Copy
Newsletter "E-trokut" za svibanj 2016.                                                                                          Želim se odjaviti
Newsletter "E-trokut" Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva
Share
Forward

Novosti iz civilnog sektora na vašem mailu

"E-trokut" 05/2016

Svaki mjesec objedinjujemo novosti iz civilnog sektora, saznajemo koji su aktualni natječaji, edukacije i događanja te vas obavještavamo o aktivnostima Zaklade. Uživajte u čitanju!

KORISNE INFORMACIJE
OSVOJITE NAGRADU sudjelovanjem na Danima otvorenih vrata udruga

Pozivamo udruge koje su u vrijeme održavanja Dana otvorenih vrata udruga građanima predstavile svoj rad i aktivnosti za opće dobro da se prijave za nagradu koju Ured za udruge dodjeljuje u suradnji s časopisom Udruga.hr. Nagrada je pretplata na časopis, a dobit će ju 10 udruga koje će biti odabrane prema procjeni uspješnosti angažmana na Danima otvorenih vrata.

Potrebno je prijaviti se do 31. svibnja, a prijavni obrazac, adresu za slanje kao i više informacija, možete pronaći ovdje.
Godišnji plan natječaja Ureda za udruge

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske objavio je Godišnji plan natječaja, javnih poziva i drugih programa financiranja projekata i programa OCD-ova u 2016. godini, iz državnog proračuna RH, ali i iz fondova Europske unije.
Ovaj plan sadrži popis ukupno 93 programa za dodjelu bespovratnih sredstava kroz koje će se dodjeliti 985 milijuna kuna, kojim će se financirati i sufinancirati više od 6300 programa i projekata.

Više pročitajte ovdje.

Sve je bliže i bliže...

...Europski tjedan održivog razvoja!

Prijavite svoje sudjelovanje sa projektom ili događajem koji će promicati održivi razvoj i ideju održivosti općenito. Tema ovogodišnjeg tjedna je "Globalni ciljevi održivog razvoja", kojih je 17 na raznim područjima, tako da se svatko može naći  u nekom od njih. Osim udruga prijaviti se sa svojim akcijama i projektima mogu i javna tijela i agencije, obrazovne institucije, istraživačke organizacije, muzeji, zaklade, poduzeća, ali i pojedinci. Više informacija na hrvatskom potražite ovdje ili na engleskom na stranicama Europskog tjedna održivog razvoja...

...i svakako ne propustite biti dio ovog važnog zbivanja!

Prijavite se ovdje!

O PROJEKTIMA ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA
Provodite projekt ili građansku akciju uz financijsku potporu Zaklade?
Opišite kako se aktivnosti provode i pošaljite nam slike.
Vaše članke šaljite na zaklada@civilnodrustvo-istra.hr s naznakom
"za newsletter".

Predstavljamo Vam građansku akciju  "(U)družimo se", financiranu od strane Zaklade, čiji je inicijator i provoditelj bila Udruga osoba s invaliditetom (OSI) Kutina, u sklopu koje djeluje Lokalni volonterski centar. Cilj joj je bio potaknuti volonterski rad u zajednici te uz to i uljepšati prostor kojim se služe korisnici ove i drugih udruga kao i tvrtki koje svoje prostore imaju u istoj zgradi. Dvorišni prostor uređen je na način da je popravljen oronuli zid i oslikan od strane lokalnih umjetnika. Odvezeno je smeće iz dvorišta, pokrpane su rupe u asfaltu, dovezene su i istovarene tegle u koje je zatim posađeno cvijeće koje će krasiti dvorište. Također, postojeći stolovi i vrata su pripremljeni za farbanje, zatim pofarbani i premazani zaštitnom bojom, a napravljeni su i novi stol i klupe od paleta, koji su također pofarbani te tako  dodatno zaštićeni od vanjskih utjecaja. U akciju su bili uključeni brojni volonteri udruge OSI Kutina, ali i volonteri drugih udruga i poduzeća, kao i pojedinci, koji su se tamo upoznali, družili i ostavili iza sebe vidljiv trag koji će mnogima koristiti. Neki od njih nakon akcije izrazili su želju da i dalje nastave volontirati u udruzi OSI Kutina.

NATJEČAJI
Podsjećamo Vas na trenutno otvorene natječaje (kako na one za dodjelu financijskih potpora tako i  na one kreativne i druge) i naravno na rokove prijava:
 • NATJEČAJ ZA DODJELU PRIZNANJA I NAGRADA ZA DOSTIGNUĆA NA PODRUČJU ZAŠTITE OKOLIŠA U 2016. GODINI - Natječaj raspisuje Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Nagradit će se najbolji projekti iz poslovnog sektora, jedinica lokalne samouprave, odgojno-obrazovnih ustanova i udruga. Udrugama će se nagrade i priznanja dodjeljivati za uspješnu realizaciju, inovativnost i održivost projekata kojima se promiče i unapjeđuje zaštita okoliša i energetska učinkovitost. Više na stranicama Ministarstva.
 • MEĐUNARODNI NATJEČAJ ZA KRATKU PRIČU "MORE RIJEČI" - Zaklada Anna Lindh i Europski institut za Mediteran objavili su deveti po redu međunarodni natječaj za kratku priču mladih autora (18-30 godina). Priče trebaju biti naslovljene na temu "Borba protiv svih oblika nasilja nad ženama". Krajnji rok za predaju priča je 2. lipnja. 2016. Više dostupno ovdje.
 • POZIV NA PRIJAVU ZA FINANCIJSKU POTPORU PROJEKTIMA I PROGRAMIMA KOJI DOPRINOSE PODRŠCI OBITELJI I PROMICANJU I ZAŠTITI PRAVA DJECE -  Ukupna planirana vrijednost Poziva je 3.500.000,00 kn, a udruga kao prijavitelj na njega može prijaviti najviše dva projekta ili jedan program. Rok za prijavu je 20. lipnja 2016. Više pronađite ovdje.
 • DRUGI POZIV NA DOSTAVU PROJEKTNIH PRIJEDLOGA U SKLOPU PROGRAMA INTERREG CENTRAL EUROPE - Pozivaju se javne i privatne organizacije sa sjedištem u regijama središnje Europe na dostavu prijava. Rok za prijavu je 23. lipnja 2016., a svi zainteresirani više mogu pročitati ovdje.
 • POZIV ZA DOSTAVU PROJEKTNIH PRIJEDLOGA ZA SUFINANCIRANJE DVA DEAR MIKROPROJEKTA - Objavljuje ga Hrvatska zajednica županija. Projekti u trajanju od 11 mjeseci trebaju biti usmjereni na obrazovanje za razvoj i podizanje svijesti. Rok za prijavu 08. srpnja 2016. Više pogledajte ovdje.
 • POZIV NA PRIJAVU PROJEKATA USMJERENIH MLADIMA - Raspisuje ga Ministarstvo socijalne politike i mladih. Za provedbu poziva ukupno je osigurano 4.300.000,00 HRK. Prijave su otvorene do 24.06.2016. Više informacija dostupno ovdje.
 • POZIV ZA PRIJAVU PROJEKATA UDRUGA U PODRUČJU PREVENCIJE NASILJA NAD I MEĐU DJECOM I MLADIMA U 2016. GODINI - Ovaj poziv također je raspisalo Ministarstvo socijalne politike i mladih, a ukupna planirana vrijednost poziva je 4.000.000,00 HRK. Prijaviti se možete do 27.06.2016.  Više o navedenim Pozivu pogledajte ovdje.
NOVOSTI IZ ZAKLADE
Novi web Zaklade za novi pristup

Izradili smo nove mrežne stranice i zamislili ih kao info točku za sva važna zbivanja u civilnom sektoru, ali i kao platformu za povezivanje i promoviranje članova i organizacija civilnog društva. Stoga, ukoliko želite da obavijest o Vašem događanju, natječaju, provedenom projektu, humanitarnoj akciji i drugom objavimo na našem webu pošaljite mail na: zaklada@civilnodrustvo-istra.hr, s tekstom i pripadajućim fotografijama.
Stalo nam je da o hvalevrijednim inicijativama i projektima dozna što više ljudi, da se o Vašim i našim rezultatima priča i da se međusobno podržavamo i surađujemo!


 
I ove godine uključili smo se u manifestaciju "Hrvatska volontira" te smo organizirali volontersku akciju uređenja dvorišnog prostora Škole za odgoj i obrazovanje u Puli.

U petak, 20.05.2016., 25 volontera koje su činili djelatnici tvrtke Uniline d.o.o., djelatnici javnog poduzeća Pula Herculanea d.o.o., djelatnici i đaci škole te djelatnici naše Zaklade, zasukali su rukave i u akciji koja je trajala gotovo puna tri sata pokosili su travnati dio dvorišta, pokupili travu i pomeli dvorište (140m2). Izvadili su i nekoliko starih panjeva iz zemlje koji su đake ometali u nakani da dvorište urede sadnjom bilja, a također je i zemlja prekopana (40m2) i sada je pripremljena za sadnju kada naši mali prijatelji za to budu spremni. Isto tako prefarbano je 57m2 ograde te je tako dvorište škole učinjeno ljepšim i ugodnijim mjestom. Bilo je to jedno prekrasno druženje sa super ishodom.

Zahvaljujemo svim volonterima, posebno iz tvrtke Uniline koji su se odazvali našem pozivu u lijepom broju, kao i poduzeću Pula Herculanea na doniranom materijalu. Nadamo se da ćemo zajedno organizirati i provesti još puno ovakvih krasnih akcija.Radionica o društveno odgovornom poslovanju za mala i srednja poduzeća
 
Zaklada u suradnji s IDA-om i Hrvatskom gospodarskom komorom, Županijskom komorom Pula, organizira radionicu na temu "Društveno odgovorno poslovanje za mala i srednja poduzeća". Radionica će se održati 03.06.2016. s početkom u 10:00 u Istarskoj razvojnoj agenciji (IDA) d.o.o., na adresi Mletačka 12/IV u Puli. Radionica se održava u sklopu projekta "Filantropija - oslonac održivih zajednica", koji je financiran kroz natječaj "IPA 2012 - poticanje inovativnih oblika filantropije u lokalnim zajednicama za potporu održivosti organizacija civilnog društva". Predviđeno trajanje radionice je 2 sata, radionica je besplatna za sve sudionike, ali je obavezna prijava na e-mail andrej.pevec@civilnodrustvo-istra.hr ili telefonom na broj 052/212-938, najkasnije do 01.06.2016.
Više doznajte na našem webu.

NEPOZNATO O POZNATOME
ETIČNA BANKA...
 • ... ili kako se još naziva društvena, alternativna, građanska ili održiva banka.
 • ... je razvojna banka koja razmišlja dugoročno te projektima pristupa individualno.
 • ... ulaže isključivo u one projekte koji osim financijske održivosti imaju i pozitivan učinak na društvo i okoliš.
 • ... ne prihvaća “prljavi” novac od ilegalnih aktivnosti, novac od industrije naoružanja, zagađivača životne sredine, kao ni novac nepoznatog podrijetla, niti se bave špekulacijama na tržištu novca radi stjecanja kratkoročne dobiti.
 • Sve usluge Etične banke su transparentne i bez skrivenih troškova – članovi imaju pravo znati u što banka ulaže njihov novac.
 • Novac za kreditne aktivnosti etičnih banaka dolazi od uloga i štednje klijenata, koji je stvoren u realnoj ekonomiji, pa se na taj način “etične banke” vraćaju izvornoj ulozi banaka.
 • Zanimljiva je činjenica da je prosjek promašenih financiranja u etičnim bankama u Europi između jedan i dva posto, dok je u poslovnim bankama 18 posto promašenih kredita isplaćeno građanima i čak 26 posto poduzećima.
 • U Europi trenutno postoji preko 20 etičnih banaka koje su okupljene u Europskoj federaciji etičnih i alternativnih banaka (FEBEA) , osnovanoj 2001. godine u Bruxellesu.
 • Na pomolu je i prva etična banka u Hrvatskoj.

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva
je neprofitna organizacija koja pruža podršku i potiče razvoj civilnog sektora. Osnovala ju je Istarska županija 2006. godine. 


KONTAKT
Riva 8
HR-52100 Pula
T: +385 (52) 212 938  
E: zaklada@civilnodrustvo-istra.hr


„Mislima stvaramo svoju stvarnost, a djelima je živimo.“
Lajkaj nas na Facebook-u
Posjeti našu mrežnu stranicu