Copy
Newsletter "E-trokut" za srpanj 2016.                                                                                          Želim se odjaviti
Newsletter "E-trokut" Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva
Share
Forward

Novosti iz civilnog sektora na vašem mailu

"E-trokut" 07/2016

Svaki mjesec objedinjujemo novosti iz civilnog sektora, saznajemo koji su aktualni natječaji, edukacije i događanja te vas obavještavamo o aktivnostima Zaklade. Uživajte u čitanju!

KORISNE INFORMACIJE

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske objavio je popis kandidata za članove/zamjenike članova iz reda udruga koji će biti predloženi Vladi Republike Hrvatske za imenovanje u šestom sazivu Savjeta za razvoj civilnoga društva. Popis možete pronaći ovdje.


 
U tijeku su prijave za forum za mlade - Youth Forum Pula Culture of Peace: Migrant Crisis and Youth koji će se održati u Puli 24. i 25. rujna 2015. Sadržaj foruma biti će dvije radionice te sljedeći paneli: Kretanje migranata i njihov utjecaj na stabilnost Europe • Socijalno uključivanje migranata kroz gospodarski razvoj i suradnju • Mladi - danas partneri, u budućnosti predvodnici za mir. Više informacija o prijavama možete pronaći ovdje.
 
O PROJEKTIMA ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA


Ovog mjeseca predstavljamo projekt Sjećanje u kadru koji je provela Gradska knjižnica Labin u suradnji s Udrugom Spod Učke od veljače do kraja travnja 2016. godine. Projekt je financiran iz Fonda gradova i općina putem natječaja "Mali projekti za bolje sutra".

Projekt je osmišljen kao flmska radionica na terenu, na raznim lokacijama na Labinštini, na kojoj je djeci omogućen praktičan rad na filmu i edukacija koja usmjerava prema što kvalitetnijoj percepciji filma i filmskog jezika. Polaznici radionice usvojili su osnove snimanja te su stečeno znanje izravno primijenili u snimanju dokumentarnog filma na temu rudarske baštine, s ciljem da se kod mlađe generacije razvije pozitivan odnos prema kulturnom nasljeđu te ih se potakne na kreativno razmišljanje i produkciju.

Korisnici su bili polaznici radionice i njihovi roditelji koji su se volonterski uključili u projekt na način da su razvozili djecu na radionice i snimanje. Polaznici, ukupno njih 16, bila su djeca starijih razreda osnovnih škola Labina i Labinštine te 1. i 2. razreda labinske srednje škole.


Premijerno prikazivanje dokumentarnog filma koji su djeca snimila održalo se pred publikom s Labinštine u Gradskog knjižnici Labin u polivalentnoj dvorani Knjižnice te je video uradak darovan svim školama na području Labina i Labinštine kako bi se koristio u edukativne svrhe.
 
Kao dio kulturne baštine, film će biti uvršten u fond Zavičajne zbirke Gradske knjižnice Labin te će, samim time, biti raspoloživ svim korisnicima Knjižnice za posudbu.Provodite projekt ili građansku akciju uz financijsku potporu Zaklade?
Opišite kako se aktivnosti provode i pošaljite nam slike.
Vaše članke šaljite na zaklada@civilnodrustvo-istra.hr s naznakom
"za newsletter".

NATJEČAJI
Podsjećamo Vas na trenutno otvorene natječaje i na rokove prijava:
 
 • Upravni odjel za kulturu Istarske županije - Regione Istriana dana 04. srpnja  2016. godine objavio je Javni poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Istarske županije - Regione Istriana za 2017. godinu. Rok za podnošenje prijava je   4. kolovoza  2016. Više
   
 • Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo pravosuđa i Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske objavili su zajednički Natječaj za prijavu projekata/programa udruga i zdravstvenih organizacija u RH za dodjelu financijskih sredstava u okviru raspoloživih sredstava iz dijela prihoda od igara na sreću u području prevencije ovisnosti i suzbijanja zlouporabe droga za 2016. godinu. Rok za prijavu je 9. kolovoza 2016. Više
 • Ministarstvo kulture objavilo je Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2017. Rok za podnošenje prijava je 26. kolovoza 2016. Više
   
 • Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva i Udruga za razvoj civilnog društva SMART objavile su zajednički "Poziv za društvene inovacije i/ili ideje u području razvoja civilnoga društva i promociji filantropije u lokalnoj zajednici". Rok za prijavu je 31. kolovoza 2016. u 12.00 h po lokalnom vremenu (Zagreb GMT +1). Više
 • Ministarstvo rada i mirovinskog sustava iz sredstava Europskog socijalnog fonda raspisalo je Poziv za dostavu projektnih prijedloga “Poticanje društvenog poduzetništva”. Najmanji iznos zatraženih bespovratnih sredstava je 400.000,00 HRK, a najviši iznos zatraženih bespovratnih sredstava je 800.000,00 HRK. Natječaj je otvoren do 2. rujna 2016. Više
   
 • Europski gospodarski i socijalni odbor po osmi put je najavio natječaj za nagradu civilnoga društva. Ovogodišnja tema je poboljšanje života migranata i poticanje njihove integracije u društvo. Nagrada, u ukupnoj vrijednost od 50.000 eura može se podijeliti među najviše pet pobjednika. Nagradit će se inicijative koje provode organizacije civilnoga društva ili pojedinci, a koje su usmjerene na poboljšanje života migranata i poticanje njihove integracije u društvo. Rok za prijave je 9. rujna 2016. Više
 • Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske je dana 14. srpnja 2016. godine objavio  Poziv na dodjelu bespovratnih sredstava „Podrška organizatorima volontiranja za unaprjeđenje menadžmenta volontera i provedbu volonterskih programa“. Rok za prijavu na Poziv je 19. rujna 2016. Više
   
 • Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske objavio je Javni poziv za podnošenje prijava za sufinanciranje projekata organizacija civilnoga društva ugovorenih u okviru programa Europske unije za 2016. godinu. Rok za prijavu je 1. prosinca 2016. Više
NOVOSTI IZ ZAKLADE


Projekt "El Sistema u Istri", koji Zaklada provodi uz nositelja - udrugu SO DO sustav orkestara djece i omladine, ulazi u novu fazu provedbe te je u Zakladi 11.07.2016. održan još jedan partnerski sastanak.

Nakon što je odrađen niz prezentacija o metodi El Sistema, okrugli stolovi
te prvi treninzi o metodologiji, partneri planiraju nakon ljeta krenuti s radom nukleusa te organizaciju novih okruglih stolova za javnost i stručnjake.

Projekt je financiran iz sredstva Europske Unije iz Programa IPA 2012 - Poticanje inovativnih oblika filantropije u lokalnim zajednicama za potporu održivosti organizacija civilnog društva te je sufinanciran od Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. 

Cilj poziva je usko vezan uz projektnu Komponentu 2. projekta „Jačanje kapaciteta OCD-a“ jer se nakon radionica o inovativnim oblicima prikupljanja sredstava, izradi proračuna za organizacije civilnoga društva, društvenim inovacijama, crowdfundingu i promociji putem društvenih mreža udrugama želi pružiti prilika za primjenjivanje stečenih znanja i realizaciju vlastitih ideja.

Ukupna vrijednost poziva je 10.000,00 kn kojima će se podržati 4 ideje (2 u Istarskoj i 2 u Primorsko-goranskoj županiji), a posebnost ovog poziva je da će nakon prve tehničke provjere javnost imati priliku glasati i odrediti koju ideju podržati. Rok za slanje prijave je 31.08.2016. godine u 12.00 h po lokalnom vremenu (Zagreb GMT +1). Prijave poslane izvan roka neće se uzeti u razmatranje.

U sklopu istog projekta u srijedu (27.07.) otvorili smo i drugi po redu nagradni kviz na Facebook stranicama Zaklade!
 
U ovom krugu moguće je osvojiti (vidi sliku): Knjigu Inovativni pristupi prikupljanju sredstava, rokovnik i majicu Volonterskog centra Rijeka, bookmarke, olovke, balzam za usne, blok te 3 zanimljive brošure. Sve zapakirano u super  torbu kao idealna oprema za “aktivno“ ljeto. :)

Sudjelovati mogu pojedinci/ke i neproftine organizacije, a trajat će do 04.08.2016. kada ćemo putem web aplikacije nasumično odabrati dobitnicu ili dobitnika. Nagradu šaljemo poštom/dostavom u sve dijelove Republike Hrvatske. Što treba učiniti da biste osvojili nagradu pročitajte na našoj Facebook stranici!

 
Projekt je financiran iz sredstva Europske Unije iz Programa IPA 2012 - Poticanje inovativnih oblika filantropije u lokalnim zajednicama za potporu održivosti organizacija civilnog društva te je sufinanciran od Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.
NEPOZNATO O POZNATOME

                        
 VOLONTIRANJE
(prema hrvatskom Zakonu o volonterstvu)
 • ...je dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za zajedničku dobrobit, bez postojanja uvjeta isplate novčane nagrade ili potraživanja druge imovinske koristi za obavljeno volontiranje
 • Dugotrajno volontiranje je ono koje volonter obavlja redovito i kontinuirano, na tjednoj osnovi u razdoblju od najmanje tri mjeseca bez prekida. Kratkotrajno volontiranje je ono koje volonter obavlja jednokratno ili povremeno u vremenski ograničenom trajanju.
 • Maloljetna osoba s navršenih 15 godina i starija maloljetna osoba može sklopiti ugovor o volontiranju i volontirati samo uz pisanu suglasnost zakonske zastupnice ili zastupnika.
 • Maloljetna osoba mlađa od 15 godina života može biti uključena u obavljanje odgojno obrazovnih volonterskih aktivnosti samo u svrhu odgoja i obrazovanja na način koji pridonosi njezinu razvoju i socijalizaciji, uz uvjet da je organizator volontiranja odgojno-obrazovna ustanova, ustanova socijalne skrbi ili druga pravna osoba koja organizira volontiranje u odgojne i obrazovne svrhe.
           
       
          
Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva
je neprofitna organizacija koja pruža podršku i potiče razvoj civilnog sektora. Osnovala ju je Istarska županija 2006. godine. 


KONTAKT
Riva 8
HR-52100 Pula
T: +385 (52) 212 938  
E: zaklada@civilnodrustvo-istra.hr


„Mislima stvaramo svoju stvarnost, a djelima je živimo.“
Lajkaj nas na Facebook-u
Posjeti našu mrežnu stranicu