Copy
Newsletter "E-trokut" za listopad 2016.                                                                                Želim se odjaviti
Newsletter "E-trokut" Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva
Share
Forward

Novosti iz civilnog sektora na vašem mailu

"E-trokut" 10/2016

Svaki mjesec objedinjujemo novosti iz civilnog sektora, saznajemo koji su aktualni natječaji, edukacije i događanja te vas obavještavamo o aktivnostima Zaklade. Uživajte u čitanju!

KORISNE INFORMACIJE

U toku je vrednovanje Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva od 2012. do 2016. godine.

Ekonomski institut, kao vanjski evaluator, provodi anonimnu online anketu namijenjenu organizacijama civilnoga društva koje su povezane ili su sudjelovale u procesu izrade Strategije, njezinoj provedbi i/ili su kao korisnici rezultata provedbe upoznati s dokumentom. Anketa sadrži 30 pitanja i provodi se u razdoblju od 20. listopada do 31. listopada 2016.

Ovim putem pozivaju se predstavnici organizacija civilnoga društva da izdvoje dvadesetak minuta vremena kako bi ispunili anketu.

Prikupljeni odgovori doprinijet će započetom procesu izrade novog strateškog dokumenta namijenjenog razvoju civilnoga društva (Nacionalna strategija stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva od 2017. do 2021. godine). Rezultati provedenog naknadnog vrednovanja Nacionalne strategije bit će dostupni na mrežnoj stranici Ureda za udruge.

Anketi je moguće pristupiti putem poveznice: https://www.surveymonkey.com/r/razvojcivilnogadrustva​


O PROJEKTIMA ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA
Predstavljamo vam projekt Društva za istraživanje i potporu (DIP) iz Rijeke, "Do uspjeha bez prepreka! Studenti - inspektori arhitektonskih barijera"

U građanskoj akciji okupili su se studenti različitih riječkih fakulteta kako bi informirali i senzibilizirali  studentsku  populaciju i cijelu akademsku zajednicu riječkog Sveučilišta za probleme mladih s invaliditetom i predočili im prostorne prepreke s kojima se susreću. S druge strane, akcija je težila informiranju  i senzibliziranju opće javnosti i donositelja odluka na konkretne probleme mladih/studenata s invaliditetom. Kako bi to postigli, volonteri su dokumentirali i analizirali, uz pomoć studenata s invaliditetom, različite objekte i prostorije u kojima studenti borave, ne bi li utvrdili njihovu prilagođenost istima, odnosno njihovu prilagođenost Praviliku o osiguravanju prostorne pristupačnosti osobama s invaliditetom i teško pokretljivim osobama. Provedena je komunukacijska kampanja  te je upućeno pismo za podršku i apel za popravak ili izgradnju novih rampi Fakultetima, održano je i pet prezentacija različitim studijskim grupama, kontaktirani su mediji, održane konferencije za medije i stvorena je grupa za pritisak koja je djelovala izravno na donositelje odluka ne bi li neki od rezultata bili vidljivi već do kraja akcije. Osim toga, napravljeno je više od 300 fotografija na sveučilišnim sastavnicama na kojima je vidljiva nepodobnost prostora za studente s inveliditetom ili su pak prikazana dobra arhitektonska rješenja. Uređeno je i grafički pripremljeno 30 fotografija te je postavljena izložba na temu arhitektonskih prepreka.  Volonteri su uspostavili suradnju i s Uredom za studente s invaliditetom koji je sudjevao u svim fazama projekta.

Radujemo se ovoj uspješno provedenoj akciji te DIP-u želimo puno uspjeha u daljem radu!
NATJEČAJI
Podsjećamo Vas na trenutno otvorene natječaje i na rokove prijava:
  • Program suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska - drugi rok za podnošenje prijava zatvara se 14. studenog 2016. godine u 12:00. Više dostupno na mrežnoj stranici programa. Više
  • Erasmus+ Suradnja s civilnim društvom u području mladih. Rok za prijavu 29.studeni 2016. godine. Više
  • Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske objavio je Javni poziv za podnošenje prijava za sufinanciranje projekata organizacija civilnoga društva ugovorenih u okviru programa Europske unije za tekuću godinu. Rok za prijavu je 1. prosinca 2016. godine. Više
  • Erasmus+ U Službenom listu Europske unije objavljen je Poziv na podnošenje prijedloga za 2017. godinu za Program Erasmum+. Više
NOVOSTI IZ ZAKLADE

Ovaj listopad u Zakladi u znaku je filantropije!

Nakon obilježavanja Dana filantropije, otvaranja izložbe #filantropija...? te održavanja konferencije na temu Filantropija-oslonac održivih zajednica 01.10.2016. godine, nastavili smo u istom tonu. Uz sve druge posjetitelje  i brojni školarci svih uzrasta posjetili su našu izložbu, pa je za njih otvoren on-line kviz o filantropiji kao  i literarni natječaj na temu "A što mogu ja učiniti", što je i jedno od glavnih pitanja koja otvara ova neobična izložba koja je svoje posjetitelje navodila da ne budu samo promatrači već i da se aktivno uključe i da i sami postanu filantropi.
Za sve one koji nisu stigli posjetiti izložbu te one koji se na nju žele podsjetiti, katalog izložbe dostupan je i u elektroničkom obliku ovdje.


"Filantropski mjesec" završili smo predstavljanjem rezultata izložbe #filantropija...? 28.10.2016. u 12:00 u Muzejsko galerijskom prostoru Sveta Srca u Puli.

Specifična priroda ove izložbe – njena interaktivnost i niz popratnih sadržaja u kojima su mogli sudjelovati svi posjetitelji (odrasli i djeca svih uzrasta), na način da svatko svojim malim doprinosom utječe na postignute ciljeve, rezultirala je velikom uključenosti publike. Upravo tome svjedoče rezultati predstavljeni na ovom događaju. Javnosti su prikazani inovativni načini kako publika može dobiti novu ulogu u organiziranim kulturno-društvenim sadržajima, za ovu priliku u cilju promocije filantropskog djelovanja. Slike, crteži, mozaik, radovi, rezultati kviza i literarnog natječaja dio su velike priče koja je u listopadu bila otvorena za sve građane te je ovim predstavljanjem simbolično otvorena mini-izložbu svih navedenih rezultata koji su do zatvaranja izložbe 31. listopada, činili dodatak originalnom postavu.

Nakon uvodnih govora autora izložbe Andreja Badera, ravnatelja arheološkog muzeja Darka Komše, gradonačelnika grada Pule Borisa Miletića, Helga Možé Glavan predstavila je rezultate izložbe, postignute brojke i utjecaj.

Izložbu je posjetilo 4300 posjetitelja, od čega 2140 djece i mladih, 83 grupe, 8 srednjih i 16 osnovnih škola te tri sveučilišne grupe i 8 vrtića. U simbol izložbe, veliki drveni svjetionik, zabijeno je ukupno 1340 čavlića. U dvije postavke izložbe koje su pratile evidenciju prikupljanja donacija zabilježeno je 315 komada boca u akciji prikupljanja povratne ambalaže u udruzi Naš san njihov osmijeh te 3029 kg odjeće u akciji prikupljanja odjeće u Crvenom križu Pula od početka trajanja izložbe.

Akcija prikupljanja novca za cipele u suradnji s udrugom Naš san njihov osmijeh pokazala se posebno uspješnom te je skupljeno 1.300,00 kuna. Donacija cipela ostvarena je u suradnji s tvrtkom Pittarosso, koja je pokazala interes za pomoć potrebitima te za svake kupljene cipele od prikupljenog novca, donirala još jedne. U ime Pittarossa predstavljanju je prisustvovala Luciana Derossi, voditeljica poslovnice Pula koja je cipele predala odgajateljici u Dječjem domu Ruža Petrović, gđi. Danijeli Vukelja.

Predstavile su se i organizacije suradnici na izložbi. U ime Gradskog društva Crvenog Križa Pula govorila je Jasna Vekić, predsjednica koja je ujedno i predstavila rad Humanitarne mreže Grada Pule, InnerWheel klub Pula predstavila je Danijela Križman Pavlović, predsjednica, a Rotary klub Pula trenutni predsjednik Germano Fioranti. Lions club Pula i ideju lajonizma predstavila je Branka Orlić , a udrugu Naš san njihov osmijeh predsjednik Igor Loparić.

Rezultati  literarnog  natječaja

Ovom prilikom predstavljeni su i rezultati literarnog natječaja „A što mogu ja učiniti?“. U kategoriji 1.-4. razreda osnovne škole na talijanskom jeziku najbolji je rad napisala Meri Buić iz 4. razreda OŠ Edmondo De Amicis iz Buja. U istoj kategoriji na hrvatskom je jeziku najbolji rad Leone Jalšovec iz 4. razreda OŠ Vladimira Nazora iz Krnice. U kategoriji od 5.-8. razreda na talijanskom jeziku najbolji je rad Jane Raguž iz 6c razreda OŠ Kaštanjer, a najbolji rad na hrvatskom u toj kategoriji napisala je Lara Fabris iz 8b razreda OŠ Veli Vrh iz Pule. Pobjednice natječaja nazočile su programu i preuzele svoja priznanja i nagrade.

Rezultati  on-line  kviza  o  filantropiji

On-line kvizu o filantropiji u kategoriji od 1.-4. razreda osnovne škole pobjedila je Mija Mijić iz OŠ Mate Demarina iz Medulina, u kategoriji od 5.-8. razreda osnovne škole pobjedu je odnio Andi Antolović iz OŠ Divšići dok je Sedina Nadarević iz Srednje škole Mate Blažina iz Labina najbolje riješila kviz u kategoriji srednjih škola. Pobjednicima kviza nagrade će biti poslane poštom.

Na koncu svečanosti Višnja Popović, ravnateljica Škole za Odgoj i obrazovanje preuzela je crtež „Valerijin park“ koji su bojali posjetitelji izložbe, a koji je nacrtala Mia Duić, učenica osnovne škole Kaštanjer,  veliki dugo iščekivani mozaik od 36 dijelova simbolički su preuzeli Mladen Jašić, pedijatar Opće bolnice Pula, Sibil Benčić, glavna sestra pedijatrije te Irina Pucić, pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo.


Organizirali smo "Networking day"

Zaklada sukladno svojoj viziji svojim djelovanjem stvara aktivno civilno društvo koje u suradnji s javnim i poslovnim sektorom doprinosi razvoju lokalnih zajednica. U skladu s time 19.10.2016. organizairan je „Networking day“ odnosno umrežavanje poslovnog i civilnog sektora s ciljem stvaranja novih partnerstva i rasprave o mogućim oblicima suradnje.

Održane su dvije panel diskusije, prva s temom „Zašto je bitno podržati neprofitni sektor“ gdje su prezentirani primjeri dobre prakse od strane organizacija ZUM (Jelena Peterminec), Naš san njihov osmijeh (Igor Loparić) i Zadruge za etično financiranje (Renata Kiršić), Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva (Helga Možé Glavan) te se otvoreno raspravljalo sa drugim sudionicima.

Drugi panel bio je na temu „Razlozi ne/podržavanja civilnog sektora“ u kojem su svoje viđenje filantropije od strane poslovnog sektora predstavili predstavnici Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Pula (Jasna Jaklin Majetić), Transcom Wordwide-a (Elvedina Silahić), Inspiracije (Kristina Bulešić) i AutoSL91 (Denis Peloža), nakon čega je otvorena rasprava o mogućim oblicima suradnje među svim sudionicima.

U zadnjem dijelu održano je neformalno umrežavanje svih sudionika koji su pozvani na raspravu uz kavu i dogovaranje mogućih budućih suradnji između predstavnika civilnog i poslovnog sektora.

Networking day je dio projekta „Filantropija – oslonac održivih zajednica“ financiranog od strane EU i sufinanciranog od strane Ureda za udruge Vlade RH iz programa IPA 2012 Poticanje inovativnih oblika filantropije u lokalnim zajednicama za potporu održivosti organizacija civilnoga društva.


NEPOZNATO O POZNATOME
  • U Hrvatskoj postoji preko 49000 registriranih udruga, što znači, na svakih 88 stanovnika osnovana je po jedna udruga
  • Samo u Istri registrirano je oko 2700 udruga, što znači da je na svakih 78 stanovnika osnovana po jedna udruga
  • Najveći broj registriranih udruga su sportske udruge/klubovi
  • Druga skupina po veličini su kulturne udruge
  • Prihodi udruga u Hrvatskoj najvećim dijelom dolaze od jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave
           
       
          
Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva
je neprofitna organizacija koja pruža podršku i potiče razvoj civilnog sektora. Osnovala ju je Istarska županija 2006. godine. 


KONTAKT
Riva 8
HR-52100 Pula
T: +385 (52) 212 938  
E: zaklada@civilnodrustvo-istra.hr


„Mislima stvaramo svoju stvarnost, a djelima je živimo.“
Lajkaj nas na Facebook-u
Posjeti našu mrežnu stranicu


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Zaklada Istra · Riva 8 · Pula 52100 · Croatia

Email Marketing Powered by MailChimp