1. Novosti iz Zaklade
  2. Održana konferencija: Javne politike kao pokretač razvoja civilnog društva

Održana konferencija: Javne politike kao pokretač razvoja civilnog društva

Danas je u Puli održana vrlo zanimljiva konferencija koja je pridonijela osvještavanju svih zainteresiranih o važnosti javnih politika. Neuobičajena tema, o kojoj se sve više govori i koja će u narednom periodu zasigurno biti predmet brojnih razgovora i rasprava. Javne politike nisu ništa novo, one se kreiraju već dugo, a danas je fokus bio usmjere na kreiranje javnih politika za razvoj lokalnih zajednica u partnerstvu sa civilnim sektorom. Uz stručnjake s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu: dr. Anka Kekez Koštro i Mario Munte, koji su okupljene predstavnike civilnog društva, javne uprave, akademske zajednice te učenike i profesore iz pulskih srednjih škola upoznali sa osnovama, terminologijom i fazama procesa donošenja javnih politika te njihovoj važnosti za svih, svim prisutnima se obratio i Tomislav Koroman predstavnik Ureda EU Parlamenta u Republici Hrvatskoj koji je naglasio važnost izlaska na predstojeće izbore za predstavnike u EU Parlamentu, te je naglasio važnost interakcije s mladima kada je riječ o europskim izborima, koji su, kako primjeri govore, nerijetko i pokretači kreativnog pristupa osvještavanja javnosti o važnosti biranja svojih predstavnika u nadnacionalne strukture vlasti. Publika je imala priliku čuti i nekoliko primjera dobrih praksi, kako se može utjecati na izradu javnih politika na europskom, nacionalnom i lokalnom nivou.

Važnost ekologije i temu održivog razvoja istaknuo je Vjeran Piršić, aktivist i volonter Udruge Eko Kvarner, koji već godinama na transnacionalnom nivou zagovara održivi razvoj, nužnost ekološkog pristupa razvoju, važnost obnovljivih izvora energije i brigu o otpadu te već dugi niz godina sudjeluje kao stručnjak na raznim međunarodnim stručnim i edukativnim skupovima kao predavač i edukator. Od Vjerana se moglo vrlo direktno čuti kako je vrlo važna upornost i hrabrost u namjeri ostvarivanja ciljeva koje želimo postići.

Ana Žufić stručna suradnica za EU projekte Općine Medulin, predstavila je Lokalni program djelovanja za mlade Općine Medulin 2014.-2020., strateški dokument te općine po pitanju mladih, istaknula je  kako je upravo proces izrade te lokalne javne politike najvažniji je dio tog programa jer je pokrenuo komunikaciju, dijalog i suradnju između svih aktera od javne uprave i donosioca odluka, ustanova, mjesnih odbora do udruga mladih.

Dr. Anka Kekez Koštro je u vrlo kratkim crtama predstavila Nacionalnu strategiju izjednačavanja mogućnosti za osoba s invaliditetom u RH kao nacionalnu javnu politiku koja se trenutno provodi.

Uslijedila je panel rasprava (sudionici: dr.sc. Anka Kekez Koštro, Fakultet političkih znanosti, Sveučilište u Zagrebu, Helga Može Glavan, upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnoga društva, Mario Munta, asistent/predavač na kolegijima Javne politike i javne politike EU, Fakultet političkih znanosti, Sveučilište u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Kristina Afrić Rakitovac, Fakultet za ekonomiju i turizam “Dr. Mijo Mirković” Pula i Tomislav Korman, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj), na kojoj se moglo čuti da su itetako važne i neophodne javne politike vezane za razvoj lokalnih zajednica, one definiraju niz lokalnih odluka koje se na temelju tih javnih politika donose, od socijalne i zdravstvene skrbi, umirovljenika, mladih, sporta, kulture i dr. te kako upravo kroz takve instrumente se može pomoći koji način javne politike EU mogu pomoći razvoju lokalnih zajednica.  Za sve odluke koje se donose u Bruselu, inputi e dobivaju od zemalja članica, zastupnika u Eu parlamentu, članova raznih odbora, organizacija civilnoga društva i drugih ustanova i institucija, te je jako važno u tom smislu sudjelovati. Zastupnici u EU parlamentu su idealna poveznica između lokalnog mjesta i Brusela. Nadalje, uloga civilnoga društva upravo u razvoju lokalnih zajednica je vrlo velika, predstavnici tog sektora imaju jako dobar uvid u potrebe na terenu, potrebe krajnjih korisnika, imaju dugogodišnje iskustvo i veliko znanje te trebaju biti suradnik u izradi javnih politika.  Svakako se u tom kontekstu danas treba izradu javnih politika za razvoj lokalnih zajednica sagledati kroz 4helix model te osnažiti suradnja svih sektora u izradi javnih politika.

Nadalje, panelisti su se dotaknuli i povjerenja kao temelja nužnog za bilo kakvu suradnju i proaktivnost, za što je korupcija uvelike uzrok, ali i izazova s kojima se danas Europa suočava: ideološko političkih, tranzicijskih i ekonomskih.

Svi sudionici naglasili su važnost izlaska na predstojeće europarlamentarne izbore, kao priliku da biramo osobe koje će zastupati naše interese, donositi odluke i sudjelovati u izradi javnih politika za dobrobit naše zemlje i naših lokalnih zajednica.

Nakon jutarnjeg dijela, održana je i radionica o kreiranju javnih politika na kojoj je dr. Anka Kekez Koštro detaljnije objasnila proces kreiranja javnih politika.

Današnji događaj organizirala je Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, Europe Direct Informacijski centar (EDIC) Pula – Pola.

Povratak na prethodnu stranicu