2. Održan prvi sastanak sa udrugama osoba sa invaliditetom

Održan prvi sastanak sa udrugama osoba sa invaliditetom

U petak, 20.7.2018. godine u prostorima Gradske knjižnice i čitaonice Pula održan je sastanak u vezi provedbe mjera Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom 2017.-2020. Sastanak je organizirala upraviteljica Zaklade Helga Može Glavan (koordinatorica za provedbu mjera Nacionalne strategije na području Istarske županije).

Na sastanak su pozvane sve udruge osoba sa invaliditetom sa područja Istarske županije kako bi iskazale svoje probleme i podijelile iskustva te kako bi zajedno dogovorili daljnje korake i izradu regionalnog programa provedbe mjera Strategije OSI.

Sastanak je započeo kratkim uvodom u temu i dosad odrađenog posla te je uslijedilo predstavljanje i dogovor oko nadolazećih koraka u budućim aktivnostima. Predstavnici udruga dotaknuli su se problema sa kojima se susreću njihovi korisnici ali i oni sami u svome radu i pružanju usluga, što će se više produbiti na tematskim sastancima. Od 16 postojećih strateških područja odlučilo se ujediniti neke od njih i stvoriti tematske radne grupe koje će analizirali situaciju njihovog određenog područja rada i predložiti prioritete za provedbu na području Istarske županije.

Ovakav pristup prikupljanja informacija želi pružati što učinkovitiju analizu stanja na terenu, problema sa kojima se susreću udruge OSI, njihovi korisnici i sve osobe s invaliditetom. Mišljenje ovih udruga i samih korisnika je od izuzetne važnosti jer se upravo oni svakodnevno susreću sa određenim problemima i prepreka a imaju već i mnogobrojna rješenja na njih.

Neki od problema koji se pojavljuju kod gotovo svih udruga vezani su za ostvarivanje svojih prava, dostupnost informacija, kretanje i pristupačnost usluga za osobe sa invaliditetom ali i administrativna opterećenja, od prijava projekata, raznolikost prijavnih obrazaca, količina izvještavanja, financijska nestabilnost, neizvjesnost i sl.

Neke od udruga su se ispričale zbog nemogućnosti dolaska i iskazale interes za sudjelovanje u budućim aktivnostima, a na ovom sastanku su sudjelovali predstavnici slijedećih udruga: Udruga roditelja osoba s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom razvoju Istarske županije, Udruga civilnih invalida – inkluzija Pula, Udruga paraplegičara i tetraplegičara Istarske županije, Udruga gluhih i nagluhih Istarske županije, Udruga slijepih Istarske županije, Udruga djece i mladih oštećena sluha Istre, Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre, Društvo distrofičara Istre te Savez udruga osoba s invaliditetom Istarske županije.

U planu je održati nekoliko tematskih sastanka, na koje će biti pozvani predstavnici svih udruga OSI, zdravstvene i socijalne ustanove, JLRS i ostali ključni dionici, sukladno području o kojem se bude razgovaralo.

Nastavak aktivnosti u planu je nakon ljeta.