2. Optimizam za organizacije civilnog društva

Optimizam za organizacije civilnog društva

Prepoznavanje važnosti uloge civilnog društva

Na službenom otvaranju „Dana otvorenih vrata udruga 2017“ istaknuo se vrlo afirmativni govor Predsjednika Vlade Andreja Plenkovića koji je istaknuo važnost organizacija civilnog društva za hrvatsko društvo u cjelini i suradnji s tijelima državne vlasti i institucijama. Plenković je naveo kako Vlada Republike Hrvatske prepoznajte važnost djelovanja organizacija civilnog društva te namjerava nastaviti poticati njihov rad sukladno i programu Vlade 2016-2020.

Institucionalni i financijski poticaj države

Što se civilnog sektora tiče, Vlada ima dva okvira za djelovanje – institucionalni okvir, u kojem djeluju Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva te Savjet za razvoj civilnog društva, i financijski okvir, u čijem je djelokrugu raspisivanje natječaja Ministarstava na koje se organizacije civilnog društva mogu javljati za financiranje svojih programa i projekata.

Nacionalna strategija kao okvir

Tvrdnja predsjednika Vlade, koja je zasigurno dala nadu okupljenim organizacijama civilnog društva da će se, nakon prošlogodišnjih rezova i iznenađenja, u narednom periodu stanje civilnog društva u Hrvatskoj popraviti, jest ona vezana uz Nacionalnu strategiju stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva od 2017. do 2021. godine. „…postaviti (ćemo) okvir koji će u godinama koje su pred nama omogućiti još bolje ozračje za rad.“, izjavio je između ostaloga premijer Plenković. Kako ne bi sve ostalo na riječima, premijer je rekao kako Vlada namjerava nastaviti s podrškom iz državnog proračuna, iz dijela prihoda igara na sreću te iz fondova Europske unije, ukupno se planira preko milijardu kuna za sufinanciranje programa i projekata iz različitih područja.

Izvor fotografije: Direktno.hr

Udruge nisu na državnim jaslama

Bitna uloga organizacija civilnog društva je ona korektiva za stranke i institucije jer organizacije imaju drugu vizuru na društvena pitanja. Zato, istaknuo je Plenković, udruge pridonose oblikovanju kvalitetnijeg i socijalno pravednijeg društva, a uključivanje građana u sva područja društvenog djelovanja pridonosi razvoju demokratske i participativne zajednice.

Zanimljivo je istaknuti kako, unatoč velikoj podršci koju Vlada najavljuje, organizacije civilnog društva nisu isključivo ovisne o financijskim sredstvima iz državnog proračuna. Vesna Lenić Kasalo iz Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske istom je prigodom istaknula kako udruge godišnje ostvaruju preko šest milijardi primitaka i prihoda, od čega tek 1,6 milijardi čine donacije iz javnih izvora.

Naime, prema podacima iz Izvješća o financiranju projekata i programa organizacija civilnog društva, u 2015. godini organizacijama civilnog društva na nacionalnoj je razini dodijeljeno oko 775 milijuna kuna, od čega je tek 304 milijuna iz državnog proračuna, a preko 100 milijuna udruge su povukle iz EU fondova i Fondova zemalja Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške. Najveći dio alociranih nacionalnih sredstava za organizacije civilnog društva dolazi iz dijela prihoda od igara na sreću, što je u 2015. godini iznosilo  46,41%  ukupnih  sredstava. S druge strane, jedinice lokalne i regionalne samouprave u istoj su godini izdvojile oko 850 milijuna za natječaje za civilni sektor, što je oko 50 posto sredstava iz javnih izvora namijenjenog udrugama.

Ne zaboravimo kako od uvođenja nove Uredbe o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge, organizacije, osim kada je to uređeno posebnim zakonom, iz javnih izvora dobivaju isključivo putem definiranih javnih natječaja, gdje se među sobom natječu kvalitetom svojih projekata i programa, kao što to čine i za sredstva iz drugih fondova.

Izvori:
Izvješće o financiranju projekata i programa organizacija civilnog društva za 2015. godinu