1. Međusektorska suradnja

Aktivni u zajednici

 

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva - Fondazione per la promozione del partenariato e dello sviluppo della società civile od 2018. godine provodi Program  „Aktivni u zajednici“ u okviru programske suradnje Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, na području 5 županija: Istarska, Primorsko-goranska, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Krapinsko-zagorska. Kroz navedeni program Zaklada Istra - Fondazione Istria je 2019. godine kreirala program Akademije "Aktivni(h) u zajednici" u kojem sudjeluje 15 predstavnika lokalnih zajednica. To bi trebali biti ljudi - pokretači društvenih promjena u svojim lokalnim zajednicama.

Program Akademije "Aktivni(h) u zajednici" temelji se na razvoju društvenog kapitala u lokalnim zajednicama. Obuhvaća interaktivni rad sa polaznicima na detektiranju problema koji postoje u određenoj zajednici,  mapiranju resursa i potencijala te se detektiraju moguća rješenja, razrade konkretne ideje, odnosno društveni programi koji se provedu u lokalnim zajednicama uz mentoriranje i podršku Zaklade Istra - Fondazione Istria. Sudionici tijekom Akademije steknu potrebna znanja o razvoju zajednice, društvenom kapitalu, provedbi aktivnosti, motiviranju dionika, prikupljanju sredstava i druga znanja važna za provedbu društvenih programa. Jedan od zadataka polaznika je provedba društvenog programa do kraja godine u svojoj zajednici tako da uključe širu zajednicu, uz mentoriranje i podršku Zaklade Istra - Fondazione Istria.

Osvještavanje lokalne zajednice o važnosti razvoja kulture davanja Zaklada Istra - Fondazione Istria, u suradnji s polaznicima Akademije, provodi tijekom provedbe samih društvenih programa, bilo kroz prezentacije, razgovore, sastanke ili predavanja o društvenom kapitalu, filantropiji, volonterstvu, aktivnom građanstvu i slično. Modalitet i teme definiraju se za svaku zajednicu pojedinačno, ovisno o odabranom društvenom programu u suradnji s polaznicima Akademije.

Nakon odabira društvene potrebe, odnosno konkretnog društvenog programa, ovisno o prirodi potrebe, definira se hodogram aktivnosti, nositelji istih te način prikupljanja sredstava. Aktivnosti prikupljanja sredstava u tom smislu mogu biti različite, ovisno o pojedinoj lokalnoj zajednici, od humanitarnih događaja, foundraisinga, crowdfundinga, medijske akcije i slično. Svi dionici koji su izrazili želju za uključenje u provedbu društvenog programa dobiju  svoja zaduženja. U suradnji s lokalnim partnerima, Zaklada Istra - Fondazione Istria mentorira cjelokupan proces, odnosno provedbu aktivnosti i njihovo pravovremeno izvršenje te bude podrška u provedbi definiranih aktivnosti.

                                                                                                                                        

Provedbu Programa Aktivni u zajednici po godinama, možete pogledati u nastavku:

Brošura Akademije "Aktivni(h) u zajednici"

Brošura Akademije "Aktivni(h) u zajednici"

Povratak na prethodnu stranicu