2. +RESILIENT – studijsko putovanje u Maribor

+RESILIENT – studijsko putovanje u Maribor

Predstavnici Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva zajedno s partnerima te dionicima u provedbi projekta +RESILIENT, sudjelovali su na studijskom putovanju  u Mariboru 15. i 16. siječnja 2018.

Početak susreta obilježilo je okupljanje uzvanika u centru TKALKA, objektu od 2500 četvornih metara, u kojem osim PRIZME – domaćina susreta, djeluje ukupno 55 organizacija. Osim usluga savjetovanja, pružanja individualnih i grupnih edukacija, PRIZMA kroz nacionalne i EU projekte, kontinuirano radi na razvoju inovativnih oblika društvenog poduzetništva. Trenutno broji 13 zaposlenih osoba, prati trendove na slovenskom tržištu rada i kontinuirano radi na umrežavanju i povezivanju u zemlji te u regiji.

Studijsko putovanje nastavilo se obilaskom ruralnih dijelova regije Podravje, gdje su predstavnici Općine Cirkulane predstavili LAS HALOZE, lokalnu akcijsku grupu koja okuplja 7 međusobno povezanih općina, a kroz poticanje razvoja vinarstva, restauraciju starih ruralnih objekata i vinskih podruma, uređenje okoliša – planinarskih i pješačkih staza te sadnju stabala, potiču razvoj ruralnih dijelova Slovenije. Obilaskom vinskih podruma, imali smo prilike susresti se s raznim tehnološkim inovacijama kada je riječ o flaširanju vina, koje njihovi zadrugari imaju pravo koristiti s ciljem ekonomičnije i efikasnije proizvodnje te distribucije domaćih brendiranih vina. Vidjeli smo i obnovljenu testnu kuhinju u kojoj zadrugari mogu na propisan način pakirati i skladištiti svoje prehrambene proizvode.

Naredni dan studijskog putovanja nastavio se u TKALKI, gdje su dionici slovenskih +RESILIENT partnera predstavili primjere dobre prakse, kada je riječ o društvenim inovacijama. Predstavljen je i SOCIOLAB – projekt financiran iz Europskog socijalnog fonda s ciljem poticanja zapošljavanja ranjivih skupina: osnaživanjem, educiranjem i motiviranjem.

Upoznali smo i IRNAS, neprofitni institut za razvoj tehnologije i zaštitu okoliša. Zatim je uslijedio i posjet zadrugi DOBRINA, koja također djeluje u TKALKI, okuplja 113 članova koji se bave uzgojem i prodajom prirodno uzgojene hrane. Također smo imali prilike posjetiti njihovu trgovinu zdrave hrane.

Svoju djelatnost predstavila je i zadruga ARTMIJEMAR, koja je specijalizirana za proizvodnju tradicionalnih slovenskih suvenira, nakita i sitnih uporabnih proizvoda. Osim vlastite trgovine, uspješno djeluju u turističkoj promidžbi Maribora i regije Podravje, a njihovi su proizvodi zastupljeni u hotelima te su čest primjer protokolarnih darova kod dužnosnika tog slovenskog kraja.

Studijsko putovanje u Maribor omogućilo je, kroz odlične primjere dobrih praksi, koji su saživjeli i funkcioniraju u lokalnim zajednicama na tom području Slovenije, da predstavnici različitih organizacija, institucija, ustanova s područja zemalja Mediterana imaju prilike vidjeti, saznati načine funkcioniranja te razmijeniti znanja i vještine kada je riječ o svijetlim primjerima društvenih inovacija i socijalnog poduzetništva, radi poticanja zapošljavanja, samozapošljavanja, međusektorske suradnje u svrhu održivog razvoja lokalnih zajednica.