2. Zaklada “Kultura nova” objavila javne pozive u okviru Programa podrške 2020

Zaklada “Kultura nova” objavila javne pozive u okviru Programa podrške 2020

Zaklada "Kultura nova" je 16. lipnja 2020. godine u okviru Programa podrške 2020 s rokom prijave 2. 9. 2020. objavila javne pozive na predlaganje programa i projekata. Program podrške 2020 provodi se s ciljem pružanja financijske podrške udrugama i umjetničkim organizacijama koje djeluju primarno na području suvremene kulture i umjetnosti. Bespovratna se sredstva dodjeljuju kroz nekoliko programskih područja kako bi se stvorili kvalitetniji uvjeti za rad organizacija i doprinijelo njihovoj stabilizaciji i razvoju organizacijskih i programskih kapaciteta.

Prioriteti Programa podrške 2020 su:

• kritičnost i refleksivnost (analitičko i kritičko preispitivanje i prikazivanje umjetničkog, kulturnog, društvenog, ekonomskog, političkog ili bilo kojeg drugog područja u kojem se djeluje)
  • otklon od dominantnih koncepcija (pozicioniranje u odnosu na dominantne koncepcijske, organizacijske i prostorne paradigme, odnosno afirmiranje problema/trendova/pitanja koje dominantne strukture značenja ne zahvaćaju)
  • angažiranost (utjecaj na umjetničko, kulturno, društveno, ekonomsko, političko ili bilo koje drugo područje)
  • inovativnost (korištenje novih pristupa, materijala, metoda, formata, medija i sl. ili otvaranje novih pogleda, shvaćanja, orijentacija i sl. u svijetu umjetnosti i kulture)
  • istraživački pristup (procesi i postupci ispitivanja, pronalaženja, otkrivanja, razvijanja, opisivanja, objašnjavanja, interpretiranja novih funkcija, metoda, formacija, vrijednosti, načina rada, organiziranja, koncepcija, pozicija itd. u svijetu umjetnosti i kulture)

Prijaviti se mogu udruge i umjetničke organizacije u suvremenoj kulturi i umjetnosti. Zaklada dodjeljuje bespovratna sredstva organizacijama civilnog društva uz uvjet da svojim djelovanjem nisu u suprotnosti s vrijednostima ustavnog poretka Republike Hrvatske (sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalna pravda, poštivanje prava čovjeka, nepovredivost vlasništva, očuvanje prirode i čovjekova okoliša, vladavina prava i demokratski višestranački sustav).

Indikativni proračun za Program podrške 2020 s rokom prijave 2. 9. 2020. iznosi 9.750.000 kn, a uključuje i iznose za 2. i 3. godinu provedbe višegodišnje podrške u Programskim područjima 1, 4 i 5. U slučaju da slijedom situacije izazvane epidemijom bolesti COVID-19 dođe do promjene ukupno doznačenih sredstava iz prihoda od igara na sreću namijenjenih za provođenje ovoga Programa, Zaklada zadržava pravo promjene ukupnog iznosa proračuna, kao i proračuna po pojedinim programskim područjima za Program podrške 2020 s rokom prijave 2. 9. 2020.