1. Novosti iz udruga
  2. Udruga “ZVONA i NARI” privodi kraju svoj mali projekt za bolje sutra

Udruga “ZVONA i NARI” privodi kraju svoj mali projekt za bolje sutra

U sklopu projekta "L kao libar, L kao Ližnjan: selo-početnica" u utorak je u goste ližnjanskim prvašima i drugašima došao poznati istarski svirac na roženicama, Zdenko Glavaš. Zdenko je učenicima pokazao kako se svira na velikoj i maloj roženici,na mihu i duplicama, ali i kako i vlati trave mogu postati odlično i zabavno glazbalo. Učenicima je posebno zanimljivo bilo vidjeti kako od komada trstike nastaje instrument. Zdenko je posvjedočio kako je svirati naučio od svoga oca i strica te je podržao najmlađe u njihovoj želji da se i sami počnu baviti tradicijskom glazbom odnosno očuvanjem naše tradicijske baštine.

Kroz projekt provedene su razne radionice upoznavanja s lokalnom povijesti, običajima, književnošću te govorom Ližnjana pa su tako u osnovnoj školi Dr.Mate Demarin gostovali ližnjanski pisci poput Ana Marije Pavlović i Josipa Pip Škifića. Svojom poetskom matinejom učenike i učiteljice oduševio je jedan od najistaknutijih suvremenih hrvatskih književnika srednje generacije Daniel Načinović koji je u veljači ove godine gostovao u školi. U sklopu projekta svoju knjigu "Coprnice greju" predstavila je Lili Rotar u kojoj su ilustracije izradili članovi Udruge cerebralne paralize Istarske županije s kojom ZVONA i NARI uspješno surađuju.

"Čitalo se, recitiralo, pjevalo, sviralo na gitari, ma odlično je bilo!!" prepričavaju "ZVONA i NARI" na svojoj web stranici.

ZVONA i NARI dobitnici su potpore Zaklade za poticanje partnerstva i civilnog društva za projekt "L kao libar, L kao Ližnjan: selo-početnica." Riječ je o digitalnoj slovarici ližnjanskog čakavskog govora koju će nakon niza radionica s voditeljima udruge, gostujućim književnicima i izvornim govornicima ližnjanske čakavice sastaviti učenici prvog i drugog razreda OŠ dr. Mate Demarina PO Ližnjan zajedno s njihovim učiteljicama Dubravkom Karčić i Ljiljanom Stanić.