1. Novosti iz udruga
  2. U projektu “Razigrani vremeplov” sudjelovalo oko 800 građana Pazinštine

U projektu “Razigrani vremeplov” sudjelovalo oko 800 građana Pazinštine

Da mladi slobodno vrijeme koriste i za igranje novih-starih igara, da se više bave tjelesnim aktivnostima, da postanu svjesni važnosti njegovanja baštine te da poboljšaju svoje socijalne vještine, samopouzdanje i sposobnosti umjetničkog predznaka samo su neke od vještina koja su mogli naučiti u sklopu projekta „Razigrani vremeplov“ . Projekt Pučkog otvorenog učilišta Pazin realiziran uz potporu Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva završio je krajem veljače.

U prvoj fazi provedbe projekta svakog vikenda po dva školska sata polaznici radionica upoznati su sa društvenim ozračjem polovice prošlog stoljeća, stilom života te kako su mladi tada provodili svoje slobodno vrijeme kako bi ih se potaklo da istražuju i međusobno razmjenjuju sjećanja svojih roditelja. Na to se nadovezuju opisi i pravila igara kao što su igra s loptom - desetica, igra sa štapićem - oduzimanje zemlje, igra s kamenčićem - trija, igra "kipovi", igre sa šeširom - penjevi, igra "Neka puca - neka puca", igra Između dvije vatre, preskakanje konopca "Crven - bijeli - plavi", "Crvena kraljica - papagalo", te njihova primjena u ovladavanju pojedinom igrom. Druga faza projekta sastojala se od edukacija koje su 11-oro djece u dobi od 10 do 15 godina približile umjetnost glume, nastojeći ih osposobiti za primjenu elementarnih oblika glumačkog izražavanja dijela dramske cjeline. Za posljednju fazu projekta izvedena je dječja predstava „Dobri slavuj“ kroz koju su učenici mogli spoznati koje temeljne ljudske vrijednosti treba cijeniti.

Zanimljivi su podaci da je u sve tri faze projekta sudjelovalo oko 800 građana. U provedbi aktivnosti neizravno su sudjelovali i građani koji su pomogli sudionicima da prikupe i na tematskim radionicama izlože stvari koje oslikavaju vrijeme u kojem su se igrale stare društvene igre. Tako su se na svakoj radionici mogli vidjeti stari predmeti poput satova, telefona, ručnih radova koji su dočarali vrijeme druge polovine 20.stoljeća.