2. Kroz Fond gradova i općina dosad financirano 85 malih projekata u zajednici

Kroz Fond gradova i općina dosad financirano 85 malih projekata u zajednici

Krajem 2007. godine Zaklada je osnovala Fond gradova i općina iz kojeg se iz godine u godinu raspisuje natječaj "Mali projekti za bolje sutra“. Na početku 2016. godine Fond broji čak 17 učlanjenjih istarskih gradova i općina, a to su: Buzet, Buje, Labin, Novigrad, Pazin, Poreč, Rovinj, Vodnjan, Kanfanar, Ližnjan, Marčana, Medulin, Motovun, Svetvinčenat, Vrsar, Funtana i Bale. Fond gradova i općina prvi je takav u Republici Hrvatskoj te predstavlja primjer dobre prakse financiranja razvoja lokalne zajednice kroz građanski aktivizam, volonterstvo, razvoj civilnog sektora, ali i zbližavanje građana kroz njihovo zajedničko djelovanje. O tome najbolje svjedoče brojke: sredstvima iz Fonda dosad je financirano 85 projekata udruga, osnovnih i srednjih škola, gradskih knjižnica te mjesnih odbora, a sveukupno je dodijeljeno 773.181,12 kuna. Od tih je projekata izravne i neizravne koristi imalo čak 120.932 korisnika, a na njima je volonterski surađivalo 1637 građana. Tako su se tijekom godina ostvarili brojni pomaci u lokalnim zajednicama diljem Istre: održavane su brojne radionice, kazališne predstave, izložbe, akcije čišćenja okoliša; uređivani su i opremani prostori organizacija civilnog društva; sađeno je ukrasno bilje, masline i vrtovi; sagrađena su dječja igrališta, a čak je osnovan i školski radio! Sam natječaj je osmišljen na temelju pretpostavke da stanovništvo lokalne zajednice najbolje zna koje su specifične potrebe njihovih građana, pa stoga prijavitelji imaju slobodu stvaranja i realizacije najboljih rješenja. Podsjećamo vas još jednom da je ovogodišnji natječaj za Male projekte otvoren je do 11. travnja 2016., a upute za prijavitelje kao i cijelu natječajnu dokumentaciju možete pronaći ovdje. Brošuru o Fondu gradova i općina možete preuzeti na ovom linku, ili ju jednostavno pogledajte u nastavku