Copy
Newsletter "E-trokut" za ožujak 2016.                                                                                       Želim se odjaviti
Newsletter "E-trokut" Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva
Share
Forward

Novosti iz civilnog sektora na vašem mailu

"E-trokut" 03/2016

Svaki mjesec objedinjujemo novosti iz civilnog sektora, saznajemo koji su aktualni natječaji, edukacije i događanja te vas obavještavamo o aktivnostima Zaklade. Uživajte u čitanju!

KORISNE INFORMACIJE
Predaja tromjesečnog financijskog izvještaja

Ministarstvo financija objavilo je 16.03.2016. upute za izradu i predaju tromjesečnog financijskog izvještaja za neprofitne organizacije. Rok za predaju izvješća je 20. travnja 2016. Više pogledajte ovdje.

Najavljeno pojednostavljenje procedura u pripremi i provedbi EU projekata

U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije održan je, 14.03.2016., sastanak na kojem su se našli predstavnici istog ministarstva, predstavnici Ministarstva poduzetništva i obrta te predstavnici Zajednice konzultanata Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske udruge poslodavaca. Govorilo se o pojednostavljenju procedura u pripremi i provedbi europskih projekata. Najavljene su strukturalne promjene kojima će prethoditi savjetovanje sa zainteresiranom javnošću.

Manifestacija Hrvatska volontira

Ova manifestacija održava se svake godine krajem mjeseca svibnja već pet godina, pa će tako biti i ove godine. Sve zainteresirane pozivamo da promisle o projektima i akcijama koje bi prijavili. Za više informacija o samoj manifestaciji posjetite web stranicu Hrvatska volontira i dočekajte spremni trenutak kada će prijave biti otvorene.

Dani otvorenih vrata udruga 2016.

Od 23. do 27. svibnja 2016. održat će se dani otvorenih  vrata udruga u organizaciji Ureda za udruge. Tom prilikom građani će moći sudjelovati u brojnim kreativnim radionicama, predavanjima, predstavama, akcijama, kao i upoznati se s različitim društveno korisnim projektima i mogućnostima volontiranja u udrugama.

Aktivnosti udruga bit će moguće pratiti putem mobilne aplikacije UdrugeInfo.

Planirajte sudjelovanje na Europskom tjednu održivog razvoja

Svake se godine od 30. svibnja do 5. lipnja organizira Europski tjedan održivog razvoja s ciljem poticanja i bolje vidljivosti aktivnosti i projekata kojima se promiče ideja održivog razvoja. Tema ovogodišnjeg tjedna je "Globalni ciljevi održivog razvoja", a osim udruga prijaviti se mogu i javna tijela i agencije, obrazovne institucije, istraživačke organizacije, muzeji, zaklade, poduzeća, ali i pojedinci, u slučaju da njihov projekt ili predloženi događaj promiče održivi razvoj. Više informacija potražite ovdje.

O PROJEKTIMA ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA
Provodite projekt ili građansku akciju uz financijsku potporu Zaklade?
Opišite kako se aktivnosti provode i pošaljite nam slike.
Vaše članke šaljite na zaklada@civilnodrustvo-istra.hr s naznakom
"za newsletter".

Predstavljamo vam projekt "Glava u oblacima". Ovaj projekt osmislila je i provodi Gradska knjižnica Pazin, a namijenjen je djeci i mladima. Cilj mu je potaknuti razvoj mašte, kreativnog procesa stvaranja i ljubavlju prema knjizi kod djece, ali i omogućiti roditeljima da sa svojim najmlađima provedu kvalitetno zajedničko vrijeme. Sačinjavaju ga brojne aktivnosti za različite dobne skupine u čijem je središtu uvijek knjiga. Tako čak i bebe u starosti do tri godine dolaze u knjižnicu sa svojim roditeljima te nonama i nonićima dok im ovi čitaju bajke i listaju slikovnice. Projekt financira Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Fonda gradova i općina.

                   
 
NATJEČAJI

Podsjećamo Vas na trenutno otvorene natječaje i rokove prijava:
  • OPĆINA VIŽINADA - Općina Vižinada objavila je Javni poziv za financiranje programa i projekata od interesa za opće dobro iz Proračuna Općine Vižinada - Visinada za 2016. godinu. Rok za prijavu je 08.04.2016.
  • MALI PROJEKTI ZA BOLJE SUTRA - Raspisan je natječaj "Mali projekti za bolje sutra" iz Fonda gradova i općina za 2016. Natječaj raspisuje Zaklada, a ove godine najviši iznos pojedinačne financijeske potpore iznosi 15.000,00kn. Rok za prijavu projekata je 11.04.2016., a više možete doznati na webu Zaklade.
  • ERASMUS+ - Poziv na podnošenje prijedloga za program Erasmus+ za 2016. godinu. Erasmus+ program je Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport, za razdoblje 2014-2020., koji ima za cilj poboljšanje vještina i zapošljivosti te modernizaciju obrazovanja, osposobljavanja i zapošljavanja mladih.
NOVOSTI IZ ZAKLADE
Međunarodna konferencija "Women of the Resistance"

U petak, 04. ožujka 2016., u Udinama je održana konferencija "Women of the Resistance".
Iz Pule je za konferenciju putovalo 25 osoba koje su na različite načine bile dijelom projekta: djelatnici Zaklade, učenici i profesori Medicinske škole kao i pulske  Gimnazije, članice Saveza antifašista te dva pulska povjesničara.

Konferenciju je započela Michela Ponzani iz Archivio Storico del Senato u Rimu, koja je iznijela svoje izlaganje o motivima i razlozima uključivanja žena u Pokret otpora, na temelju vlastitih arhivskih istraživanja. Centralni dio konferencije bio je izrazito emocionalan i autentičan dijalog s Vilmom Braini, 89-ogodišnjom partizankom iz Slovenije i njenom unukom te gostovanje Lorene Fornasir, kćeri  partizanke Marie Antoniette Moro, idejne vodilje čitavog ovog projekta. Intermezzo programa izvodili su glumica Natalie Norma Fella i glazbenik Paolo Paron, čitajući istinite zapise partizanki uz efektnu  glazbenu i vizualnu podlogu. Popodnevni dio konferencije produžio je temu prema znanstveno-teorijskom i terenskom istraživanju teme žena u Pokretu otpora. U dva panela predstavilo se niz znanstvenika s područja Italije i Slovenije, a konferenciju su zaključili pulski panelisti – povjesničari Igor Jovanović i Igor Šaponja, čineći zaokret od teorijskih promišljanja ka svom terenskom radu i predstavljajući pritom istinita iskustva i svjedočanstva nekoliko desetaka stvarnih žena, od kojih su neke i danas žive te su do njihovih životnih priča došli izravnim intervjuima.

INFO DANI 2016.

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva i ove je godine održala Info dane za organizacije civilnog društva koji su objedinili brojna dešavanja kroz cijeli tjedan od 14. do 18.03.2016.

Ponedjeljak je bio posvećen onima koji su tek zakoračili u svijet trećeg sektora.
„ABCda"-početnička edukacija za udruge, pružila im je uvid u proces osnivanja udruga i zakonski okvir koji ga regulira, kao i u to kako napisati projekt, gdje aplicirati za financijska sredstva za provedbu istog te kako ispravno u rad udruge uključiti volontere. O ovim temam govorile su Helga Možé Glavan, upraviteljica Zaklede i gošća Danijela Ustić, predsjednica Volonterskog centra Istra

Utorak je bio već jedan "Korak dalje". Uz četvero interesantnih gostiju dan je proletio.
Led je probio Vladimir Šestović (Pariz) iz European Civic Foruma sa temom "Javno zagovaranje i mogućnosti utjecaja udruga na javne politike". Bila je to prezentacija osnovnih načela javnih politika i javnog zagovaranja, s posebnim naglaskom na primjere na nacionalnoj i europskoj razini tjekom koje se povela živa diskusija među prisutnima.
Veliko interesovanje probudilo je i izlaganje Mirne Karzen (Zagreb), predsjednice Laboratorija za društvene inovacije. Prisutni su bili puni pitanja o tome što jesu, a što ne društvene inovacije, a neke od inovacija koje je predstavila izazvale su  divljenje svih prisutnih.
U završnom djelu prisutnima su se obratili Marko Gregović i Hajdana Rukavina (Zagreb)
iz društvene tvrtke Brodoto d.o.o. Predstavili su svoj projekt Crowdfunding akademija“ te ideju korištenja crowdfunding-a kao potencijalnog sredstva financiranja projekata udruga istaknuvši pri tome neke od ključnih stvari za stvaranje dobre crowdfunding kampanje. Sadržajima bogat drugi dan Info dana zaključen je javnom tribinom u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Pula, gdje se održao rezime jutarnjeg programa i poveo ugodan razgovor izmeđuh prisutnih.

Srijedu je obilježio događaj za nešto užu skupinu. Okrugli stol o problematici i mogućnostima SOS telefona u suradnji s Gradom Pula održan u gradskoj vijećnici.

U četvrtak, predstavljen je projekt "El Sistema u Istri", koji glazbu prikazuje u jednoj potpuno novoj dimenziji, kao moćno sredstvo u borbi protiv fizičkog, društvenog i duhovnog siromaštva. Uz malo muziciranja i zajednički otpjevanu himnu El sisteme, Babumba, prisutni su se razišli napunjeni pozitivnom energijom sa zajedničkom željom da ta ideja zaživi i u našoj lijepoj Istri, što je posebno razveselilo predstavnike Udruge SO DO koja je nositelj ovog projekta te Zakladu kao partnera.

Info dane 2016. zatvorio je Okrugli stol: "Mogućnosti suradnje Politehnike, udruge studenata i alumnija sa Zakladom" koji je rezultirao potpisivanjem Sporazuma o suradnji između Zaklade i Politehnike.

NEPOZNATO O POZNATOME
DRUŠTVENE INOVACIJE
  • ... ili socijalne inovacije
  • ... mogu biti: strategije, koncepti, ideje, procesi, poslovni modeli, usluge, alati, metodologije, proizvodi, politike ili kombinacija istih, koji doprinose zadovoljenju društvenih potreba.
  • Nije svaka inovacija društvena inovacija!
  • Važnost društvenih inovacija ogleda se u tome što zadovoljavaju društvene potrebe i zahtjeve, doprinose efikasnoj i učinkovitoj upotrebi resursa, unapređuju kvalitetu života ciljnih skupina ili građanstva općenito, smanjuju nejednakosti, mijenjaju postojeću svijest i načela djelovanja, potiču građane da kao pojedinci ili skupine djeluju u cilju rješavanja svojih problema.
  • U Hrvatskoj je 2011. godine osnovan Laboratorij za društvene inovacije, koji promiče koncept društvenih inovacija na području zemalja Zapadnog Balkana.
  • Postoje i natjecanja na koja je moguće prijaviti socijalne inovacije poput European Social Innovation Competition-a (prijave otvorene do 08.04.2016.)
  • Jedan od primjera društvene inovacije su sandale koje rastu o kojima više možete pogledati ovdje.

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva
je neprofitna organizacija koja pruža podršku i potiče razvoj civilnog sektora. Osnovala ju je Istarska županija 2006. godine. 


KONTAKT
Riva 8
HR-52100 Pula
T: +385 (52) 212 938  
E: zaklada@civilnodrustvo-istra.hr


„Mislima stvaramo svoju stvarnost, a djelima je živimo.“
Lajkaj nas na Facebook-u
Posjeti našu mrežnu stranicu