Copy
Newsletter "E-trokut" za rujan 2016.                                                                                Želim se odjaviti
Newsletter "E-trokut" Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva
Share
Forward

Novosti iz civilnog sektora na vašem mailu

"E-trokut" 09/2016

Svaki mjesec objedinjujemo novosti iz civilnog sektora, saznajemo koji su aktualni natječaji, edukacije i događanja te vas obavještavamo o aktivnostima Zaklade. Uživajte u čitanju!

KORISNE INFORMACIJE
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo je ažurirani indikativni godišnji plan objave poziva na dostavu projektnih prijedloga za 2016. godinu u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.  

Indikativni godišnji plan možete pogledati ovdje.

Na stranicama Europskog socijalnog fonda (ESF-a) najavljen je poziv "Podrška razvoju partnerstava organizacija civilnog društva i visokoobrazovnih ustanova za provedbu programa društveno korisnog učenja" u nadležnosti Ureda za udruge Vlade RH.

Pozivom se ističe važnost suradnje visokoobrazovnih ustanova i organizacija civilnoga društva u obrazovanju društveno odgovornih i aktivnih građana, čime se doprinosi ukupnom razvoju i poboljšanju zajednice. Opći cilj je povećati broj studenata sa stečenim praktičnim znanjima i vještinama za rješavanje konkretnih društvenih problema i razvoj zajednice.

Za dodjelu potpora iz ovog Poziva osigurana su sredstva u iznosu od 27.000.000,00 kn. Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom projektu iznosi 500.000,00,00 kn, a najviši iznos koji se može dodijeliti pojedinom Projektu iznosi 1.200.000,00 kn.

Više

O PROJEKTIMA ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA

U toku trajanja izložbe "#filantropija...?" (2.-31.10.2016.) koja je postavljena u muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca u Puli, Pulska humanitarna udruga Naš San Njihov Osmijeh sakupljat će plastične boce, a pulski Crveni križ odjeću, koju će im građani donositi, a rezultati će biti prikazivani na izložbi uz pomoć zanimljive animacije te će se tako pratiti kako prikupljanje napreduje.

Ovu ideju Zaklada je razvila uz pomoć spomenutih udruga s ciljem da se tokom izložbe "filantropija" iz riječi pretvori u djelo, pa vas ovim putem pozivamo da se i vi uključitete da na akciju pozovete i svoje prijatelje. Svako od nas može učiniti nešto, a svako i najmanje djelo dobročinstva može značiti puno.
NATJEČAJI
Podsjećamo Vas na trenutno otvorene natječaje i na rokove prijava:
  • Udruga Partnerstvo za društveni razvoj iz Zagreba objavila je 1. rujna 2016. godine Poziv za dostavu projektnih prijedloga za podugovaranje u sklopu projekta MEDIA CIRCLE. Organizacije koje se žele prijaviti moraju biti registrirane lokalne grassroot organizacije civilnog društva koje se bave medijskim i zagovaračkim pitanjima u jugoistočnoj Europi. Rok za prijavu je 07. listopada 2016. godine. Više
  • Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva raspisala je Natječaj za građanske akcije "Naš doprinos zajednici". Na natječaj se mogu prijaviti udruge, ustanove i zaklade koje imaju sjedište registrirano u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Karlovačkoj, Sisačko-moslavačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji. Rok za prijavu je 15. listopada 2016. godine. Više
  • Program suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska - drugi rok za podnošenje prijava zatvara se 14. studenog 2016. godine u 12:00.
  • Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske objavio je Javni poziv za podnošenje prijava za sufinanciranje projekata organizacija civilnoga društva ugovorenih u okviru programa Europske unije za tekuću godinu. Rok za prijavu je 1. prosinca 2016. godine. Više
NOVOSTI IZ ZAKLADE

Ove godine, po prvi put, obilježen je Tjedan filantropije u Hrvatskoj.

Prvi hrvatski tjedan filantropije organizirale su Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj, dok su suorganizatori bili Regionalna zaklada za lokalni razvoj "Zamah", Slagalica - zaklada za razvoj lokalne zajednice, Zaklada "Kajo Dadić" te Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva.

Kroz bogat i raznovrsan program, u sedam hrvatskih gradova (Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Splitu, Puli, Karlovcu, Gospiću te Umagu i Poreču), od 24. rujna do 1. listopada, koliko je tjedan filantropije trajao, radilo se na podizanju svijesti građana o filantropiji te ih se poticalo na promišljanje o filantropiji, ali i na filantropsko djelovanje u njihovim lokalnim zajednicama i najužim krugovima.


Tjedan filantropije Zaklada je s partnerima obilježila događajima organiziranima u Puli, Rijeci, Karlovcu, Gospiću, Poreču i Umagu u sklopu projekta "Filantropija - oslonac održivih zajednica" financiranog od strane Europske unije i sufinanciranog od Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Zajedničko svim ovogodišnjim Danima filantropije bio je "Labirint filantropije" koji je postavljan na trgovima navedenih gradova. Ovaj neobični labirint napravljen je po uzoru na Mjesečev labirint, zbog toga što Mjesec kao jedan energetski princip predstavlja brigu za sve oko sebe. Ta briga podrazumijeva brigu za cijelu planetu, ne samo ljude, već kompletno životinjsko i biljno carstvo. Labirint je bio sačinjen od likova koji su simbolično predstavljali ljude, odrasle i djecu, kao i stabla i životinje. Na sebi su nosili poruke koje su govorile o tome koje su potrebe ljudi, koje su provedene filantropske akcije kako bi se te potrebe zadovoljile i slično. Također na određenom djelu su i prolaznici mogli da zapišu svoje potrebe kao i svoja osobna filantropska djelovanja.

Sva ova dešavanja i akcije naišle su na izuzetan odaziv od strane građanstva pa se nadamo da će biti prilike da i sljedeće godine ovako javno "progovorimo" o filantropiji.

 


Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva raspisala je Natječaj za građanske akcije „Naš doprinos zajednici“ te s tim u vezi organizirala niz predstavljanja ovog natječaja. Predstavljanja su održana u Karlovcu, Petrinji, Zaboku, Rijeci i Pazinu, odnosno u svih 5 županija koje imaju pravo prijave na Natječaj. 
 


Konferencija o filantropiji

U subotu 01.listopada 2016. godine, u sklopu programa obilježavanja Dana filantropije u Puli, održana je konferencija "Filantropija - oslonac održivih zajednica".

Na konferenciji je predstavljeno Prvo nacionalno istraživanje o stanju filantropije u Republici Hrvatskoj koje je provela Zaklada Slagalica iz Osijeka, odnosno njegovi preliminarni rezultati. Istraživanje je obuhvatilo 9 cjelina: Poznavanje i razumijevanje ideje filantropije, Sliku filantropije u Hrvatskoj danas, Osobnu spremnost za davanje u općekorisne svrhe, Motivaciju, Povjerenje, Utjecaj i važnost davanja u općekorisne svrhe, Informiranje i suradnju s zakladama, Izvore informiranja te Podatke o ispitaniku. Zanimljiv podatak preliminarnih rezultata jest činjenica da većina ispitanika nije upoznata s time da postoje porezne olakšice za davanja u općekorisne svrhe te da ih smatraju slabo poticajnima za doniranje. Osim toga, čini se da većina ključnim problemima u vezi doniranja smatra nedostatak novca ili pak nedostatak povjerenja da će se sredstva upotrjebiti u prave svrhe. Osim individualnih ispitanika, u ispitivanju je sudjelovalo i stotinu tvrtki (d.d i d.o.o. s 20 pa do 250 zaposlenih).

Konferencija je dobila i međunarodni pečat jer su se pridružili gosti iz Beograda, Maja Vranić Mitrić i Uroš Delić iz Fondacije Ana i Vlade Divac. Gosti su održali predavanje na temu Inovativni modeli i budućnost zakladništva. Predstavili su rad Fondacije i područja djelovanja te dosadašnje rezultate.

Također djelom izložbe bila su i dva živa panela. Prvi panel bio je na temu Uloga žene u filantropiji nekad i danas. Moderatorica panela bila je Jelena Matančević s Pravnog fakulteta u Zagrebu, a panelisti Cvjetana Plavša Matić, upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, Milena Joksimović, doktorica klasičnih znanosti, Ines Vrban, upraviteljica Zaklade Zajednički put, Drago Vručinić, upravitelj Zaklade Zamah te Renata Kiršić iz Zadruge za etično financiranje. Panelisti su se dotakli povijesnih činjenica vezanih za razvoj filantropije i status žena te dostupnost filantropskog djelovanja ženama. Bilo je riječi i o godišnjoj dodjeli nagrade Dobrotvorka godine u Hrvatskoj te o ženskim filantropskim inicijativama.

Drugi panel, pod nazivom O razlozima i motivima za filantropska djelovanja – gdje počinje samopromocija, a završava dobročinstvo? Philanthropy mark – nagrada ili promocija? fokusirao se na individualnu i korporativnu motivaciju za filantropskim djelovanjem, doniranjem i radom za zajednicu. Raspravljalo se o temama zakaldništva, javnog povjerenja u zaklade, odnos privatnih i javnih zaklada te problematiku samoporomocije. Svoju raspravu u panelu razvili su Cvjetana Plavša Matić, Helga Možé Glavan, Branka Kaselj, upraviteljica Zaklade Slagalica, Marta Šafar iz Zaklade Zajednički put, Gojko Bežovan s Pravnog fakulteta u Zagrebu i Zaklade Adris, a pridružio se i Korado Korlević iz zakladne uprave Zaklade Adris

Konferencija je bila dijelom istoimenog projekta financiranog iz sredstava Europske unije putem Programa: IPA 2012 Poticanje inovativnih oblika filantropije u lokalnim zajednicama za potporu održivosti organizacija civilnog društva, a sufinanciranog od Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.


Deseta godišnjica djelovanja Zaklade i otvaranje izložbe "#filantropija...?"

U večernjim satima u subotu 1. listopada na dan filantropije, svečano je obilježena deseta godišnjica djelovanja Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, a u sklopu toga otvorena je i izložba "#filantropija...?", koju je Zaklada organizirala u suradnji sa Arheološkim muzejom Istre i Gradom Pula.

Deseta godišnjica Zaklade poslužila je kao izvrsna prilika za okupljanje svih onih koji su rad Zaklade kroz godine pratili i podupirali, kao i za dodjelu zahvalnica dugogodišnjim partnerima Zaklade te medijskim kućama koje su revno pratile rad Zaklade i time doprinosile većoj vidljivosti civilnog sektora.

Izložba koja je tu večer otvorena bila je šlag na torti ovom svečanom događaju. Na početku prisutnima su se obratiti Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre i Helga Možé Glavan, upraviteljica Zaklade, a završnu riječ dao je Andrej Bader, autor izložbe, U ime Istarske županije skup je pozdravila zamjenica župana Viviana Benussi koja je uz Elenu Puh Belci  simbolično otvorila izložbu zabijanjem prvog čavla u ključnu postavku izložbe - Svjetionik u željezu.

Ova velika interaktivna izložba govori o filantropiji iz povjesnog ali i modernog aspekta, te osim samo pruženih informacija posjetitelje potiče na djelovanje. Već do sada na stotine oduševljenih posjetitelja svih uzrasta obišli su izložbu, koja će biti otvorena sve do 31 listopada. Ulaz na izložbu je besplatan.

Događaj službenog zatvaranja izložbe održat će se 28. listopada te će nakon toga još nekoliko dana izložba biti  dostupna za razgledavanje.

Svečanosti obilježavanja 10. godina Zaklade pored brojnih uzvanika prisustvovali su i članovi udruga koje su predstavljene u dijelu izložbe "Filantropija danas", a to su Lions Club Pula, Rotary club Pula, InnerWheel club Pula, Društvo Crvenog križa Pula te Naš San Njihov Osmijeh. Ovom prilikom im se želimo zahvaliti na ustupljenim materijalima i što su se pridružili ovom svečanom događaju.

NEPOZNATO O POZNATOME


Hrvatski filantropi ulagali su i u kulturu:
 
  • Zagrebački trgovac Kristofor Stanković dobio je prvi zgoditak na bečkoj lutriji. Tim je novcem 1836. godine izgradio prvo pravo kazalište u Zagrebu i darovao ga zajednici – riječ je o današnjoj Gradskoj vijećnici na Markovu trgu.
 
  • Stjepan Miletić, najpoznatiji intendant HNK, deset je godina, koliko je bio intendant, obiteljskim novcem pokrivao većinu troškova te institucije, ne pristajući na potrebne ustupke vlastima.
 
  • Pietro Ciscutti graditelj, poduzetnik i dobrotvor, stekao je za života veliki imetak te je darovao gradu Puli dva kazališta, na Danteovom trgu 1854. i današnje INK 1881., nazvano Politeama Ciscutti (građevina sa slike).
           
       
          
Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva
je neprofitna organizacija koja pruža podršku i potiče razvoj civilnog sektora. Osnovala ju je Istarska županija 2006. godine. 


KONTAKT
Riva 8
HR-52100 Pula
T: +385 (52) 212 938  
E: zaklada@civilnodrustvo-istra.hr


„Mislima stvaramo svoju stvarnost, a djelima je živimo.“
Lajkaj nas na Facebook-u
Posjeti našu mrežnu stranicu


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Zaklada Istra · Riva 8 · Pula 52100 · Croatia

Email Marketing Powered by MailChimp