1. Info dani

Info dani 2018

INFO DANI 2018.
Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva i ove godine od 15. do 20. listopada organizira Info dane za udruge. Cilj Info dana je upoznati udruge s aktualnim događanjima u civilnom sektoru te će se kroz nekoliko dana održati niz ciljanih predavanja.

KOME SU NAMIJENJENI?
Info dani namijenjeni su svim udrugama s područja Istarske županije, njihovim članovima i članicama te ostalim organizacijama civilnog društva i zainteresiranima za civilni sektor, onima koji razmišljanju pokrenuti udrugu i aktivirati se u društvu kroz djelovanje udruge. 

PROGRAM INFO DANA
Udruge će imati priliku od predstavnika Ministarstava i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske saznati više informacija o aktualnim natječajima iz ESF-a, ali i drugih programa, kao i o onima u najavi.
Jedan će dan biti posvećen uvjetima i zakonskim obvezama kod prikupljanja i pružanja humanitarne pomoći koje će predstaviti Ured državne uprave, dok će nekoliko udruga predstaviti svoja iskustva i primjere dobre prakse.
Važno je istaknuti i predavanje predstavnika Porezne uprave koje će biti usmjereno poreznom statusu udruga, s posebnim naglaskom na obavljanje gospodarske djelatnosti, a čemu će prethoditi predavanje namijenjeno svima koji se dvoume između osnivanja udruge i tvrtke.
Kroz sve navedene aktivnosti cilj je udrugama pružiti za njih važne i aktualne informacije, predstaviti njihovu ulogu i djelovanje široj javnosti, umrežiti ih, stvoriti partnerstva te nove razvojne prilike.
Detaljan program Info dana bit će objavljen uskoro.

DETALJAN PROGRAM

Ponedjeljak, 15.10.2018. Humanitarne akcije (organizacija, zakonske obaveze, primjeri dobre prakse - (14:00 – 16:00 Prostor Gradskog društva Crvenog križa Pula, Nobileova 2)

14.00 – 15.00 Prezentacija obveza temeljem Zakona o humanitarnoj pomoći (Milan Sekušak, Ured državne uprave u Istarskoj županiji)

15.00 – 15:30 Primjeri dobre prakse: Facebook Puljani humanitarci, Slađana Vujica, predsjednica udruge I Naš san njihov osmijeh, Igor Loparić, predsjednik udruge

15.30 – 16.00 Predstavljanje Humanitarne mreže Grada Pule (Elena Puh Belci, zamjenica Gradonačelnika Grada Pule i Jasna Vekić, predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Pula)


Utorak, 16.10.2018. ESF - Europski socijalni fond: novosti, natječaji, informacije i mogućnosti (10:00 – 13:00 Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ Pula)

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava: Predstavljanje natječaja iz područja zapošljavanja i socijalnog uključivanja

Ministarstvo turizma: Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva ESF - Natječaj i Javni natječaj za sufinanciranje programa i projekata strukovnih udruga u turizmu i/ili ugostiteljstvu koji se financira iz državnog proračuna, a raspisuje ga Ministarstvo turizma.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja: ESF natječaji u provedbi i najavi, Iva Kevešević i Alenka Buntić Rogić iz Službe za programe i projekte Europske unije.


Srijeda, 17.10.2018. Ured za udruge Vlade RH  – prezentacija natječaja koje Ured za udruge provodi (10:00 – 13:00 Spomen dom Pazin)

Europski socijalni fond – Iva Rašić, Ured za udruge Vlade RH

  • Prostori sudjelovanja - razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice

  • Suradnja organizacija civilnoga društva i lokalnih vlasti za prevenciju korupcije i sukoba interesa u provedbi javnih politika

  • Podrška partnerskim inovativnim projektima civilnog, javnog i poslovnog sektora za ponovno korištenje otvorenih javnih podataka  i razvoj  ICT/mobilnih aplikacija za kvalitetnije sudjelovanje građana u lokalnom odlučivanju - faza I

Europa za građane – Željka Markulin, Ured za udruge Vlade RH (Predstavljanje natječaja i mogućnosti financiranja projekata za udruge, općine, gradove i druge zainteresirane organizacije i institucije)

Predstavljanje projekta u sklopu programa Europa za građane - Marina Benčić, Općina Svetvinćenat:  Adriatic intergenerational debate to face Euroscepticism


Četvrtak, 18.10.2018. Predavanje: Udruga vs firma (18:00 – 19:30 Gradska knjižnica i čitaonica Pula)

Za sve one koji se razmišljaju da li osnovati udrugu ili otvoriti tvrtku (predavači: Helga Možé i Maja Marić, Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnoga društva)


Petak, 19.10.2018. Udruge i gospodarska djelatnost (9:00 – 12:00 Istarska razvojna agencija – IDA Pula)

Predavači: predstavnici Ministarstva financija, Porezne uprave - Područnog ureda Pazin: Doris Antić, viši upravni savjetnik - koordinator za JOPPD i Ana Gašparini, Viši upravni savjetnik za utvrđivanje poreza i doprinosa na dobit i dohodak

9:00 – 10:00 Porez na dohodak u neprofitnim organizacijama: porez na dohodak od nesamostalnog rada iz plaće, porez na dohodak od drugog dohotka, primici koji se mogu isplatiti neoporezivo

10:15 – 11:15 Porezni status udruga u sustavu poreza na dobit (udruge obveznici poreza na dobit - postupak i kriterij za donošenje rješenja, načini plaćanja poreza na dobit), Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom  i  Zakon o porezu na dodanu vrijednost

11:15 – 12:00 Pitanja


Subota, 20.10.2018. Radionica „Od ideje do udruge“ (9:00 – 12:00 Gradska knjižnica i čitaonica Pula)

Zašto udruga? Svrha, zadaće, osnivanje udruge, temeljni akti udruga, zakoni, prava i obaveze, Financijsko poslovanje udruga – obaveze predsjednika i tajnika udruga, Aktivnosti udruge

PRIJAVE

Materijali sa info dana

Na sljedećem linku možete pronaći materijale sa održanih info dana, no budući da je sadržaj zaštićen, molimo vas da nas kontaktirate poradi dobijanja pristupnih podataka!

MATERIJALI SA INFO DANA

Povratak na prethodnu stranicu