Copy
Newsletter "E-trokut" za kolovoz 2016.                                                                                Želim se odjaviti
Newsletter "E-trokut" Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva
Share
Forward

Novosti iz civilnog sektora na vašem mailu

"E-trokut" 08/2016

Svaki mjesec objedinjujemo novosti iz civilnog sektora, saznajemo koji su aktualni natječaji, edukacije i događanja te vas obavještavamo o aktivnostima Zaklade. Uživajte u čitanju!

KORISNE INFORMACIJE
Zaklada "Kultura Nova" objavila je Javni poziv na iskaz interesa za članove Povjerenstva za procjenu kvalitete prijava koje će pristizati na javne pozive Zaklade. Prijaviti se mogu osobe upućene u djelovanje organizacija civilnog društva u RH i/ili osobe koje imaju bar 3 godine relevantnog profesionalnog i stručnog iskustva u kulturi.

Rok za podnošenje prijava je 12. rujna 2016., a prijaviti se možete isključivo putem on-line prijavnice koju možete pronaći ovdje.

Sva eventualna pitanja možete uputiti na: info@kulturanova.hr

Podsjećamo neprofitne organizacije na obvezu predaje financijskih izvještaja za 2015. godinu!

Prema podacima iz registra neprofitnih organizacija čak jedna trećina njih nisu izvršile svoju obvezu i predale financijske izvještaje za 2015. godinu. O koracima koje će Ministarstvo financija poduzeti prema onima koji tu obvezu nisu izvršili više možete pročitati na našem webu ili direktno na stranicama navedenog Ministarstva.


Središnja agencija za financiranje i ugovaranje (SAFU) objavila „Priručnik za korisnike bespovratnih sredstava“ koji detaljno, po fazama provedbe, savjetuje korisnike na koji način uspješno savladati zadatke i ispuniti izvještaje, kako bi se olakšala provedba projekata.

Više pročitajte na našem webu.

Priručnik je moguće preuzeti ovdje.
 

Udruga mladih i Alumni FET Pula pozivaju Vas da se uključite u projekt: "Burza poduzetničkih ideja 2016."

Projekt je namijenjen mladima (18-29 godina), a sve aktivnosti su potpuno besplatne. Prilika je ovo za naučiti nešto novo, a možda osvojite i nagradu od 12.000kn. Prijaviti se možete do kraja rujna. Više informacija dostupno na našem webu.


O PROJEKTIMA ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA

 
Ovog mjeseca predstavljamo projekt udruge EKO PAN iz Karlovca nazivom "Zemlja je zlato". Projekt je proveden uz financijsku potporu Zaklade, dodijeljenu putem natječaja za Građanske akcije 15.09.2015.

Ciljevi akcije bili su podizanje svijesti o odvajanju, korisnosti i humifikaciji organskog otpada, upoznavanje učenika i lokalne zajednice s permakulturnim načelima te pružanje pozitivnog primjera široj zajednici. Nastojalo se potaknuti na primjenu načela održivosti, savjesnog odvajanja otpada i razvijanja pozitivnog odnosa prema okolišu i procesima u prirodi. Predstavljeno je kompostiranje Kalifornijskim glistama kao idealan način dobivanja izuzetno bogatog humusa odnosno prirodnog gnojiva kojim se može poboljšati plodnost vrta, ali i kvaliteta tla gradskih zelenih površina i parkova.

Aktivnosti projekta dosegle su 199 izravnih korisnika dok se neizravno dotakao i izvršio utjecaj na području cijele Karlovačke županije. Ukupno je održano 8 edukativno-kreativnih radionica na kojima se pričalo o korisnosti organskog otpada te značajnoj ulozi humusa u permakulturi. Također je izrađeno i 6 funkcionalnih kompostera s kalifornijskim glistama.Provodite projekt ili građansku akciju uz financijsku potporu Zaklade?
Opišite kako se aktivnosti provode i pošaljite nam slike.
Vaše članke šaljite na zaklada@civilnodrustvo-istra.hr s naznakom
"za newsletter".

NATJEČAJI
Podsjećamo Vas na trenutno otvorene natječaje i na rokove prijava:
 
 • Europski gospodarski i socijalni odbor po osmi put je najavio natječaj za nagradu civilnoga društva. Ovogodišnja tema je poboljšanje života migranata i poticanje njihove integracije u društvo. Nagrada, u ukupnoj vrijednost od 50.000 eura može se podijeliti među najviše pet pobjednika. Nagradit će se inicijative koje provode organizacije civilnoga društva ili pojedinci, a koje su usmjerene na poboljšanje života migranata i poticanje njihove integracije u društvo. Rok za prijave je 9. rujna 2016. godine. Više
 • Nacionalna zaklada je raspisala Natječaj za dodjelu institucionalnih podrški udrugama koje svojim djelovanjem doprinose demokratizaciji i razvoju civilnoga društva u Republici Hrvatskoj. Rok za prijavu je 15. rujna 2016. godine. Više
 • Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske je dana 14. srpnja 2016. godine objavio  Poziv na dodjelu bespovratnih sredstava „Podrška organizatorima volontiranja za unaprjeđenje menadžmenta volontera i provedbu volonterskih programa“. Rok za prijavu na Poziv je 19. rujna 2016. godine. Više
 • Ministarstvo rada i mirovinskog sustava iz sredstava Europskog socijalnog fonda raspisalo je Poziv za dostavu projektnih prijedloga “Poticanje društvenog poduzetništva”. Najmanji iznos zatraženih bespovratnih sredstava je 400.000,00 HRK, a najviši iznos zatraženih bespovratnih sredstava je 800.000,00 HRK. Natječaj je otvoren do 23. rujna 2016. godine. Više
 • Savez Alpe-Jadran (Alps Adriatic Alliance) objavio je natječaj za sufinanciranje projekata iz zajedničkog proračuna Saveza. Moguće je financirati projekte koji se provode na području svih članica Saveza pa tako i Istarske županije. Isto tako, moguće je sufinanciranje pripreme projekata za kandidiranje za financijska sredstva iz drugih izvora Europske unije. Prijave je potrebno poslati do 30. rujna 2016. godine. Više
 • Agencija za mobilnost i programe EU objavila je podsjetnik da je zadnji ovogodišnji rok za prijavu projekata u programu Erasmus+ u području mladih 04. listopada 2016. godine. Više
 • Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske objavio je Javni poziv za podnošenje prijava za sufinanciranje projekata organizacija civilnoga društva ugovorenih u okviru programa Europske unije za tekuću godinu. Rok za prijavu je 1. prosinca 2016. godine. Više
NOVOSTI IZ ZAKLADE
Koliko ste upoznati sa društveno-odgovornim poslovanjem (DOP)?
Želite li doznati više?

O društveno-odgovornom poslovanju svakodnevno slušamo i čitamo, sve više se spominju društveni poduzetnici i društveno poduzetništvo. Društveno-odgovorna poduzeća su ona koja su usmjerena na ostvarivanje profita, ali uz proizvodnju proizvoda i/ili usluga s minimalnim ekološkim otiskom i brigom o zadržavanju kvalitete okoliša i prirodnih resursa, uključivanjem marginaliziranih skupina u društvu kao zaposlenika ili pak kao finalnih korisnika njihovog inovativnog proizvoda usmjerenog na rješavanje nekog od problema s kojima se takve skupine svakodnevno sreću, zatim eko-inovacijama u proizvodima, nuđenjem tržištu usluga po prihvatljivijim uvjetima od onih koji postoje, a ujedno su detektirani kao nepovoljni za razvoj društva (npr. etička banka) i dr. Puno je raznih definicija društveno-odgovornog poslovanja, ali može se reći da predstavlja „kontinuiranu predanost poduzeća doprinosu održivom ekonomskom razvoju  unapređenjem kvalitete života svojih zaposlenika i njihovih obitelji kao i lokalnoj zajednici društvu općenito“. Hrvatska gospodarska komora kaže da je DOP „kada neka tvrtka, iznad strogo zakonom propisanih obaveza, integrira brigu za okoliš i društvo u sustav donošenja odluka. Time dobri poslovni rezultati prestaju biti jedinim mjerilom za vrjednovanje uspješnosti tvrtke.
Materijalizacija održivog razvoja zahtjeva promjenu obrazaca ponašanja u svim segmentima čovjekova djelovanja, odnosno temeljitu reviziju i promjenu sustava vrijednosti. Jedan od segmenata u kojemu čovjek djeluje jest i poduzeće s toga se društveno-odgovorno poslovanje smatra mikro-aspektom održivog razvoja. Važno je razlučiti defenzivnu od ofenzivne društvene odgovornosti. U prvom slučaju poduzeća se odlučuju za društveno-odgovorne aktivnosti kad već prouzroče neku štetu, dok ofenzivna društvena odgovornost pretpostavlja proaktivno odgovorno djelovanje poduzeća u društvu i unaprijed planiranu strategiju društveno- -odgovornih aktivnosti.

Više o ovoj temi pročitajte na našem webu u punom članku doc.dr.sc. Tee Golje.
NEPOZNATO O POZNATOME
 • Institut zaklade je veoma star s prepoznatljivim korijenima još iz antičkog doba. 
 • U središtu Zagreba, točnije na Jelačićevom trgu, 1804. godine, pod vodstvom Crkve te uz suradnju i pomoć drugih dionika, sagrađena je Zakladna bolnica i djelovala je sve do 1932. godine. Bila je to prva prava zagrebačka bolnica. (Na slici gore)
 • Također u Zagrebu, 1913. godine djelovalo je 241 stipendijskih zaklada što pokazuje da je mecenstvo bilo dijelom tradicije hrvatskog društva.
 • Poslije Drugog svjetskog rata zaklade su u Hrvatskoj prestale postojati, a njihova je imovina nacionalizirana.
 • Zakon o zakladama i fundacijama u Hrvatskoj donijet je 1995. godine
 • U Hrvatskoj danas djeluje 231 zaklada od kojih su 4 strane i 227 domaćih.
 • Među domaćim zakladama najviše ih je registriranih u Zagrebu, čak 137, što je oko 60% od ukupnog broja. Također, u Hrvatskoj je registrirano i 11 fundacija.
           
       
          
Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva
je neprofitna organizacija koja pruža podršku i potiče razvoj civilnog sektora. Osnovala ju je Istarska županija 2006. godine. 


KONTAKT
Riva 8
HR-52100 Pula
T: +385 (52) 212 938  
E: zaklada@civilnodrustvo-istra.hr


„Mislima stvaramo svoju stvarnost, a djelima je živimo.“
Lajkaj nas na Facebook-u
Posjeti našu mrežnu stranicu


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Zaklada Istra · Riva 8 · Pula 52100 · Croatia

Email Marketing Powered by MailChimp