Copy
Newsletter "E-trokut" za veljaču 2016.                                                                                       Želim se odjaviti
Newsletter "E-trokut" Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva
Share
Forward

Novosti iz civilnog sektora na vašem mailu

"E-trokut" 02/2016

Svaki mjesec objedinjujemo novosti iz civilnog sektora, saznajemo koji su aktualni natječaji, edukacije i događanja te vas obavještavamo o aktivnostima Zaklade. Uživajte u čitanju!

KORISNE INFORMACIJE
Još uvijek otvoreni javni natječaji za programe javnih potreba nekih istarskih gradova i općina

Još uvijek otvorene natječaje za programe javnih potreba imaju: Fažana, Labin, Medulin, Novigrad i Poreč do 29.02.2016. te Tar-Vabriga i Vrsar do 02.03., kao i Barban do 11.03.2016. Također otvoren je i natječaj Istarske županije (Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb) do 02.03.2016.

Više detalja pogledajte na web stranici Zaklade.

Dani otvorenih vrata udruga 2016.

Od 23. do 27. svibnja 2016. održat će se dani otvorenih  vrata udruga u organizaciji Ureda za udruge. Tom prilikom građani će moći sudjelovati u brojnim kreativnim radionicama, predavanjima, predstavama, akcijama, kao i upoznati se s različitim društveno korisnim projektima i mogućnostima volontiranja u udrugama.

Aktivnosti udruga bit će moguće pratiti putem mobilne aplikacije UdrugeInfo.

Produljenje roka za dostavu izvješća o organiziranom volontiranju

Ministarstvo socijalne politike i mladih objavilo je da se rok za dostavu izvješća o organiziranom  volontiranju produžuje do 31.03.2016.

Pozivaju se svi organizatori volontiranja koji su tijekom 2015. godine angažirali volontere, a  još nisu ispunili ovu zakonsku obvezu, da podnesu izvješće o organiziranom volontiranju u 2015. godini putem nove web aplikacije koju je moguće pronaći ovdje.

Javno savjetovanje na temu nove Županijske razvojne strategije Istarske županije do 2020. godine

 
Nacrt nove Županijske razvojne strategije IŽ za razdoblje do 2020. godine dostupan je javnosti na stranicama Istarske županije i Istarske razvojne agencije (IDA). Tijekom javnog savjetovanja, koje će biti otvoreno do kraja veljače 2016. godine, svi zainteresirani mogu istaknuti svoje sugestije i komentare na završni nacrt novog strateškog dokumenta.

Mjere za razvoj civilnog društva možete pronaći pod ciljem 2. Razvoj ljudskih resursa i visoke kvalitete života, pod prioritetom 2.5 Razvoj civilnog društva i društvenog poduzetništva.

Mreža za održivu mobilnost u gradovima CIVINET Slovenija-Hrvatska
 
Ova mreža okuplja gradove i druge dionike (javna prometna poduzeća, institute, fakultete, stručnjake, ministarstva nadležna za promet, kao i organizacije civilnog društva). Cilj joj je prijenos znanja i dobre prakse te osmišljavanje zajedničkih projekata kojima će se financirati buduće aktivnosti održivog prometa i bolje mobilnosti.
Više o mreži dostupno je ovdje.

Nove smjernice Europske komisije o kombiniranju Europskih fondova
 
Europska komisija objavila je u ponedjeljak 22.02.2016. nove smjernice o kombiniranju europskih strukturnih i investicijskih fondova s Europskim fondom za strateška ulaganja.

Brošura je osmišljena kako bi se pomoglo tijelima lokalne vlaste i promotorima projekata da u potpunosti iskoriste mogućnosti kombiniranja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI) s Europskim fondom za strateška ulaganja (EFSI).
Više pročitajte ovdje.

O PROJEKTIMA ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA
Provodite projekt ili građansku akciju uz financijsku potporu Zaklade?
Opišite kako se aktivnosti provode i pošaljite nam slike.
Vaše članke šaljite na zaklada@civilnodrustvo-istra.hr s naznakom
"za newsletter".

Predstavljamo vam projekt "Još smo uvijek željni znanja". Ovaj projekt Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću iz Zaboka provodi se petu godinu za redom. Projekt je namijenjen osobama treće životne dobi koje se žele informatički opismeniti, u čemu im pomažu mladi volonteri, učenici ove škole, koji im svoje informatičko znanje prenose uz podršku nastavnika.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine znalo se da u Zaboku živi veliki broj osoba starije dobi koje se ne znaju koristiti internetom ili elektroničkom poštom. Nakon toga su u posjetu staračkom domu ovi mladi volonteri doznali da su starije osobe zainteresirane za to da se nauče služiti računalom, ali si to zbog financijskih uvjeta ne mogu priuštiti. Eto tako se rodila ideja za ovaj projekt u kojem će ove godine kroz trodnevne informatičke radionice osobe treće životne dobi naučiti osnove informatičke pismenosti i snalaženja na internetu.

Ovom akcijom se želi putem zajedničkog druženja i međugeneracijskog učenja, pridonijeti kvaliteti života i društvenoj integraciji starijih osoba te senzibilizirati učenike, ali i cjelokupnu lokalnu zajednicu za stvaranje kvalitetnijeg životnog ozračja za pripadnike treće životne dobi.

 
NATJEČAJI

Uz trenutno otvorene natječaje za programe javnih potreba otvoreni su i:
NOVOSTI IZ ZAKLADE
Projekt "Žene u Pokretu otpora" ide dalje

U okviru ovog projekta Zaklada provodi razne aktivnosti među kojima su i interaktivne radionice koje pohađaju srednjoškolci.

Nakon  brojnih uspješno provedenih radionica po manjim istarskim gradovima, iste su konačno stigle i do mladih u pulskim srednjim školama. Mladi gimnazijalci, medicinari i ekonomisti su imali priliku promišljati i naučiti o hrabrim ženama iz Pokreta otpora te vrijednostima koje zahvaljujući njima, danas dijelimo kao građani Europe.

Kako bismo projekt predstavili široj javnosti, Zaklada je 10. veljače u prostorima Gradske knjižnice i čitaonice Pula organizirala predstavljanje projekta i javnu tribinu o ženama u Pokretu otpora. Nakon samog predstavljanja projekta prisutne je pozdravila i posebna gošća iz Italije, Lorena Fornasir, koja je okupljenima govorila o dnevniku svoje pokojne majke Marie Antoniette Moro, talijanske partizanke i bolničarke na temelju kojeg je nastao i kraći dokumentarni film kao i cjelokupna ideja ovog projekta. Predstavili su se i partneri koji su govorili o aktivnostima koje  provode u okviru projekta, nakon čeka je uslijedila rasprava panelista. Osim Lorene Fornasir, svoj su doprinos diskusiji dali i Vid Tratnik (predstavnik partnerske organizacije KID Pina iz Kopra), Viviana Benussi (zamjenica župana Istarske županije), Elena Puh-Belci (zamjenica gradonačelnika Grada Pule), te Helga Možé Glavan (upraviteljica Zaklade). Posebno su bila zanimljiva izlaganja Dinke Jerin (članica Saveza antifašističkih boraca Istarske županije) i Ivana Miškovića (umirovljeni General pukovnik) koji su i sami bili dijelom antifašističke borbe te su iz prve ruke govorili o ulozi žene u tom povjesnom razdoblju. Veliki odaziv naših sugrađana na ovo događanje svjedoči o velikom interesu za ovu temu, te o tome da ona i danas ima veliki značaj.


 

Osnovano Partnersko vijeće urbanog područja Pula, u čijem radu će sudjelovati i naša Zaklada.

Putem integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) osigurano je 345,35 milijuna eura za provedbu aktivnosti namijenjenih održivom urbanom razvoju, izmeđuostalog i na našem urbanom području. Aktivnosti ITU mehanizma mogu se financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Kohezijskog fonda te Europskog socijalnog fonda.

Više pročitajte na webu zaklade ili na stranicama grada Pule.

INFO DANI 2016.

Obavještavamo Vas da će Zaklada od 14. do 17. ožujka organizirati Info dane koji će i ove godine ponuditi bogat,  interesantan i koristan sadržaj za svih.
Info dani početi će 14.03., kada će se održati početnička edukacija za udruge "ABCda", te se nastavljaju sa nizom drugih edukacija za one koji žele više i dalje. Tijekom Info dana moći ćete doznati o novostima iz civilnog sektora, crowdfundingu, društvenim inovacijama, kao i prisustvovati okruglom stolu na temu "Problematike i mogućnosti SOS telefona". Govorit će se također i o oslobađanju donacija od poreza.

Kako biste bili u mogućnosti uključiti se i učestvovati na nekim od navedenih dešavanja za koja imate interesa pratite u narednim danima našu web stranicu na kojoj ćemo pravovremeno najaviti sva ova događanja.

NEPOZNATO O POZNATOME
Korporativna filantropija
  • ... ili korporativno davanje, dio je koncepta društveno odgovornog poslovanja.
  • ... predstavlja dimenziju društveno odgovornog poslovanja na koju se tvrtke najlakše odlučuju.
  • ... podrazumijeva da kompanija daje podršku u novcu, proizvodima ili uslugama (doniraju) te na taj način pokaže da razumije potrebe zajednice i društva u kojem posluje.
  • Međunarodni dan korporativne filantropije obilježava se svakog posljednjeg ponedjeljka mjeseca veljače, što će ove godine biti 29.02.

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva
je neprofitna organizacija koja pruža podršku i potiče razvoj civilnog sektora. Osnovala ju je Istarska županija 2006. godine. 


KONTAKT
Riva 8
HR-52100 Pula
T: +385 (52) 212 938  
E: zaklada@civilnodrustvo-istra.hr


„Mislima stvaramo svoju stvarnost, a djelima je živimo.“
Lajkaj nas na Facebook-u
Posjeti našu mrežnu stranicu