2. Učionica na otvorenom u Glini u sklopu programa Aktivni u zajednici

Učionica na otvorenom u Glini u sklopu programa Aktivni u zajednici

Na radionici o društvenom kapitalu u Glini odabrana je ideja uređenja učionice na otvorenom i edukativne Sofijina šetnicae, koja je zamišljena kao mjesto održavanja  određenih nastavnih sati predmetne nastave, sata razrednog odjela, građanskog odgoja i obrazovanja, međupredmetne suradnje te izvannastavnih aktivnosti na otvorenom prostoru kao i održavanje ostalih školskih aktivnosti: priredbi, glazbenih susreta te projekata u suradnji s lokalnom zajednicom i projekata međuškolske te izvannastavne međugeneracijske suradnje, a čiji bi provoditelji bili, pod mentorstvom nastavnika, upravo učenici škole.
Do učionice bi vodila ˝Sofijina šetnica˝, posvećena supruzi bana Josipa Jelačića koji je zapovijedao banskom pukovnijom u Glini, a kojem je i posvećen glinski gradski park i čiji se spomenik nalazi ispred Gradske uprave. U sustavu šetnice nalazilo bi se jezero, zasađeno mediteransko i kontinentalno bilje o kojem bi se brinuli učenici, edukacijski dio s informacijama o flori i fauni Banovine te povijesnim činjenicama i osobama; npr. A. Mihanović uglazbio je himnu u Glini, A. Kovačić imao odvjetnički ured, u Glini su djelovali Ivan Trnski, Petar Preradović, Petar Križanić, Zlatko Šulentić i dr., a koji bi uredili učenici unutar nastavnih predmeta, kao i izmjenjivi info pult koji bi pratio aktualnosti učeničkih aktivnosti tijekom godine provedbe projekta i nadalje. Osim unaprjeđenje redovnog nastavnog procesa, izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti u poboljšanim, motivirajućim i inovativnim uvjetima rada, projekt će doprinijeti razumijevanju grada Gline u povijesnom kontekstu; grada bana Josipa Jelačića, grada u kojem je uglazbljena hrvatska himna i omogućiti daljnju suradnju s ustanovama i udrugama u budućim zajedničkim projektima.