1. Info dani

Info dan 2014

Info dan  2014. organiziran je 1. listopada 2014. godine u prostorijama Multimedijalnog centra Rovinj – Rovigno uz podršku Grada Rovinja – Rovigno. Osim novina koje donosi Zakon o udrugama, rasprave na temu filantropije te važnosti poslovnog pripovijedanja (eng. storytelling) na Info danu 2014. su prezentirani aktualni natječaji Zaklade. Ovim putem zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali u realizaciji Info dana kao i svim sudionicima/ama na danom doprinosu.

Nakon 12 godina na snagu stupio novi Zakon o udrugama

Jeste  li znali da su udruge najbrojnije organizacije civilnog društva u Republici Hrvatskoj? Tako je u listopadu ove godine u Registru udruga evidentirano blizu 52000 udruga. Novi Zakon o udrugama predstavljen je po prvi put u Istarskoj županiji upravo na dan njegovog stupanja na snagu 1.listopada 2014. u sklopu ovogodišnjeg Info dana 2014. Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, a predstavila ga je Vesna Lendić Kasalo, zamjenica ravnatelja Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge. Prezentacija Zakona o udrugama dostupna je ovdje.

Novi zakon ima za cilj učinkovito djelovanje udruga sa svojstvom pravne osobe te stvaranje preduvjeta za djelotvorno financiranje programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge u Republici Hrvatskoj. Tijekom 12 godina provedbe starog zakona, uočene su mnoge manjkavosti, neke od kojih su:

– previše složen postupak likvidacije i brisanja udruga iz registra,
– od 52.000 registriranih udruga samo 24.100 udruga upisanih u Registar neprofitnih organizacija pri     Ministarstvu financija (u koji su se dužne upisati sve registrirane udruge)
– veliki raskorak između broja registriranih i stvarno aktivnih udruga,
– još uvijek nedovoljno razrađeni uvjeti dodjele financijskih podrški udrugama iz javnih izvora
– otežana mogućnost članovima udruga i zainteresiranoj javnosti da se redovito upoznaju s temeljnim aktima, djelatnostima i rezultatima rada udruga te provode nadzor u područjima od njihova interesa,
– ograničeni opseg podataka u registru udruga,
– nedostupnost podataka iz financijskih izvještaja udruga o financijskom poslovanju udruga prepreka približavanju rada udruga široj javnosti,
– neodgovarajuća klasifikacija udruga u registru udruga.

Zakon je objavljen u Narodnim novinama broj 74, od 11. lipnja 2014., a sve udruge dužne su uskladiti svoje statute s ovim Zakonom u roku od godinu dana od njegovog stupanja na snagu (do 1. listopada 2015.). Novi Zakon o udrugama možete preuzeti na poveznici:
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2014_06_74_1390.html

Humanost se mjeri djelima

Zaklada provodi kampanju “Filantropiraj se!” koja ima za cilj potaknuti pojedinca ili  organizacije da ulažu u  opće  dobro društva u kojem žive i povećavaju njegovu kvalitetu. U sklopu kampanje, Zaklada je u suradnji s Udrugom Korak i Pulskom filmskom tvornicom osmislila i snimila kratki film u  kojem je prikazala kako su slučajni prolaznici u Poreču, Rovinju i Fažani reagirali na glumce koji su oponašali situacije u kojima im je bila potrebna pomoć. Film prikazan na Info danu 2014. bio je uvod u panel   raspravu “…a  što biste vi učinili?” gdje su sudionici  na navedenim zbiljskim primjerima došli  do zaključka da se humanost mjeri djelima, a djela ovise  o moralnim vrijednostima  pojedinca, ali i kućnom i školskom odgoju. Raspravu je moderirala sociologinja, Tanja Carić. Pogledajte video:

 

Zašto  je važno imati dobru priču?

Odgovor  na pitanje iz naslova je  vrlo  jednostavan; dobro strukturirana  priča motivira  i dopire do slušatelja te na taj način  postižemo svoj komunikacijski cilj. O važnosti poslovnog pripovijedanja (eng.storytelling) na Info danu 2014. govorila je stručnjakinja komunikologinja  s dugogodišnjim iskustvom iz odnosa s javnošću, Neda Fleur Janovski. Prezentaciju preuzmite ovdje.

U nastavku pogledajte prilog s Info dana (TV Istra) :

 

Vidimo se opet iduće godine!

Materijali sa info dana

Na sljedećem linku možete pronaći materijale sa održanih info dana, no budući da je sadržaj zaštićen, molimo vas da nas kontaktirate poradi dobijanja pristupnih podataka!

MATERIJALI SA INFO DANA

Povratak na prethodnu stranicu