Info point za udruge

Kampanja #važnostudruga

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane pogledati Kampanju #važnostudruga koju provodimo kako bismo široj javnosti približili važnost i djelovanje udruga u Istri.

#važnostudruga je kampanja koju provodimo kroz objave na društvenim mrežama fotografijama ili kratkim video sadržajima, a dostpuna je na sljedećim linkovima:

Intencija je javno predstaviti djelovanje udruga, njihov rad, učinak u zajednici te primjeri koji će široj javnosti pokazati koju važnost svaka udruga ima u našem društvu.

 

Program "Utorkom u dva"

 

Program „Utorkom u dva“ pokrenut je u sklopu Zakladnog „Info pointa za udruge“ 2021. godine. Cilj programa je jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva Istarske županije za pripremu EU projekata. Program „Utorkom u dva“ sastavljen je od niza kratkih online edukacija o temama relevantnim za pripremu projekata, a održavati će se utorkom u 14:00 u trajanju od 40tak minuta.

Naime, radom na terenu, predstavnici Zaklade uočili su veliku potrebu udruga za jačanjem unutarnjih kapaciteta za pripremu i provedbu EU projekata. Edukacijom članova udruga o pisanju projekata povećava se mogućnost apliciranja i ugovaranja projektnih prijedloga, a samim time se povećavaju i mogućnosti financiranja plaća zaposlenika te financijska sredstava potrebna za provedbu raznih aktivnosti na području Istarske županije. Novo programsko razdoblje Europske unije od 2021. do 2027. godine donosi nam i novu priliku za povlaćenje financijskih sredstava i kreiranje raznih projekata i programa koji će doprinijeti povećanju kvalitete života.

Program „Utorkom u dva“ održavati će se putem ZOOM platforme, a sve će se radionice snimati te će biti dostupne putem Youtube kanala Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, no, sudjelovanje u realnom vremenu omogućuje sudionicima postavljanje pitanja i veću interakciju.

Prijaviti se možete putem sljedećeg Google obrasca.

PROGRAM 2021 možete preuzeti OVDJE.

......................................................................................................................................................................

Što svaka udruga treba znati?

Zakon o udrugama stupio je na snagu 01.10.2014. godine. Zakon regulira kako se osniva udruga, njen pravni položaj, djelovanje, financiranje, imovinu, odgovornost udruge, statusne promjene, nadzor rada udruge i prestanak postojanja.

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske je stručna služba Vlade Republike Hrvatske, osnovan radi obavljanja stručnih poslova iz djelokruga Vlade Republike Hrvatske u vezi sa stvaranjem uvjeta za suradnju i partnerstvo s nevladinim, neprofitnim sektorom.

Udruga je slobodno i dobrovoljno udruživanje više fizičkih ili pravnih osoba, radi dostizanja zajedničkog cilja.

Udruge su i najbrojnije organizacije civilnog društva.

Sloboda udruživanja smatra se  jednim od temeljnih ljudskih prava novovjekovne civilizacije.

U Hrvatskoj je ukupno registrirano preko 52 000 udruga.

 

 

              

 

Odgovori na neka često postavljana pitanja: