1. Novosti iz udruga
  2. Održana prva hrvatska Konferencija o korporativnom volontiranju i Sajam volontiranja

U Zagrebu su 27. travnja 2017. Volonterski centar Zagreb te njegovi partnerski centri iz Osijeka i Splita te Mreža za razvoj korporativnog volontiranja održali prvu hrvatsku Konferenciju o korporativnom volontiranju koja je okupila oko dvije stotine uzvanika korporativnog i neprofitnog sektora iz Zagreba, Splita, Osijeka i okolice.

Ideja i cilj konferencije jest što većem broju tvrtki iz cijele Hrvatske približiti koncept korporativnog volontiranja i potaknuti ih na njegovo uvođenje kao dijela društveno odgovornog poslovanja, koji ujedno doprinosi izgradnji i povezivanju tvrtke, zaposlenika i zajednice u kojoj djeluju. Program konferencije donio je zanimljiv pregled postojeće prakse korporativnog volontiranja iz perspektive organizatora i tvrtki, iz Hrvatske i inozemstva, te brojne zanimljive goste koji su podijeliti svoja iskustva.

U sklopu konferencije, Jela Prgić Znika, izvršna direktorica Volonterskog centra Zagreb predstavila je projekt „Širenje područja suradnje – korporativno volontiranje kao inovativni oblik filantropije i resurs za razvoj civilnog društva“ te istaknula brojne rezultate projekta, a posebice daljnji razvoj Nacionalne online platforme POZITIVO koja će povezivati neprofitne organizacije, volontere i tvrtke te novoosnovanu Mrežu za razvoj korporativnog volontiranja.

Okrugli stol konferencije omogućio je sudionicima konferencije da se upoznaju s postojećim praksama nekih od kompanija u Hrvatskoj koje svoje volonterske programe provode čak i nekoliko godina. U sklopu okruglog stola sudjelovali su predstavnici INA – Industrije nafte, Vipneta, dm – drogerie markta, Splitske banke, Philip Morris Zagreb, IMAGO te Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj.

Uz konferencijski dio održao se i Sajam volontiranja na kojem više od 30 neprofitnih organizacija koje su do sada provodile volonterske projekte s korporativnim sektorom predstavile svoj rad i volonterske aktivnosti u koje se može uključiti poslovni sektor.

VCZ i partneri pripremili su i Priručnik o korporativnom volontiranju koji je bogat raznim primjerima i praksama, daje pregled pojavnih oblika korporativnog volontiranja u Hrvatskoj i svijetu te nudi smjernice za daljnje razvoje volonterskih programa u organizacijama. U Katalogu volonterskih projekata predstavljeni su brojni volonterski projekti i akcije  u koje se mogu uključiti volonteri iz korporativnog sektora.