruge i ustanove, koje su programski usmjerene na zdravstvenu i socijalnu djelatnost te obavljaju poslove kojima se rješavaju postojeći problemi od interesa za Istarsku županiju, da se prijave na ovaj natječaj za financiranje projekata udruga i ustanova iz područja zdravstva i socijalne skrbi u Istarskoj županiji za 2017. godinu. Natječaj vrijedi do 23.01.2017. Više
 • Javni natječaj za financiranje projekata/programa udruga i drugih neprofitnih organizacija - Istarska županija – Regione Istriana, Upravni odjel za kulturu, poziva udruge i druge organizacije civilnoga društva (zaklade, privatne ustanove, vjerske zajednice i druge neprofitne organizacije) koje su programski usmjerene na rad u kulturi na području Istarske županije da se prijave na ovaj natječaj za financiranje projekata/programa udruga i drugih neprofitnih organizacija u okviru Programa javnih potreba u kulturi Istarske županije – Regione Istriana za 2017. godinu. Natječaj je otvoren do 27.01.2017. Više
 
 • Molimo da obratite pažnju na službene web stranice gradova i općina jer sada kreću objave natječaja za programe javnih potreba.
NOVOSTI IZ ZAKLADE
Održan prvi sastanak steering grupe u filantropskom projektu El Sistema u Istri 

20.12.2016. je u Puli održan prvi sastanak Steering grupe projekta El Sistema u Istri koji Zaklada provodi zajedno s vodećim partnerom udrugom SO DO El Sistema Hrvatska. Na sastanku su prisustvovali različiti dionici ključni za vidljivost i održivost projekta koji trenutno financira Europska unija kroz Program IPA 2012 Poticanje inovativnih oblika filantropije u lokalnim zajednicama za potporu održivosti organizacija civilnog društva. Tako je sastanak uključio novinarku Jelenu Vitasović, pročelnika Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimira Torbicu, nekadašnju ravnateljicu glazbene škole u Puli Vladu Možé, ravnateljicu Umjetničke škole Poreč Sanju Radetić, predsjednika udruge SO DO El Sistema Hrvatska Ricarda Luquea te voditeljicu projekta Andreu Prenka i predstavnike Zaklade.

Predsjednik udruge Ricardo Luque predstavio je fazu u kojoj se projekt nalazi, s obzirom da je u punom zamahu, a oba nucleusa, odnosno centra za glazbenu naobrazbu su krenula sa probama - jedan u Puli i jedan u Poreču. Uskoro se kreće u kupovinu novih instrumenata te je na sastanku dogovoren slijed aktivnosti u narednoj godini. Uskoro će biti obznanjen kalendar koncerata, novih prezentacija metodologije El Sistema, društvene metode učenja koja glazbu koristi kao sredstvo te se raspravilo pitanje važnosti ovakve inicijative za područje cijele županije i potencijalni interes za širenje broja centara nakon što projektu završi financiranje iz sredstava Europske Unije kako bi ova besplatna glazbena naobrazba, posebice za dio djece i mladih koja si drugačiju ni ne mogu priuštiti, zaživi u Istri kao prioritet. 
 
NEPOZNATO O POZNATOME

NOVOGODIŠNJI OBIČAJI DILJEM SVIJETA...
         
Novu godinu slavi cijeli svijet, no svaki je narod slavi na svoj način u skladu sa svojim vjerovanjima. Ovo zasgurno niste znali...
 • DANSKA: Danci na Novu godinu ispred svojih kućnih vrata uobičajeno nalaze - razbijene tanjure! Da da, oni svojim prijateljima u kućna vrata bacaju tanjure koji simboliziraju prijateljstvo, a onaj koji nađe najviše razbijenih tanjura ispred svojih vrata ima i najviše prijatelja.
 • KINA: U novogodišnjoj noći sklanjaju sve noževe u kući kako se ne bi netko porezao što bi moglo donijeti nesreću cijeloj obitelji u narednoj godini.
 • BRAZIL: Na Staru godinu svećenice se odjenu u plavo i bijelo kako bi odale počast boginji mora tako što napune čamac nakitom, svijećama i cvijećem kojega na plaži u Rio de Janeiru ubace u ocean.
 • EKVADOR: U trenutku kada otkuca ponoć, Ekvadorci pale strašila napunjena papirom i fotografije želeći time spaliti lošu sreću i sve loše događaje iz stare godine. Nova godina označava nove početke.
 • ŠPANJOLSKA: Las doce uvas de la suerte ili 12 zrna grožđa je stara novogodišnja španjolska tradicija po kojoj za svaki od 12 udara zvona se mora pojesti jedno zrno grožđa. Zrna simobliziraju obilje i zaštitu od zla. 
 • ŠVICARSKA: Jedan malo manje drastičan, ali jednako zanimljiv običaj; naime Švicarci požele dobrodošlicu Novoj godini tako što bace sladoled na pod. 
           
       
          
Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva
je neprofitna organizacija koja pruža podršku i potiče razvoj civilnog sektora. Osnovala ju je Istarska županija 2006. godine. 


KONTAKT
Riva 8
HR-52100 Pula
T: +385 (52) 212 938  
E: zaklada@civilnodrustvo-istra.hr


„Mislima stvaramo svoju stvarnost, a djelima je živimo.“
Lajkaj nas na Facebook-u
Posjeti našu mrežnu stranicu


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Zaklada Istra · Riva 8 · Pula 52100 · Croatia

Email Marketing Powered by MailChimp