1. Međusektorska suradnja

Aktivni u zajednici 2018.

 

 

 

 

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u 2018. godini provodi program „Aktivni u zajednici“ u okviru programske suradnje Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva na području 5 županija: Istarska, Primorsko-goranska, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Krapinsko-zagorska.

Kroz navedeni program se u suradnji s dionicima lokalne zajednice, planiraju riješiti konkretni problemi koje su upravo ti dionici istaknuli kao relevantne za njihovu zajednicu. Zaklada će u suradnji s civilnim, profitnim i javnim sektorom detektirati potrebu i poticati kulturu davanja u općekorisne svrhe kako bi se prikupila sredstva potrebna za rješavanje navedene potrebe te povećao društveni kapital u zajednici. Kroz ovaj se program sinergijom triju sektora – civilnog, javnog i profitnog nastoje riješiti konkretni problemi u lokalnoj zajednici.

Zaklada je u razdoblju od 17.-24.12018.g. raspisala Javni poziv za iskaz interesa jedinica lokalne samouprave za sudjelovanje u programu „Aktivni u zajednici“. Putem ovog Javnog poziva Zaklada je odabrala jedinice lokalne samouprave u kojima će se navedeni program provoditi. Programom će biti obuhvaćeni sljedeći gradovi i općine: Općine Marčana i Lanišće te Gradovi Labin, Pazin i Pula u Istarskoj županiji, Gradovi Karlovac, Ogulin i Duga Resa u Karlovačkoj županiji, Općina Kumrovec i Radoboj te Grad Zabok u Krapinsko-zagorskoj županiji, Grad Delnice i Crikvenica te Općina Lovran u Primorsko-goranskoj ćupaniji te Općina Jasenovac i Grad Glina u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Zaklada će, nakon predstavljanja programa u lokalnoj zajednici od građana zatražiti informacije o potrebama određene lokalne zajednice. Prijavu potreba građani mogu izvršiti putem obrazaca izrađenih za svaku pojedinu lokalnu zajednicu koji se nalaze u nastavku. Nakon prikupljnja potreba, organizirat će se njihovo predstavljanje i odabir te provedba pod mentorstvom Zaklade. 

U svibnju je Zaklada krenula s održavanjem radionice o društvenom kapitalu, predstavljanjem i odabirom prijavljenih potreba te razradi projektnih ideja. Cilj radionice je odabrati ideju, odnosno društveni program koji će se provoditi u pojedinoj lokalnoj zajednici a nakon izbora ideje polaznici će se educirati o društvenom kapitalu te razradi projektnih aktivnosti, osmišljavanju kampanje za uključivanje javnosti i donatora te, u konačnici, realizaciju odabrane ideje/potrebe.

       

Obrazac za prijavu potrebe

Upitnik o razvoju društvenog kapitala

Upitnik

Brošura programa Aktivni u zajednici

Brošura

Povratak na prethodnu stranicu