2. Predstavljen projekt +RESILIENT

Predstavljen projekt +RESILIENT

Na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u sjedištu Istarske županije, u Puli, predstavljen je novi EU projekt „+RESILIENT: Otvoreni Resursi Mediterana za društvene inovacije i društveno odgovorno poduzetništvo“, kojeg će Zaklada zajednički provoditi s Istarskom županijom.

Prema riječima v.d. pročelnice UO za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije Ivana Dragišić Program Interreg Mediteran okuplja 13 zemalja Mediterana, od kojih 10 zemalja članica EU-a, a ukupna sredstva na raspolaganju iznose gotovo 2 milijarde kuna. Trenutno se na području Istarske županije iz navedenog Programa provodi ukupno 9 projekata. „Što se tiče samog projekta +RESILIENT, on je trenutno u početnoj fazi, a trajat će četiri godine, odnosno do početka 2022. godine. Ukupna mu je vrijednost 24,4 milijuna kuna, od čega je 2,7 milijuna kuna namijenjeno za korisnike iz Istre“, istaknula je gđa Dragišić dodajući kako u projektu sudjeluje 14 partnera, od kojih je Regija Veneto vodeći partner.

„Projektom +Resilient umrežit će se 8 mediteranskih zemalja kako bi se potaknula klima inovacija s ciljem jačanja konkurentnosti društveno odgovornih malih i srednjih poduzeća te otvaranje novih radnih mjesta s naglaskom na poduzetnike koje posluju u domeni društvenog poduzetništva“, kazala je gđa Dragišić pojasnivši kako se projektom želi potaknuti tema društvenog poduzetništva, koji pokriva 10% svih poslova u Europi, a broji 11 milijuna zaposlenih radnika. "Društveno poduzetništvo može značajno doprinijeti ostvarenju strateških ciljeva, posebice društvenoj koheziji, borbi protiv siromaštva i povećanom zapošljavanju, kreiranju novih proizvoda, konkurentnosti, očuvanju resursa, vrednovanju baštine i bioraznolikosti, te unapređenju kvalitete života kroz poslovanje za društvenu dobrobit", nadovezala se gđa Može Glavan, upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva te je nadodala: "4 helix model koji će se kroz ovaj projekt koristiti, umrežavajem civilnog, javnog, poslovnog i znanstvenog sektora dopriijeti će boljem umrežavanju svih dionika i traženju najboljih inovativnih rješenja za konrketne probleme u lokalnim zajednicama, a organizacije civilnog društva su za taj proces nužne i vrlo potrebne".

Riječ je o integriranom projektu koji uspostavlja strukturirani pristup poboljšanju javnih politika i praktičnom poboljšanju dinamike kretanja društvenih inovacija temeljenom na korištenju otvorenih baza podataka i kreiranju transnacionalnog društveno odgovornog lanca vrijednosti a sve kroz analizu i mapiranje postojećih inicijativa i modela, prilagodbu, doradu i testiranje istih, sa završnim ciljem njihove realizacije (kapitalizacije) na području Mediterana.

Neke od aktivnosti projekta:

-mapiranje dionika, analiza postojećeg stanja
-istraživanje baza otvorenih podataka
-razmjena znanja i iskustava 8study visit) i umrežavanje
-provedba pilot projekata
-izrada prijedloga poboljšanja javnih politika

Projekt je odobren za financiranje kroz Program Interreg Mediteran 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj i financijska sredstva IPA.