2. Nastavak provedbe programa Aktivni u zajednici

Nastavak provedbe programa Aktivni u zajednici

Program "Aktivni u zajednici" i ove nam je godine iznjedrio nekoliko društvenih porgrama koji doprinose razvoju lokalnih zajednica. U Puli je provedenojoš 2 društvena programa programa u sklopu kojih su provedene aktivnosti povezivanja dionika zajednice na području mjesnog odbora Nova Veruda u Puli. U okviru društveng programa "Skriveni potencijali dobrosusjedskih odnosa afirmirani kroz Mjesne odbore" okupljena je skupina građana te informirana o njihovim pravima na sudjelovanje u donošenju odluka i kreiranju javnih politika. Upravo to svoje pravo građani su realizirali na raspravama o izradi proračuna Grada Pule za 2020. godinu, gdje su prezentirali potrebu da se postavi kanalizacijski priključak za dvije zgrade u njihovoj zajednici. Nakon javne rasprave, razgovora s gradskim službama i drugim relevantnim dionicima prijedlog za priključenje 2 zgrade na kanalizacijsku mrežu je uvršten u proračun grada za 2020. godinu. Osim toga, provedeno je istraživanje prisutnost izvornih umjetničkih djela u javnim prostorima s ciljem edukacije građana lokalne zajednice.
U Vrsaru je proveden društveni program "Baštinska zajednica stari samanj pod kaštelom 2019" u kojem su volonteri pohađali tečaj šivanja kako bi izradili nošnje koje će nositi na manifestaciji "Stari samanj pod kaštelom". Cilj programa bila je mobilizacija stanovnika Vrsara i njihovo aktivno sudjelovanje u životu zajednice s ciljem očuvanja i prenošenja zajedničkih kulturnih vrijednosti i tradicije. U Krapinsko - zagorskoj županiji osnovnoškolcima je održano zdravstveno predavanje gdje im se ukazalo na redovnu i zdravu raznovrsnu prehranu prvenstveno veću konzumaciju voća i povrća. Izmjerena im je glukoza u krvi, podijeljene bočice vode i domaće jabuke u cilju zdravstvenog osvještavanja o zdravoj, raznovrsnoj prehani koja je izvor svih potrebnih nutrijenata i nezaobilazna za zdrav život, dok su nastavnice OŠ Banija u karlovcu imale priliku sudjelovati na predavanju o društvenom poduzetništvu.

Odličan program razvio se i u Glini. Putem društvenog programa "Motivacijska predavanja" želi se poboljšati komunikacija između pojedinih odjela gradske uprave što bi rezultiralo uspješnijim radnim rezultatima, a posljedično boljitku života građana u lokalnoj zajednici.