Copy
Newsletter "E-trokut" za lipanj 2016.                                                                                          Želim se odjaviti
Newsletter "E-trokut" Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva
Share
Forward

Novosti iz civilnog sektora na vašem mailu

"E-trokut" 06/2016

Svaki mjesec objedinjujemo novosti iz civilnog sektora, saznajemo koji su aktualni natječaji, edukacije i događanja te vas obavještavamo o aktivnostima Zaklade. Uživajte u čitanju!

KORISNE INFORMACIJE
Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske poziva registrirane udruge u Republici Hrvatskoj da glasuju za kandidate za članove i zamjenike članova novog saziva Savjeta za razvoj civilnoga društva u području u kojem djeluju. Glasački listić u području u kojem djeluje vaša udruga potrebno je isprintati i zaokružiti jedan redni broj ispred imena kandidata za člana i zamjenika člana. Uz popunjeni glasački listić obvezno je dostaviti ispis iz Registra udruga ili drugog odgovarajućeg registra i presliku statuta udruge (za udruge koje su predale zahtjev za upis promjena, pa statut udruge još nije vidljiv u Registru udruga), kao dokaz o području djelovanja organizacije.  Popunjeni glasački listić zajedno s prilogom treba poslati isključivo poštom zaključno s 5. srpnja 2016. na adresu Ureda za udruge: Opatička 4, 10000 Zagreb. Popis istaknutih kandidata možete pronaći na stranicama Ureda za udruge. 
Ured za udruge Vlade RH objavio je informativnu publikaciju u kojoj su predstavljeni uspješno provedeni projekti Europskog socijalnog fonda. Naglasak je stavljen na ponajveće izazove u provedbi projekata te na viđenje doprinosa projekata pozitivnim promjenama i učincima projekata na zajednicu u kojoj su provedeni. Prikazi projekta dodatno su obogaćeni inspirativnim citatima i/ili dojmovima korisnika projekta te brojnim fotografijama koje su vizualno dočarale raznolikost projekata kojima je zajednički doprinos razvoj inovativnih socijalnih usluga, razvoj civilnoga društva i uključenost građana u razvoj lokalne zajednice. Brošuru možete pronaći na sljedećem linku. 
O PROJEKTIMA ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA
Predstavljamo vam projekt "ŠUŠ - Š(kola) U Š(umi)" koji je provela Osnovna škola Marčana. Projekt se nastavlja na već provedeni školski projekt kako bi prostor učionice u šumi obogatio za unikatno dizajnirane informativne pločice koje su izradili sami učenici. Na taj način dio šume u blizini Marčane pretvoren je u edukativno odmorište. Aktivnosti projekta uključile su radionice dipl. ing. šumarstva Slavka Brane i mr. sc. Nediljka Landeke na kojima su djeca učila o flori i fauni, evidentiranju zaštićenih vrsta, radila popise biljnih vrsta i sl. Djeca su potom sama osmišljavala sadržaj pločica, istražujući i fotografirajući autentične biljke i životinje koje je moguće pronaći u okolici te su na pločice postavljeni i QR kodovi koji se mogu uslikati mobilnom aplikacijom i saznati više o jedinici koju pločica sadrži. Ovim projektom škola je je obogatila zajednicu za edukativno odmorište, potičući pritom djecu na učenje i aktivno sudjelovanje u stvaranju bolje zajednice za sve njene stanovnike. Projekt je financiran iz Fonda gradova i općina putem natječaja "Mali projekti za bolje sutra".
Provodite projekt ili građansku akciju uz financijsku potporu Zaklade?
Opišite kako se aktivnosti provode i pošaljite nam slike.
Vaše članke šaljite na zaklada@civilnodrustvo-istra.hr s naznakom
"za newsletter".

NATJEČAJI
Podsjećamo Vas na trenutno otvorene natječaje (kako na one za dodjelu financijskih potpora tako i  na one kreativne i druge) i naravno na rokove prijava:
 • Hrvatska zajednica županija objavila je poziv za dostavu projektnih prijedloga za sufinanciranje dva DEAR mikroprojekta u trajanju do 11 mjeseci usmjerene na obrazovanje za razvoj i podizanje svijesti. Prijave se zaprimaju do 8. srpnja 2016. Više
 • Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta raspisalo je Natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2016./2017.  Najmanji iznos koji se može zatražiti je 50.000,00 kuna, a najveći 200.000,00 kuna. Rok za slanje prijave je 1. srpnja 2016. Više
 • Ministarstvo socijalne politike i mladih objavilo je Poziv za prijavu za financijsku potporu projektima udruga u području resocijalizacije i rehabilitacije ovisnika. Rok za dostavu prijava je 23. srpnja 2016. Više
 • Ministarstvo socijalne politike i mladih objavilo je i Poziv za prijavu programa i projekata usmjerenih smanjenju i prevenciji socijalne isključenosti te socijalnom uključivanju i integraciji u život zajednice socijalno osjetljivih skupina. Rok za slanje prijava je 25. srpnja 2016. Više
 • Ministarstvo kulture objavilo je Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2017. Rok za podnošenje prijava jest od 27. lipnja do 26. kolovoza 2016. Više
 • Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske objavio je Javni poziv za podnošenje prijava za sufinanciranje projekata organizacija civilnoga društva ugovorenih u okviru programa Europske unije za 2016. godinu. Rok je 1. prosinca 2016. Više
NOVOSTI IZ ZAKLADE
U tjednu od 20. do 25. lipnja, Upraviteljica i još dvoje djelatnika Zaklade boravili su u Madridu u sklopu radnih sastanaka projekta Unexpressed talent. Zajedno s partnerima iz sedam europskih zemalja, radilo se na alatima za uključenje mladih u zajednicu kroz različite vaninstitucionalne oblike obrazovanja te detektiranje mogućih razloga prijevremenog napuštanja obrazovnog sustava.  Organizacije civilnog društva su vrlo važan faktor u rješavanju ovog problema, budući da  mogu ponuditi razne sadržaje i aktivnosti te na taj način biti dobar partner obrazovnim institucijama.
Projekt ima za cilj smanjiti socijalnu i obrazovnu isključenost mladih u školskoj dobi (14-24 godine) kao i NEET-ovaca tj. nezaposlenih, neobrazovanih i nekvalificiranih mladih ljudi (15-25 godina) kroz poboljšanje njihovog aktivnog sudjelovanja u civilnom društvu i povećanje njihove osobne odgovornosti. U sklopu projekta provodi se studija o socijalnoj uključenosti mladih sa uzorkom od 210 učenika, 20 profesora, 20 organizacija civilnog društva te 20 javnih institucija po pojedinoj zemlji. Ukupna vrijednost projekta je 349 625, 00 €, a provodit će se do ožujka 2017. god.
Tijekom lipnja, Zaklada je sklopila ugovore s petnaest organizacija civilnog društva iz Istre. Tim su udrugama, ustanovama i mjesnim odborima odobrena sredstva za provedbu projekata putem natječaja „Mali projekti za bolje sutra“. Službena su potpisivanja ugovora održana u društvu gradonačelnika, načelnika i ostalih predstavnika istarskih gradova i općina na čijem su području ovogodišnji dobitnici sredstava za Male projekte: Buja, Buzeta, Pazina, Vodnjana, Ližnjana i Medulina, Labina i Poreča. 
Na ovogodišnji natječaj „Mali projekti za bolje sutra“ raspisan u ožujku 2016. pristigle su čak 52 prijave iz istarskih gradova i općina, a za financiranje je odabrano njih petnaest. To su: Mjesni odbor Medulin 1 i LAGUR Istarska batana (Medulin), Društvo Naša djeca Ližnjan, LAG Južna Istra (Vodnjan), Gradska udruga umirovljenika Pazin, Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Hoću-mogu“, Mjesni odbor Zabrežani, Malonogometni klub Ruhci (Pazin), Mjesni odbor Kapelica (Labin), Dom za starije i nemoćne osobe Buzet, Pučko otvoreno učilište Buje, Centar za građanske inicijative, Društvo Naša djeca Poreč, Udruga mladih „Urbana subkulturna baza“, Udruga Društvo prijatelja Giostre (Poreč).  Više detalja o svakom od odabranih projekata možete pronaći ovdje.
Još jednom čestitamo svim ovogodišnjim dobitnicima, i želimo vam puno uspjeha u provedbi!
 
Objavili smo sažetke ovogodišnjih Malih projekata kojima je odobreno financiranje, pa pogledajte na našim web stranicama što će se sve uskoro napraviti i postići u lokalnim zajednicama diljem Istre. Ovogodišnji će projekti pokriti raznorazne teme i potrebe u lokalnoj zajednici, pa će se tako između ostalog urediti dječja igrališta i prostori za vježbu na otvorenom, održavati informatičke radionice za umirovljenike, posaditi autohtona stabla, osviještavati javnost o pravima LGBT osoba, i još mnogo toga. Svakako ističemo da se, sukladno svojim interesima i u kontaktu s provoditeljima, možete na volonterskoj bazi uključiti u aktivnosti ovih projekata, a možda dobijete inspiraciju za neke svoje buduće podvige!
Zaklada se i ove godine priključila obilježavanju Europskog tjedna održivog razvoja te tim povodom u suradnji s udrugom Žmergo iz Opatije u četvrtak, 2. lipnja 2016. organizirala edukativnu radionicu o održivih prehrambenim sustavima za 20 srednjoškolaca Gimnazije Pula.
Radionica je provedena u sklopu Žmergovog projekta EAThink2015, a mladi gimnazijalci su je dočekali raširenih ruku živo se uključivši u razgovor i promišljanje o održiv(ij)im načinima prehrane. Tako su raspravljali što može učiniti država, što industrija, a što svaki pojedinac; ne samo kako bi na svijetu bilo dovoljno hrane za sve, već i da ona bude kvalitetna, te da njezin uzgoj i distribucija budu u skladu s načelima održivosti. Na kraju radionice svi su se složili da pojedinac nije nemoćan, već da je baš on taj koji čini razliku. I oni sami kao mladi i obrazovani građani u svojim specifičnim okolnostima i sredinama u kojima žive mogu dati veliki doprinos za održivo i bolje sutra, zaključili su. 
Nova infografika iz kampanje #filantropija u sklopu projekta Filantropija - oslonac održivih zajednica
Projekt „Women of the Resistance“ završio je u lipnju prezentacijom brošure izrađene u sklopu projekta. Prezentacija je održana 30. lipnja 2016. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula. Brošura „Women of the Resistance“ završni je proizvod šesnaestomjesečnog projekta u sklopu kojeg je Zaklada uz šest partnera osmislila i provela radionice za srednje škole te održala i sudjelovala u nekoliko međunardnih konferencija, ekskurzija i javnih prezentacija. Na prezentaciju brošure i zatvaranju projekta sudjelovali su vodeći partneri na projektu udruga Pina iz Kopra, predstavnice nekih srednjih škola u kojima su radionice održane te povjesničar Igor Šaponja. 
NEPOZNATO O POZNATOME

                          DRUŠTVENO UKLJUČIVANJE ili SOCIJALNA INKLUZIJA
 
 • ... je proces koji omogućava da oni koji su u riziku od siromaštva i društvene isključenosti, dobiju mogućnost i sredstva koja su potrebna za puno učešće u ekonomskom, društvenom i kulturnom životu
 • ... je dostizanje životnog standarda i blagostanja, koji se smatraju prihvatljivim u društvu u kojem živimo
 • ... osigurava veće učešće građana u donošenju odluka, što utječe na njihove živote i ostvarenje osnovnih prava
 • ...ima kao neke od preduvjeta: unapređenje zapošljivosti, informiranost građana o pravima i dostupnost pravima u sustavu socijalnog osiguranja i skrbi, prevenciju prezaduženosti građana i socijalno planiranje
 • Što ja kao građanka/in mogu učiniti kako bih poticala/o inkluziju? Imati pozitivan odnos prema različitosti, prihvaćati, tretirati s poštovanjem, informirati se o svojim pravima, sudjelovati aktivno u društvu, ne voditi se predrasudama, uočavati socijalnu isključenost, pomagati u okviru svojih mogućnosti.
             
Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva
je neprofitna organizacija koja pruža podršku i potiče razvoj civilnog sektora. Osnovala ju je Istarska županija 2006. godine. 


KONTAKT
Riva 8
HR-52100 Pula
T: +385 (52) 212 938  
E: zaklada@civilnodrustvo-istra.hr


„Mislima stvaramo svoju stvarnost, a djelima je živimo.“
Lajkaj nas na Facebook-u
Posjeti našu mrežnu stranicu