2. +RESILIENT – studijsko putovanje u Barcelonu i Zaragozu

+RESILIENT – studijsko putovanje u Barcelonu i Zaragozu

Predstavnici Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva od 12. do 14. studenog 2018. godine, sudjelovali su na studijskom putovanju u Barceloni i Zaragozi u Španjolskoj, u sklopu projekta RESILIENT – otvoreni resursi Mediterana za društvene inovacije i društveno odgovorno poduzetništvo.

Prvi dan studijskog putovanja započeo je u prostoru poduzetničkog inkubatora u kojem se razvijaju društvene inovacije, koji čini dio Barcelone Active – partnerske organizacije, ujedno i domaćina putovanja. Tom je prilikom predstavljen njihov rad i novi financijski alati za podršku društvenim projektima u Barceloni, a hvalevrijedno je spomenuti kako gradska vlast Barcelone iznimno potiče društvene inovacije i sudjeluje u sufinanciranju raznih projekata društvenih inovacija. Bila je to izvrsna prilika za upoznati se sa radom Barcelone Active i projektima koje ta organizacija provodi na području toga grada kako bi se što više građana uključilo u razne programe podrške, edukacije i socijalizacije.

Slijedila je posjeta  poslovnom inkubatoru „Glories“ s raznim primjerima uspješnih start-upova i prostorima za stručnu podršku novim poduzetnicima, gdje se ujedno i nalazi servis za zapošljavanje, koji nudi razne edukacije, savjetovanja, mentorstvo te psihološku podršku.

Neizostavno je spomenuti i „zero waste“ Fab lab Barcelona – La fabrica del sol, koji je besplatno otvoren svim građanima Barcelone. Fab lab ima za cilj kroz brojne mogućnosti građanima i široj zajednici  učiniti dostupnim korištenje različitih strojeva - od 3D printera, strojeva za pisanje po majici do lasera za pisanje po različitim materijalima. Fab lab  također želi u narednom periodu otvoriti mogućnost da se od donesenog iskorištenog plastičnog predmeta naprave novi predmeti koji se mogu iznova upotrebljavati.

Idućeg dana nastavljeno je studijsko putovanje posjetom organizaciji Cooperativa L'Olivera koja zapošljava osobe s poteškoćama u razvoju te im pruža potrebnu socijalnu podršku kako bi se ponovno integrirale u zajednicu, a cilj im je proizvesti kvalitetno vino i ulje te oživiti poljoprivrednu djelatnost uz rub Barcelone u prirodnom parku, koji je od nekadašnjih 30% obrađenog zemljišta pao na skromnih 3%.

Sljedeća na redu bila je ECOS Grupa, zadruga koja potiče i umrežava druge zadruge, a koja se osnovala za vrijeme financijske krize kako bi udružene tvrtke mogle preživjeti istu i nastaviti s radom na način da svoje troškove svedu na minimum. Trenutno u prostoru ECOS Grupe djeluje 18 različitih zadruga, dok na području Barcelone ukupno postoji 861 zadruga.

Treći dan studijskog putovanja odvijao se u Zaragozi, gdje je domaćin bio Tehnološki institut regije Aragon - Itannova. Prezentiran je projekt „Otvoreni podaci Aragona“ pokrenut od strane Regionalne uprave regije Aragon i njihova web platforma, koja ima za cilj jednostavno i sažeto pretraživanje otvorenih podataka regije Aragon na jednom mjestu. Vidjeli smo i nešto slično našoj Slično kao i Tekop Nova Pula, koja zapošljava 29 djelatnika, od kojih ukupno 17 čine populaciju osoba s invaliditetom,  društvena poduzeća Mapiser i Arapack također integriraju osobe s poteškoćama u razvoju, kako bi se kroz 3 godine mogle uspješno vratiti na tržište rada.  Naravno, kroz cijeli proces prati ih stručna osoba koja im pomaže u integraciji.

Studijsko putovanje u Španjolsku bilo je ujedno dobra prilika da svi sudionici u procesu provedbe vide kako funkcioniraju novi načini i nova rješenja u rješavanju izazova koje urbane zajednice imaju. Puno ideja mogu se prilagoditi i preslikati u našu zajednicu, čime bi znatno poboljšale kvalitetu života građana. Nadamo se kako ćemo s projektom +Resilient pokrenuti neku novu društvenu inovaciju te uz aktivan angažman ključnih dionika, omogućiti njegovu uspješnu provedbu. Također nam je bitno i osvijestiti potrebu za otvorenim podacima. Imamo potencijala, samo je potrebno osvrnuti se oko sebe te razmišljati na novi i drugačiji način, koji je društveno koristan i održiv.