Copy
Newsletter "E-trokut" za travanj 2016.                                                                                           Želim se odjaviti
Newsletter "E-trokut" Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva
Share
Forward

Novosti iz civilnog sektora na vašem mailu

"E-trokut" 04/2016

Svaki mjesec objedinjujemo novosti iz civilnog sektora, saznajemo koji su aktualni natječaji, edukacije i događanja te vas obavještavamo o aktivnostima Zaklade. Uživajte u čitanju!

KORISNE INFORMACIJE
Obustavljen Poziv za suradnju na Euro-Mediteranu u okviru Tematskog fonda "Demokratizacija i razvoj civilnog društva 2.0"

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva do daljnjeg obustavlja Poziv za iskaz interesa za uključivanje u Razvojnu suradnju u području Euro-Mediterana u okviru Tematskog fonda "Demokratizacija i razvoj civilnoga društva 2.0" zbog još uvijek neizvijesnih ukupnih prihoda Nacionalne zaklade u 2016. godini iz javnih izvora odnosno iz dijela prihoda od igara na sreću. O mogućem terminu ponovne objave ovog Poziva svi zainteresirani prijavitelji - članovi Hrvatske mreže za suradnju na Mediteranu bit će pravovremeno obaviješteni.


Izvor

Objavljen indikativni godišnji plan objave natječaja za dodjelu sredstava iz Europskog socijalnog fonda za 2016.

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Upravljačko tijelo za Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020., objavilo je indikativni godišnji plan objave poziva na dostavu projektnih prijedloga u okviru istog Operativnog programa.

Ovaj indikativni godišnji plan za cilj ima informirati javnost i omogućiti pravovremene pripreme projektnih prijedloga potencijalnih prijavitelja.

Plan pogledajte ovdje.

Manifestacija Hrvatska volontira 2016.

Hrvatska mreža volonterskih centara od 2011. godine organizira manifestaciju pod nazivom Hrvatska volontira kojom se na nacionalnoj razini nastoji mobilizirati velik broj organizatora volontiranja i volontera kako bi se istaknuo ogroman značaj volontiranja za razvoj suvremenog demokratskog društva.

Ove godine manifestacija Hrvatska volontira održavat će se od 16. do 21. svibnja. Prošli mjesec pozvali smo vas da promislite o projektima i akcijama koje biste  prijavili, a sada samo podsjećamo da ne propustite prijaviti svoje sudjelovanje, najkasnije do 09. svibnja!

Više informacija možete pronaći ovdje.

Dani otvorenih vrata udruga 2016.

Ured za udruge objavio je promjenu termina održavanja Dana otvorenih vrata udruga u 2016. godini pa će se tako ovogodišnji Dani otvorenih vrata održati od 23. do 25. svibnja.

Ukoliko želite da o Vašim "otvorenim vratima" dozna što više ljudi pozivamo Vas da nam, najkasnije do 21. svibnja, na naš e-mail: zaklada@civilnodrustvo-istra.hr, pošaljete fotografiju otvorenih vrata Vaše udruge uz podatke o udruzi, kratak opis onoga čime se bavite te aktivnostima koje ćete provesti u ovogodišnjim Danima otvorenih vrata.

Udruge u Republici Hrvatskoj

Ured za udruge napravio je novi informativni letak o udrugama u Republici Hrvatskoj koji sadrži sažeti pregled ključnih podataka o udrugama u RH. Na jednom mjestu skupljene su informacije o ulozi i važnosti udruga u društvu te načinu njihova osnivanja i poslovanja, ali i podaci o broju registriranih udruga po županijama i djelatnostima, financiranju udruga iz javnih izvora te općenito o financijskom poslovanju udruga.

LETAK

Europski tjedan održivog razvoja

Još jednom podsjećamo na ovogodišnji Europski tjedan održivog razvoja koji je sve bliže. Trajat će od 30. svibnja do 5. lipnja, s ciljem poticanja i bolje vidljivosti aktivnosti i projekata kojima se promiče ideja održivog razvoja. Tema ovogodišnjeg tjedna je "Globalni ciljevi održivog razvoja", a osim udruga prijaviti se mogu i javna tijela i agencije, obrazovne institucije, istraživačke organizacije, muzeji, zaklade, poduzeća, ali i pojedinci, u slučaju da njihov projekt ili predloženi događaj promiče održivi razvoj. Više informacija potražite ovdje i svakako ne propustite biti dio ovog važnog zbivanja.

O PROJEKTIMA ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA
Provodite projekt ili građansku akciju uz financijsku potporu Zaklade?
Opišite kako se aktivnosti provode i pošaljite nam slike.
Vaše članke šaljite na zaklada@civilnodrustvo-istra.hr s naznakom
"za newsletter".

Predstavljamo Vam projekt "Priključi se" koji Društvo Naša djeca iz Poreča provodi uz financijsku potporu Zaklade.

Cilj projekta je upozoriti na potrebu angažiranja radnog terapeuta, pokrivanje troškova prijevoza iz mjesta stanovanja do radnog mjesta i osiguravanje uvjeta za kreativno provođenje slobodnog vremena osobama s intelektualnim poteškoćama i ostaloj djeci/mladima s invaliditetom na Poreštini. Ovim projektom želi se senzibilizirati sugrađane na potrebe osoba s intelektualnim poteškoćama, kako bi se stvorio širi krug mogućih poslodavaca i organizatora kreativnih aktivnosti voljnih uključiti osobe s invaliditetom. U slobodno vrijeme, jednom tjedno, šestero osoba iz ove osjetljive skupine već četiri godine pleše u DND-u Poreč pod volonterskim vodstvom Adile Bidžos. Zovu se Happy i redovito su uključeni u sve javne nastupe DND-a u Poreču.

Vrhunac projekta bio je u subotu 30. travnja, kada je plesna grupa Happy bila u središtu pozornosti - bili su glavne zvijezde plesnog nastupa. Plesali su na muziku iz filma "Grease", za što su izrađeni i prikladni kostimi, a u završnici plesnog nastupa pridružili su im se i tri plesne skupine djece iz radionica DND-a u formi flash moba. Roditelji i sugrađani su također prisustvovali, a plesna skupina Happy ponosna je na svoj nastup.
NATJEČAJI

Podsjećamo Vas na trenutno otvorene natječaje i rokove prijava:
  • Poziv za prijavu jednogodipnjih projekata lokalnih volonterskih centara u 2016. godini. - Ministarstvo socijalne politike i mladih raspisalo je ovaj poziv kojim poziva udruge koje su usmjerene na razvoj volonterstva u Republici Hrvatskoj da se prijave za financijsku podršku projektima koji doprinose promociji i razvoju volonterstva. Rok za prijavu 27.05.2016. Više pročitajte ovdje.
  • Natječaj za dodjelu sredstava Zaklade Adris - Zaklada Adris je objavila natječaj za dodjelu sredstava za programe (1)Znanje i otkrića i (2)Stvaralaštvo, ekologija, baština i dobrota te za dodjelu stipendija za školsku godinu 2016/2017. Rok za prijavu je 27.05.2016. Više o natječaju dostupno na našem webu.
NOVOSTI IZ ZAKLADE
Održana završna konferencija projekta "Women of the Resistance"

Pod organizacijom Zaklade, 49 učenika i profesora iz 9 istarskih škola sudjelovalo je 21. travnja 2016. na studijskom putovanju i završnoj konferenciji projekta "Žene u pokretu otpora" u Trstu. Sve ukupno iz Italije, Slovenije i Hrvatske bilo je gotovo 200 učenika i profesora koji su posjetili tršćanske znamenitosti koje su obilježile Pokret otpora.

Izlet je započeo posjetom rižani San Sabba, nekadašnjem nacističkom koncentracijskom logoru, koji je danas pretvoren u muzej žrtvama fašizma te zatvoru u ulici Coroneo u kojem su zarobljenici boravili prije deportacije u logore. Sudionici su obišli i glazbenu školu Giuseppea Tratinija te željeznički kolodvor na Trgu slobode gdje su glumci uprizorili dirljive scene istinitih svjedočanstava žena iz Pokreta otpora, na hrvatskom, slovenskom i talijanskom jeziku. Na samom kraju, u Teatru Miela, predstavljena je knjiga "Tutte le anime del mio corpo", kao i isječci iz istoimenog dokumentarnog filma. Knjiga i film nastali su na temelju dnevnika talijanske partizanke i bolničarke Marie Antoniette Moro. Dnevnik je, nakon njene smrti, otkrila njena kći, gđa. Lorena Fornasir te se iz njega izrodila ideja za čitav ovaj projekt.
 
Projekt je proveden na području Hrvatske, Slovenije i Italije, a financiran je iz programa Europa za građane. Nositelj projekta bila je organizacija KID Pina iz Kopra, a partneri, osim Zaklade, bili su Istarska županija, Bonawentura Società Cooperativa (IT) Bonawentura Società Cooperativa (IT), La Giordola (IT), Associazione Quarantasettezeroquattro (IT) i CSS Teatro stabile di innovazione del Friuli Venezia Giulia (IT).

U ime Zaklade zahvaljujemo svim partnerima i školama koji su pomogli ovaj projekt uspješno dovesti kraju.
Info dan o Europskom socijalnom fondu

U ponedjeljak 25.04.2016. na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" u Puli održan je Info dan o Europskom socijalnom fondu, kojeg su organizirali Upravni odjel za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije i Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u sklopu projekta AdriGov (Adriatic Governance Operational Plan) sufinanciranog iz programa IPA jadranske prekogranične suradnje.

Predstavljeni su natječaji i mogućnosti za dodjelu bespovratnih sredstava u 2016. godini uokviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020.

Pozdravni govor održao je župan Istarske županije Valter Flego, Patrizia Bosich pročelnica Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove te Helga Možé Glavan upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva. Voditelj službe za koordinaciju i programiranje Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Luka Rajčić, otvorio je prvu tematsku cjelinu "Zapošljavanje". U tematskoj cjelini "Socijalna uključenost" planirane i otvorene natječaje predstavili su i predstavnici Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva kulture, Ministarstva zdravja te Ministarstva turizma. Natječaji su predstavljeni i unutar cjeline "Obrazovanje" te "Dobro upravljanje", a predstavili su ih djelatnici Ministarstva znanosti, obrazovanje i sporta te Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Predviđena sredstva ESF-a za Hrvatsku u razdoblju 2014-2020. iznosi 1,5 milijardi eura. Posebna alokacija Inicijative za zapošljavanje mladih za razdoblje 2014-2020. godine iznosi 66,1 milijuna eura. Kada se alociranim sredstvima pribroji nacionalno sufinanciranje, ukupna financijska vrijednost Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iznosi oko 1,8 milijardi eura.

Ako niste bili u prilici prisustvovati, sadržaj Info dana možete pogledati u prezentacijama koje smo objavili na našem webu.

NEPOZNATO O POZNATOME
ZELENA ČISTKA
  • ... je akcija čišćenja divljih odlagališta otpada
  • ... dio je međunarodne akcije "Let's do it!"
  • Ideja za ovaj projekt izrasla je iz Estonske građanske inicijative "Let's do it!" koja je 3. svibnja 2008. godine okupila 50 000 volontera koji su, u samo 5 sati, u cijeloj zemlji, uklonili ukupno 10 000 tona otpada.
  • Hrvatska prvi put sudjeluje 2012. godine, kada je u ovu akciju uključeno već 70 zemalja i naziva je "Zelena čistka"
  • Ove godine Zelena čistka održana je 23. travnja.
  • Još puno zanimljivih stvari o ovoj akciji saznajte na službenim stranicama iste, pa ako ove godine niste, naredne godine joj se svakako priključite :)

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva
je neprofitna organizacija koja pruža podršku i potiče razvoj civilnog sektora. Osnovala ju je Istarska županija 2006. godine. 


KONTAKT
Riva 8
HR-52100 Pula
T: +385 (52) 212 938  
E: zaklada@civilnodrustvo-istra.hr


„Mislima stvaramo svoju stvarnost, a djelima je živimo.“
Lajkaj nas na Facebook-u
Posjeti našu mrežnu stranicu