1. Novosti iz udruga
  2. Udruga “ZVONA i NARI” Vas poziva na završnu priredbu

Udruga “ZVONA i NARI” Vas poziva na završnu priredbu

Svečano predstavljanje projekta „L kao libar, L kao Ližnjan: selo-početnica“ održati će se u knjižnici ZVONA i NARI u Ližnjanu u utorak, 11. lipnja 2019. u 18h. U programu će sudjelovati prvaši i drugaši OŠ dr. Mate Demarina PO Ližnjan zajedno s učiteljicama Dubravkom Karčić i Ljiljanom Stanić te voditelji udruge koji su ujedno i nositelji projekta.

Na završnoj priredbi u utorak biti će predstavljena digitalna čakavska slovarica ližnjanskoga govora naslovljena „L kako libar, L kako Ližnjan“. Slovarica kao rezultat niza od 15 radionica na temu očuvanja i revitalizacije jezične baštine ližnjanskoga kraja, radionica održanih tijekom ove godine i ostvarenih u suradnji s raznim književnicima te stanovnicima Ližnjana.

Potporu projektu dale su Općina Ližnjan i Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnoga društva.

U projektu su kao gosti-predavači sudjelovali: književnici Daniel Načinović, Ljiljana Rotar, Josip Pip Škifić, Ana Marija Pavlović i Lili Jelenaca te poznati svirac na roženicama Zdenko Glavaš. U sklopu projekta održana je jedna premijera – naime, prvo predstavljanje knjige poezije za djecu „Dvi male ruke“ Lili Jelenace, dok je Ana Marija Pavlović samo za ovu priliku napisala dramski tekst na ližnjanskom govoru. Josip Pip Škifić, ližnjanski pjesnik, ujedno i jezični savjetnik slovarice kazivao je djeci autentične, još „službeno“ nezapisane priče usmene narodne književnosti upravo iz Ližnjana.

Pitanje jezika pitanje je opstojnosti jedne zajednice i njezinih vrijednosti, ali isto tako i snažno stvaralačko sredstvo kojim oblikujemo sadašnjost i budućnost, kojim šaljemo važnu poruku o međusobnom poštivanju, miru i ljubavi poručuju iz udruge "ZVONA i NARI".

Bogati vizualni materijal na ostvarene radionice možete pogledati ovdje