1. Novosti iz udruga
  2. Udruga airsoft klub MUTILA Medulin najavljuje projekciju dokumentarnog filma „Kontraband“

Udruga airsoft klub MUTILA Medulin u suradnji s udrugama Sakramenski i Format u skopu projekta  „Kulturni krug po općini Medulin“, kao drugu projektnu aktivnost kojom će se obilježiti Međunarodni dan materinjeg jezika (21.2.) u petak 22.2.2019. godine, s početkom u 20 sati, u Multimedijalnom centru Općine Medulin, nakon uvodnog razgovora s Vivianom Brkarić i predstavljanja udruge Spod Učke, održati će se projekcija dokumentarnog filma „Kontraband“ kojega je Viviana Brkarić uz Valtera Stojšića autorica i producentica.

Tema dokumentarca u trajanju od 41 minute upravo je kontraband, švercanje, odnosno krijumčarenje koje se odvijalo tridesetih godina prošlog stoljeća kada je za vrijeme talijanske vlasti proglašena „zona franca“ ili bescarinska zona u Kvarnerskoj provinciji. „Zona franca“ je obuhvaćala Rijeku, Opatiju, Ičiće, Iku, Lovran, Mošćeničku Dragu i Matulje i na tom je području roba široke potrošnje bila jeftinija nego u okolnom području pa je nastala prilika za način preživljavanja švercanjem robe iz bescarinske zone. Poznato je da su stanovnici Šušnjevice i okolice sa stanovništvom Mošćenišćine, Brsešćine i Lovranšćine u prošlosti bili u stalnom kontaktu, bilo da su mijenjali svoje poljoprivredne proizvode, bilo da su sklapali prijateljstva, a često i brakove, pa su i u „kontrabandu“ našli zajednički interes i međusobno si pomagali, što ćemo doznati iz ovoga dokumentarnog filma. Intrigantnu priču o „kontrabandu“ – krijumčarenju donose kazivači od kojih se neki osobno prisjećaju vremena u kojem je lokalno stanovništvo u novonastaloj situaciji vidjelo priliku za način preživljavanja. Gorskim putevima preko Učke nosila se roba i preprodavala. “Kontraband“ je bio opasan i težak „posao“. Bilo je i pucnjave, pa su prilikom krijumčarenja i bježanja pred „financom“ neki „kontrabandijeri“ i stradali.

Ovaj događaj, kao i svi ostali događaji i aktivnosti projekta, za sve je posjetitelje besplatan. Raspored održavanja možete pronaći na web stranici Općine Medulin.

Projekt je proveden uz financijsku potporu Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz sredstava Fond gradova i općina te je sufinanciran sredstvima i proveden u suradnji s Općinom Medulin.