2. +RESILIENT – studijsko putovanje u Reggio Emilia

+RESILIENT – studijsko putovanje u Reggio Emilia

U sklopu projekta +RESILIENT, predstavnice Zaklade za poticanje partnerstva i organizacija civilnog društva sudjelovale su na dvodnevnom studijskom putovanju u Reggio Emilia u Italiji, 14. i 15. veljače 2019. Partneri i dionici u provedbi projekta okupili su se kako bi izmijenili znanja i iskustva i zajedno svjedočili primjerima dobre prakse, kada je riječ o društvenim inovacijama kojima Reggio Emilia obiluje.

Nakon uvodnog okupljanja u prostorijama gradske uprave Reggio Emilia, sudionici su krenuli u obilazak Chiostri di San Pietro, prostora nekadašnjeg samostana, koji je trenutno u fazi rekonstrukcije i uređenja, a po završetku bit će poprište političkih i kulturnih aktivnosti grada te jedinstven otvoreni laboratorij društvenih i tehnoloških inovacija. Novoobnovljeni kompleks koristit će se za privremena kulturna događanja, izložbe te višenamjenske prostore.

Uslijedilo je predstavljanje projekta „Coviolo wireless“, kojim je gradska vlast Reggio Emilia podržala uvođenje telekomunikacijske mreže u naselju Coviolo, prema kojem modelu su Internet signalom potom opskrbljena i ostala okolna naselja u širem području grada. Na taj način su žitelji naselja za godišnje članstvo od 15 eura te mjesečne pretplate od 10 eura po domaćinstvu, dobili mogućnost neograničenog korištenja interneta, koji im je prije toga bio slabo ili nikako dostupan.

Prvi dan studijskog putovanja završio je obilaskom aktivnog laboratorija društvene kulture – „La polveriera“. Prostori nekadašnje oružarnice preuređeni su i prilagođeni u prostore svakodnevnog djelovanja lokalnih zadruga, koji osim prostora za coworking, sadrže i društvene sadržaje, poput prostorija za tjelovježbu, knjižare i trgovine rukotvorina izrađenih od strane osoba s poteškoćama u razvoju, zatim kafića, restorana i slično. „La polveriera“ nalazi se u samom središtu grada te je središte okupljanja njegovih žitelja.

Posljednji dan studijskog putovanja obilježen je posjetom Međunarodnom centru Loris Malaguzzi. Karakterističan primjer društvene inovacije, centar Loris Malaguzzi primjenjuje specifične metode u radu s djecom  predškolskog i školskog uzrasta. Za razliku od standardnog obrazovnog sustava, ondje se primjenjuje moderniji pristup u radu s djecom, počevši od malih nogu. „Škola bez ruksaka“ – kako ju popularno naziva njezino osoblje, djeluje po principu da djeca ne nose školske torbe, budući da se ondje nalazi sve što im je potrebno.

Kao jedinstveni primjer svjesnosti građanskih inicijativa i socijalne kohezije, Reggio Emilia njeguje tradiciju zajedništva i udruživanja svojih žitelja još od početka 20. stoljeća.

„Reggio Emilia nije samo grad, Reggio je institucija“, zadovoljno je zaključio jedan od djelatnika gradske uprave, koja je primjerima dobre prakse pokazala da uvelike potiče razvoj civilnog sektora i društvenih inovacija u lokalnoj zajednici.